17 apr. 2015 | 18:16

Încă un pas în viitor: Pantalonii inteligenți care funcționează ca un GPS

ACTUALITATE
Încă un pas în viitor: Pantalonii inteligenți care funcționează ca un GPS

Ceasuri inteligente avem, pantofi inteligenți avem, și cu toc, și pentru sport. Pentru o ținută aproape completă, ne mai lipseau doar pantaloni inteligenți.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Hanover a venit cu o soluție, prin care intenționează să ne salveze de obsesia pentru ecrane. Ei consideră că nu e tocmai sănătos să ne uităm în telefoane chiar și când căutăm o destinație. Ideea lor implică o pereche de pantaloni care ne ghidează prin transmiterea pulsurilor electrice în mușchii picioarelor, pentru a ne influența direcția setată pe GPS, potrivit Yahoo! Tech.

Electrozii ar fi plasați pe piele, pe mușchiul croitor, cel mai lung mușchi al corpului, care permite rotirea picioarelor și încrucișarea lor, și, de asemenea, controlează mișcările în timpul mersului, statului pe loc și păstrării echilibrului.

În lucrarea care descrie sistemul numit Cruise Control for Pedestrians, cercetătorii arată că purtătorul va avea control deplin asupra propriilor mișcări. Prin urmare, nu îți vei putea învinui pantalonii inteligenți dacă se întâmplă să cazi într-o groapă.

În urma testelor, purtătorii au fost surprinși de cât de bine funcționează sistemul, și au declarat că nu au întâmpinat probleme în circularea prin zone aglomerate, și nici în evitarea obstacolelor. De asemenea, toți s-au obișnuit rapid cu stimularea electrică și nu s-au simțit controlați de aplicație.

fe06def7b9bc3fa22b89e5fee74a1db7ecc497ab

Într-adevăr, este tentant să ne concentrăm pe varianta sumbră, în care propriile telefoane ajung să ne controleze până și mișcările. Totuși, există și o parte pozitivă, care nu ar trebui neglijată. O astfel de tehnologie ar putea fi foarte utilă în situațiile de urgență, sau în cazurile în care ai nevoie de un ghid în zone fără prea multă populație.

Se leagă frumos de conceptul prezentat în proiectul Microsoft, numit Cities Unlocked, care intenționează să asigure ghidare audio pentru persoanele oarbe. La fel ca Cities Unlocked, pantalonii deștepți nu sunt foarte aproape de a deveni realitate și se află, momentan, în faza de prototip.

Ne apropiem din ce în ce mai mult de scenariul descris de Eric Schmidt, președintele Google: „Veţi putea citi în viteză ştirile zilei în timp ce un costum vă va fi adus din dulapul automatizat. Vă veţi îndrepta spre bucătărie pentru a lua micul dejun, iar ecranul transparent vă va urmări sub forma unei holograme proiectate în faţa dumneavoastră”, descrie acesta dimineaţa locuitorilor planetei de peste 20 de ani. „În bucătărie veţi lua o ceaşcă de cafea şi un produs de patiserie perfect pregătite de cuptorul dumneavoastră ce poate controla gradul de umiditate, citind în acelaşi timp cele mai noi emailuri pe tableta holografică proiectată în faţa dumneavoastră”.