31 mai 2015 | 09:00

Project Tango, poate cel mai ambițios plan Google, ajunge pe primul telefon chiar util

ACTUALITATE
Project Tango, poate cel mai ambițios plan Google, ajunge pe primul telefon chiar util

Google a anunțat Project Tango încă de anul trecut, prin care vrea să „învețe” dispozitivele să perceapă realitatea precum un om. Acum, gigantul online ne arată cum vor aduce conceptul Tango pe telefoane obișnuite, unele pe care să le folosești în viața de zi cu zi și să nu aibă un design desprins din filme SF horror. 

Dacă nu ești familiarizat cu proiectul Tango, e ideea Google de a experimenta cu dispozitive mobile care pot recunoaște, cartografia și interpreta mediul înconjurător exact ca un om. Adică să perceapă adâncimea, să perceapă poziționarea, iar toate astea din software și hardware.

Tango este o soluţie avansată care foloseşte două camere foto pentru înregistrarea 3D a mediului ambiant, un set de senzori pentru măsurarea distanţelor faţă de obiectele înconjurătoare, două procesoare dedicate de imagine denumite Myriad 1 şi clasicele module GPS şi giroscop pentru poziţionarea precisă a telefonului în spaţiu. Momentan, însă, este în faza de testare.

Cei de la Gizmodo au încercat o versiune demo a unui smartphone Tango, care va fi lansat vara aceasta. Nu este prima oară când Google încorporează senzori de acest tip într-un telefon, dar versiunea aceasta e optimizată. Ingredientul secret este reprezentat de un senzor nou din cameră, care permite măsurarea adâncimii fără a ocupa atât de mult spațiu.

Un membru al echipei de dezvoltatori a explicat că dispozitivele au o abordare de tip lumină structurată. Funcționează asemănător Microsoft Kinect, astfel încât un proiector infraroșu lansează un model, care va fi citit de o cameră separată pentru a conferi sistemului mai multă acuratețe.

project tango pe un telefon

Pe această versiune, camera poate calcula adâncimea pe cont propriu, pur și simplu măsurând cât ar dura ca lumina să fie lansată, să atingă un obiect și să revină. Având o rată de eşantionare de 250.000 de măsurători 3D pe secundă, Tango promite crearea cu o acurateţe ridicată a unui mediu ambiant tridimensional, care poate fi înregistrat pentru utilizări ulterioare, pentru cartografia spaţiilor interioare sau pentru crearea unor noi tipuri de jocuri sau aplicaţii.

Nu se știe precis când vom avea și noi, restul, ocazia de a pune mâna pe un Tango. Totuși, un lucru e cert: cei de la Google au investit mult pentru un viitor luminos al dispozitivelor deștepte, iar Project Tango este mai mult decât un pas mic pentru tehnologie.