Documentele secrete furate de Edward Snowden ar fi fost decriptate de Rusia și China

Documentele secrete furate de Edward Snowden ar fi fost decriptate de Rusia și China

Edward Snowden a fugit din Statele Unite ale Americii, în 2013, cu o mulțime de fișiere secrete. Mai nou, se pare că Rusia și China au reușit să-i spargă criptarea și să afle informații confidențiale privind agențiile de informații ale Marii Britanii.

Edward Snowden a fost consultant NSA până în 2013, când a decis să prezinte lumii cum agențiile occidentale își spionează cetățenii. Atunci, a fugit în China cu documente secrete, ajungând într-un final în Rusia, țara care i-a acordat azil. Acum, Marea Britanie îl acuză că din cauza lui a trebuit să-și retragă agenți secreți din unele țări.

Rusia și China ar fi avut acces la documente ultrasecrete sustrase de Edward Snowden, cea dintâi reușind să decripteze peste un milion de dosare. „Rusia și China au aceste informații. Asta înseamnă că agenții au trebui retrași, iar colectarea de informații esențiale a încetat dat fiind că modurile noastre de operare au fost cunoscute”, a declarat pentru Sunday Times o sursă din guvern, conform Agerpres.

Alte surse guvernamentale au afirmat că China a avut de asemenea acces la documente ce conțin tehnici ale serviciilor de informații ale Marii Britanii și SUA, ceea ce a provocat teama că spionii acestor țări ar fi putut fi identificați. Snowden a afirmat că nici un serviciu de informații nu ar putea să decripteze documentele pe care le-a deținut.

O sursă din cadrul serviciilor de informații a spus că Rusia și China au acces la materialele lui și că le vor studia de acum înainte, căutând indici pentru a identifica potențiale ținte. Totuși, nimeni din guvern sau serviciile secrete nu a oferit vreo dovadă că acele fișiere au fost cu adevărat decriptate.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: