Roverul Curiosity aniverseaza un an de cand este pe Marte [VIDEO]

Roverul Curiosity aniverseaza un an de cand este pe Marte [VIDEO]

Roverul este singur pe Planeta Rosie, insa nu a ratat ocazia de a celebra cele 12 luni de cand a aterizat acolo.

Desi imi vine greu sa cred cat de repede trece timpul, tocmai a implinit un an de cand sta singur pe Marte analizand solul, capturand fotografii si transmitand volume incomensurabile de informatii catre sediul central de la NASA. Pentru ca era imposibil sa sufle intr-un tort la capatul lumii, trecand peste faptul ca nu-l poate manca, expertii americani au gasit alta metoda de sarbatorire a evenimentului, la fel de spectaculoasa si pentru noi si pentru ,,el”. Este vorba de interpretarea popularului cantec „Happy Birthday”.

Chiar daca roverul nu este dotat cu difuzoare, inginerii NASA au apelat la o componenta hardware din Curiosity, intitulata SAM (Sample Analysis at Mars), pe care au folosit-o ca sintetizator. Inainte de a trimite comanda finala de interpretare catre Marte, aceasta a fost experimentata pe un rover identic cu Curiosity care sta in laboratoarele din Texas.

Rezultatul final poate fi urmarit in clipul de mai sus. Chiar daca pe coloana sonora veti auzi Happy Birthday intepretat de roverul care se afla in continuare pe Pamant, va puteti bucura la gandul ca aceleasi sunete s-au auzit ieri pe roverul Curiosity, la 54,6 milioane de kilometri de planeta noastra.

curiosity aniversare la multi ani