Cei mai periculoși oameni pentru Internet în 2015

Cei mai periculoși oameni pentru Internet în 2015

Internetul poate fi, uneori, un loc întunecat. De la furt de identitate la implantarea de viruși care pot da peste cap sisteme întregi, sunt multe lucruri rele pe care le poți face cu o conexiune decente.

Există o listă cu cele mai periculoase persoane şi entităţi de pe internet, printre candidaţi aflându-se nu doar potenţiale ameninţări pentru siguranţa publică, ci şi cei care sunt consideraţi un pericol doar pentru că nu respectă convenţii sociale sau legale.

Poate prezența unora pare ciudată, cum ar fi a lui Edward Snowden, dar există motive pentru fiecare pentru a fi pe listă.

Agenţia Naţională de Securitate a SUA

Desigur, NSA nu este, în sensul tradiţional al noţiunii, cel mai mare pericol pentru societate. Totuși, 18 luni de dezvăluiri despre activităţile de supraveghere ale agenţiei  şi cele ale partenerei britanice GCHQ au scos în evidenţă pericolul real pe care multe dintre acţiunile sale îl constituie pentru Internet. Da, NSA are ca atribuţie colectarea de semnale secrete împotriva ţintelor suspectate de ameninţarea siguranţei naţionale.

Dar trecerea de standardele şi de algoritmii de criptare, sabotarea de reţele întregi de telecomunicaţii şi plantarea de microfoane pe cablurile subacvatice ale unor companii private precum Google sau Yahoo arată cât de periculoasă şi scăpată de sub control poate fi agenţia, scrie Wired.

Corporaţia Harris şi Serviciul Şerifilor Federali din Statele Unite

Cele două instituţii sunt cunoscute pentru eforturile pe care le depun pentru ascunderea de către public şi instanţele judecătoreşti de informaţiile privind utilizarea de către aparatele legii de tehnologia turnurilor false de telecomunicaţii. Acestea simulează turnurile de telefonie mobilă ca să se conecteze la telefoane şi alte dispozitive pentru a le afla localizarea.

 

Agenţiile federale şi locale de aplicare a legii folosesc dispozitivele de ani buni, deoarece contractele lui Harris includ o clauză de confidenţialitate care le interzice clienţilor divulgarea informaţiilor, inclusiv faţă de judecători, privind utilizarea acestei tehnologii.

Edward Snowden

În funcție de tabăra în care te situezi, fostul colaborator NSA este fie cel mai periculos om de pe Internet, fie cel mai eroic. În cele 18 luni de la publicarea documentelor sale desecretizate, lumea a aflat despre colecţiile masive de înregistrări telefonice deţinute de NSA, eforturile agenţiei de a slăbi criptarea folosită nu doar de cetăţeni obişnuiţi, dar şi de guvernul american, lupta agenţiei cu giganţi ca Yahoo şi Google pentru obţinerea de informaţii despre clienţii lor, precum şi procedurile sale ofensive împotriva administratorilor de sistem din companiile de telecomunicaţii cu scopul de a submina reţelele lor celulare.

Conform unor voci, Snowden a expus într-un mod riscant operaţiuni secrete cruciale care aveau obiectivul de a combate potenţiali terorişti şi alţi adversari ai statului. Alţii consideră, în schimb, că a îndreptat un reflector mult dorit asupra unor programe care sfidează legea sau care o calcă pur şi simplu în picioare. Chiar și la un an de la publicarea informațiilor, revelațiile încă au loc.

snowden

Kim Jong Un, dictatorul Coreei de Nord

Nu este cert dacă în spatele atacului cibernetic împotriva Sony s-a aflat Coreea de Nord, dar sugestia că liderul acesteia a fost în vreun fel responsabil pentru intruziunea şi ameninţările faţă de cinematografe a făcut ca Sony să anuleze iniţial lansarea filmului „The Interview”. Ulterior, comedia a debutat online pentru un record de 18 milioane de dolari din vânzări.

Controversata producţie a devenit, astfel, primul film major de studio care să fie lansat online în aceeaşi zi în care a fost lansat în cinematografe. Aşadar, pe lângă un arsenal periculos de arme nucleare, Kim Jong Un este considerat acum şi un primejdios factor influent la nivelul pieţei globale.

Cody Wilson, omul care a vrut să printeze arme

Chiar dacă are numai 26 de ani, Cody Wilson şi-a construit deja o carieră dintr-o serie de proiecte digitale, considerate cele mai controversate din istorie. Un libertar radical, Wilson şi-a câştigat celebritatea prin inventarea primei arme complet printabile în format 3D, Liberator. Scopul său: să permită oricui, în orice colţ al lumii, să creeze cu un singur click o armă letală din plastic, iar prin acest lucru să demonstreze cum noile tehnologii pot reduce întreaga noţiune de regulă la ceva perimat. Recent, tânărul a colaborat cu Amir Taaki pentru Dark Wallet („portofelul întunecat”), o aplicaţie care şterge urma monedelor bitcoin.

cody wilson

Amir Taaki vrea libertate pentru Bitcoin

Pe măsură ce sistemul de plată digital Bitcoin a devenit regularizat de instituţii financiare de bază, Taaki s-a luptat pentru a aduce „cripto-valuta” înapoi la rădăcinile sale: independentă, incontrolabilă şi subversivă. Alături de Cody Wilson, Taaki a condus procesul de dezvoltare a Dark Wallet, programul care permite cheltuirea bitcoin fără să fie depistată, asigurând folosirea sa în economia „Internetului întunecat” şi altor aplicaţii nu tocmai legale.

Anul acesta, a câştigat un hackathon (maraton de dezvoltat proiecte informatice) din Toronto după ce a scris codul pentru DarkMarket, un prototip pentru o piaţă de bitcoin unul-la-unul care ar putea face comerţul din piaţa neagră online imun în fața legii.

amir taaki

Verto, omul care vrea să cumperi orice de pe Internet

Verto este pseudonimul administratorului site-ului Evolution, cea mai mare piaţă anonimă a Internetului. Verto este şi fondatorul forumului Tor Carding, o piaţă anonimă pentru numere de carduri de credit furate. Evolution a strâns până în prezent mai mult de 22.000 de oferte de produse majoritar ilegale, printre care şi arme şi date de pe carduri de credit furate.

Preet Bharara e în tabăra cealaltă

Dacă ești prins săvârșind o infracțiune oricunde pe Internet, e o șansă destul de mare ca Preet Bharara să îți bântuie coșmarurile. Bharara a transformat sudul New York-ului într-o jurisdicție de top pentru cazuri de infracțiuni digitale și a prins o parte dintre cei mai mari hackeri, printre care Jeremy Hammond și Ross Ulbricht. Așadar, procurorul este o adevărată amenințare pentru cei care nu folosesc Internetul într-un mod inocent.

preet bharara

 

Citește și: