Poate singurul motiv contra Windows 10: știe totul despre tine, dar îl poți opri

12:44 04.08.2015

Windows 10 este printre noi din 29 iulie, rata de adopție este impresionantă, iar noutățile sunt foarte bine primite. Totuși, nu-i un sistem perfect, iar imperfecțiunea este dată tocmai de modul în care te „spionează”.

Windows 10 vine într-un „ciclu al Windows” vechi de 30 de ani ca să îndrepte greșelile făcute cu Windows 8. Până acum, a fost bine primit de utilizatori și de presă, iar mare parte din ceea ce este această versiune se datorează și programului Windows Insider, în care s-au înscris peste 5 milioane de oameni. Totuși, o nouă problemă apare odată cu Windows 10.

Tu cât de mult ai lăsa o companie să știe despre tine? Dacă la Google există alternative, ca să nu știe pe unde te plimbi sau ce cauți, la Windows e cam greu să găsești ceva. Poți încerca Linux, dar nu ai aceleași aplicații, sau poți încerca Mac OS, dar ai nevoie de computer compatibil. Problema intimității apare odată cu Windows 10 mai puternică decât până acum, pentru că știe tot felul de lucruri despre tine.

Acordul pe care îl accepți fără să îl cunoști

În acordul pe care îl închei cu Microsoft, acceptându-i termenii și condițiile, apare un fragment interesant cu privire la intimitatea ta. „Vom accesa, comunica și păstra date personale, inclusiv conținutul tău (cum ar fi cel al mailurilor, alte conversații private, fișiere sau foldere private), când credem că făcând asta este necesar pentru: 1. a ne conforma cu o lege sau cu un proces în derulare, inclusiv cereri de la agenții guvernamentale sau autorități;

2. protejarea utilizatorilor față de spam sau alte încercări de fraudă (…); 3. operarea și menținerea securității serviciilor, inclusiv pentru a preveni sau opri un atac asupra computerelor sau rețelelor; 4. pentru protejarea drepturilor și proprietății Microsoft, inclusiv pentru a proteja termenii care guvernează folosirea serviciilor noastre – oricum, dacă primim informații care arată că cineva folosește serviciile noastre pentru a face trafic de proprietate fizică sau intelectuală a Microsoft nu vom inspecta noi conținutul, ci vom lăsa autoritățile să se ocupe”, se arată în acest contract.

Setari de intimitate in Windows 10 - Feedback catre Microsoft si setarile pe care le poti face

În ciuda acestor afirmații de mai sus, ai la dispoziție opțiuni pentru a opri, în mare parte, acest „spionaj”, după cum scrie și BGR. În fapt, este colectare de informații pentru ca Microsoft să știe cât mai multe despre utilizatori astfel încât mai târziu să vândă aceste profiluri către agențiile interesate să cumpere publicitate. Cu cât te știe mai bine, cu atât mai precis poate să-ți creeze o imagine digitală în serverele sale.

Din fericire, poți opri mai toate componentele care colectează date. Ai în galeria foto de mai sus toate informațiile esențiale. Pe scurt, trebuie să intri în Setări și apoi în meniul Privacy (sau Confidențialitate) și rând pe rând, din pagină în pagină (sunt 13) să oprești ceea ce crezi că n-ar trebui să fie. Spre exemplu, nu permite accesul la camera video decât aplicațiilor în care ai încredere. De asemenea, te poți panica în continuare că Microsoft vrea să știe totul despre tine, iar Windows nu este decât o unealtă de asuprire a lumii (sic!).

Cum accesezi meniul Privacy pentru Windows 10

loading...