17 feb. 2015 | 11:04

Misiunea „sinucigașă“ Mars One și-a găsit ultimii candidați: O româncă poate ajunge pe Marte

FEATURE
Misiunea „sinucigașă“ Mars One și-a găsit ultimii candidați: O româncă poate ajunge pe Marte

Mars One e un proiect care va trimite pe Marte 40 de oameni, într-o emisiune de tip reality show, iar din acești 100 de candidați vor fi aleși norocoșii. Aceștia însă nu se vor mai întoarce pe Pământ.

Cei 100 de candidați ai misiunii Mars One au fost aleși după a treia rundă de selecție, iar cei 40 vor fi cei care vor intra într-o rundă de antrenament. Andreea, o româncă în vârstă de 34 de ani care locuieşte în Canada, a fost inclusă pe lista celor 100 de candidaţi pentru misiunea spaţială Mars One, scrie Mediafax, citând „The Independent“.

„Cred că sunt un candidat potrivit pentru această misiune, pentru că sunt independentă, iubesc provocările şi sunt suficient de încăpăţânată pentru a nu renunţa niciodată în faţa problemelor, îmi place aventura, îmi place să-mi asum riscuri, sunt curioasă din fire şi sunt demnă de încredere“, a spus Andreea. Ea s-a născut în România, dar în prezent locuieşte în Canada şi deţine dublă cetăţenie. A mai spus și că este pasionată de tot ce are legătură cu ştiinţa, în special cu aviaţia şi explorarea spaţială.

În prezent, ea urmează un curs pentru a obţine licenţa de pilot autorizat şi lucrează ca analist în industria IT din Canada. Spune că are un simţ al umorului foarte sarcastic şi că adoră provocările. „Aş vrea să plec pe Marte pentru că vreau să iau parte, în acelaşi timp, la istoria şi viitorul omenirii. Mi-ar plăcea să fac parte din echipa care va construi fundaţia unei noi civilizaţii pe o nouă planetă. E doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să îşi găsească un nou habitat, pe o nouă planetă, iar această misiune reprezintă o oportunitate perfectă“, a afirmat Andreea.

Ce se va întâmpla cu cei 100 de candidați?

Cei 100 de candidaţi rămaşi în cursă vor trece prin alte câteva runde de selecţie care se vor concentra pe alegerea unor candidaţi care pot să suporte toate greutăţile generate de o aşezare umană permanentă pe Marte. Candidaţii vor fi antrenaţi într-o replică a viitoarei reşedinţe marţiene, în care le vor fi testate aptitudinile şi capacitatea de a lucra în echipă. În final, 40 de candidaţi vor fi aleşi pentru a urma un curs de antrenament specific pentru misiunea propriu-zisă.

Ei vor urma un program de pregătire care are o durată de opt ani, înainte ca telespectatorii acelui reality show de televiziune să voteze şi să decidă componenţa finală a echipajului, care va fi alcătuit din patru persoane. Încasările care vor fi generate de această emisiune TV vor contribui la finanţarea misiunii spaţiale spre Marte, al cărei cost estimativ este de șase miliarde de dolari.

„Această reducere a numărului de candidaţi reprezintă un pas important în identificarea acelora care deţin calităţile necesare pentru a pleca pe Marte. Aceşti «marţieni» aspiranţi oferă lumii întregi câteva detalii despre felul în care vor arăta exploratorii timpurilor moderne“, a declarat Bas Lansdorp, cofondator şi director al proiectului Mars One.

Administratorii proiectului Mars One au publicat pe site-ul misiunii lista întreagă cu numele şi profilurile tuturor celor 100 de candidaţi rămaşi în cursă. Ei sunt 50 de bărbaţi şi 50 de femei, care au trecut cu succes de a treia rundă de selecţie, depăşind etapa interviurilor cu medicul şef al misiunii. S-a ajuns la acest număr dintr-o bază mai mare de voluntari: 202.586 de persoane. Norbert Kraft, medicul-şef al misiunii, a redus numărul acestora la 100. Această listă de 100 de candidaţi este alcătuită din 39 de persoane din cele două Americi, 31 din Europa, 16 din Asia, şapte din Africa şi şapte din Oceania.

De ce există proiectul Mars One?

Mars One este un proiect lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei care are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni. Călătoria spre Marte, care se află la o distanţă de peste 64 milioane de kilometri de Terra, în funcţie de poziţionarea pe orbită, durează aproximativ 200 de zile.

Bugetul misiunii este mult mai mare decât suma de 1,8 miliarde de dolari cheltuită de NASA pentru roverul Curiosity, cel mai avansat robot trimis de pământeni pe Marte și care a ajuns pe Planeta Roșie în vara lui 2012. Mars One vrea să finanţeze proiectul prin intermediul unui reality show TV, în cadrul căruia vor fi aleşi cei 24 participanţi şi care va prezenta pregătirea acestora. Echipaje de patru astronauţi vor fi lansate spre Marte din doi în doi ani, începând din 2024.

Peste 200.000 de persoane din 140 de ţări s-au oferit voluntare pentru a face parte din proiect, care este privit de foarte mulţi oameni cu scepticism, dar care, totuşi, beneficiază de suportul laureatului olandez al premiului Nobel pentru fizică din 1999 Gerard’t Hooft. Mars One a semnat un acord cu compania de televiziune Endemol, care produce multe emisiuni de tip reality show, pentru realizarea unei producţii de acest tip în timpul selecţiei şi antrenării voluntarilor care vor pleca pe Marte.

colonie pe marte

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele