Microsoft schimbă regulile odată cu Windows 10: mai puține telefoane, dar mai bune

Microsoft schimbă regulile odată cu Windows 10: mai puține telefoane, dar mai bune
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
12:41 09.07.2015

Când Microsoft a cumpărat Nokia s-a crezut că va fi cel mai puternic cuplu din lumea Windows Phone și poate din lumea telefoniei mobile. La aproape doi ani distanță, ce a cumpărat Microsoft este trecută drept pierdere și viitorul telefoanelor Windows e incert.

Microsoft a lansat Windows Phone în 2010, iar în cinci ani a reușit cu această platformă doar să ajungă la câteva procente cotă de piață, dar mare parte din această piață este dominată de dispozitivele Lumia. LG, HTC, Samsung, Huawei și nu numai au creat de-a lungul acestor aproape cinci ani telefoane cu Windows Phone, dar fără mare succes. Urmează Windows 10, dar Satya Nadella, directorul Microsoft, nu dă dovadă că ar mai investi la fel de mult în Windows 10 Mobile.

Gama Lumia, mai ales sub comanda Microsoft, e reprezentată de o mulțime de dispozitive ieftine lansate la distanță de două-trei luni, ultimul flagship fiind Lumia 930. În ciuda reușitelor mari, precum telefonul cu cameră de 41 de megapixeli și aplicații foarte bune de la Nokia, dezvoltatorii nu se îngrămădesc să creeze pentru Windows Phone. Și asta pentru că nu sunt suficienți utilizatori. Și nu sunt utilizatori, pentru că nu sunt aplicații. Este un cerc vicios.

Acum, Microsoft a anunțat că trece 7,6 miliarde de dolari drept pierdere și va concedia 7.800 de oameni. Aceștia reprezintă, în mare parte, oameni din divizia de telefoane. Pe Nokia a cheltuit 7,2 miliarde de dolari, după cum notează The Verge. De asemenea, Nadella și conducerea Microsoft au decis ca un singur om să se ocupe de Windows și Dispozitive, adică telefoane Lumia, tablete Surface, console Xbox și realitatea augmentată prin HoloLens. De asemenea, recent au plecat și ultimii doi directori Nokia: Stephen Elop şi Jo Harlow.

Un viitor cu mai puține produse, dar mai bune

În prezent, piața este dominată de Android. Microsoft se concentrează tot mai mult pe divertisment și software, prin aplicații Android și iOS, iar dispozitivele mobile și Windows 10 Mobile s-ar putea să rămână un gând secundar, cum se întâmplă cu tabletele Surface. De asemenea, Nadella susține că vor reduce numărul de dispozitive lansate anual, vor simplifica schema denumirilor și s-ar putea să vedem un Microsoft devenit mai mult în Apple.

jide technology CES 2015 - trei foşti ingineri Google au creat o clonă de Microsoft Surface Pro

Surface este o linie de produse bună și ar fi interesant să vedem așa ceva și pentru Lumia. iPhone 6 și iPhone 6 Plus, în ciuda mulțimii de dispozitive cu Android din China, India și restul lumii, încă se vând foarte bine, iar mare parte din merit este al ecosistemului construit de Apple.

Odată cu Windows 10 Mobile, le va fi mai ușor dezvoltatorilor să creeze aplicații pentru această platformă. Este un alt semn că Nadella crede în crearea de software mai mult decât în cea de hardware. De asemenea, nu are suficientă susținere din partea altor producători cât să crească rapid platforma. Pe 29 iulie va fi lansat Windows 10. În toamnă, vor fi lansate noi dispozitive Lumia. Abia la anul vom vedea ce soluții adoptă Microsoft și încotro ajunge diviza de telefoane mobile, dar și Windows.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI