Tot ce trebuie să știi despre Windows 10: Cum vei transforma telefonul în PC cu Windows

Înainte de lansarea oficială a Windows 10, Microsoft a prezentat o serie de noutăți pentru acesta. Printre cele mai mari se regăsesc optimismul că în trei ani va fi pe un miliard de dispozitive și că telefonul conectat la un monitor devine computer.

Windows 10 va fi cel mai important sistem de operare pentru Microsoft. Va rula pe tablete, telefoane, computere clasice și nu numai, iar după conferința Build 2015 știm mai multe despre planurile companiei. Poate cea mai importantă noutate este disponibilitatea Windows 10 de a rula aplicații de iOS și Android, dar nu fără probleme.

Dezvoltatorii de iOS și Android își vor putea porta aplicațiile și jocurile direct pe Windows, prin intermediul unui kit de dezvoltare. Microsoft le permite să utilizeze cod Java și C++ pe Windows 10 celor care vin de la Android. De un suport similar se vor bucura și cei care au aplicații pe iOS. „Vrem să îi ajutăm pe dezvoltatori să vină cu actualul cod și cunoștințele lor pe Windows și să aibă aplicații în Store, să extindem ecosistemul“, a declarat Terry Myerson, vicepreședinte sisteme de operare la Microsoft.

Cea mai mare problemă cu aplicațiile disponibile pe platformele din prezent este că pot fi cu greu portate pe altele. Ține de dezvoltator și de interesul său, iar pentru Windows Phone interesul a fost scăzut. Microsoft încearcă să recupereze, oferind alternative la infrastructura celorlalte platforme, cam cum face Amazon cu magazinul său de aplicații pentru Android. Apoi, aplicațiile portate vor primi acces la Cortana, Xbox Live, Holograme și Live Tiles. Candy Crush e un joc cu care Microsoft a încercat deja.

De asemenea, Microsoft oferă soluții și pentru aducerea de conținut din web, după cum scrie The Verge. Site-urile vor avea acces la sistemul de notificări, vor putea rula (aproape) ca o aplicație din Windows, iar Microsoft spune că această atitudine este una de răspândire globală, ceea ce deja a reușit, dar mai trebuie să livreze și aplicații. În ultimul an, Microsoft a lansat tot felul de telefoane ieftine care să-i permită intrarea pe piețe ieftine.

Windows 10 pe un miliard de dispozitive in trei ani

Planul sună bine, dar nu va fi din start foarte eficient. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui convinși. Unul dintre primele argumente este răspândirea platformei Windows 10 pe un miliard de dispozitive în următorii trei ani. Și compania spune că nu vinde doar un sistem de operare, ci un set de servicii de care utilizatorii vor avea nevoie. În 15 luni, Windows 8 a fost cumpărat în 200 de milioane de copii și nici nu exista această compatibilitate între dispozitive.

Telefonul tău cu Windows 10 devine un computer

Computerele clasice își primesc sistemul de operare potrivit, dar Windows 10 este și pentru telefoane, iar acestea, la rândul lor, pot deveni computere. Dacă ai mai auzit asta până acum, e pentru că ideea a avut-o Canonical deja și folosea Ubuntu.

„Ceea ce încercăm să facem cu asta este să ne prezentăm viziunea unică și să le permitem dispozitivelor mobile să devină computere complete“, a afirmat Joe Belfiore, vicepreședinte sisteme de operare. Microsoft susține că telefoanele cu Windows 10 vor rula aplicații pe care dezvoltatorii le pot optimiza pentru a rula între platforme hardware fără probleme. Belfiore a demonstrat aplicații precum Excel și Photos, conform The Verge.

Windows 10 devine computer de pe telefon

Înainte de a te uita la telefonul tău Lumia și a-ți spune că ai un computer foarte puternic acolo, ar trebui să știi că cel mai probabil această funcționalitate nu va fi pe dispozitive vechi. În toamnă, vor fi prezentate noile telefoane Microsoft Lumia și s-ar putea să vedem și unele cu procesor Intel. Microsoft nu a dat mai multe detalii.

Alte noutăți pe care le vei găsi în Windows 10

După cum scriam, Microsoft împrumută idei de design din Windows Vista și 7, combinând cu unele din Windows 8. Livrează astfel o interfață curată, minimalistă, cu elemente de transparență și blurare. Se poate spune că ceea ce Windows 10 oferă este un meniu Start 2.0, mult mai potrivit utilizatorilor obișnuiți cu lucrul pe computere clasice.

Windows 10 si meniul start

Cortana este sufletul din Windows 10 și va fi activă încă din ecranul de stand-by. Asistentul digital din Windows Phone „crește“ până pe desktop și te ascultă în permanență. Se adaptează cerințelor tale, învață ceea ce îți place și ce nu (începând cu wallpapere) și Microsoft oferă un ghid pe care să îl folosești, dacă nu știi ce face Cortana și cum poți folosi acest program mai bine.

Cortana va putea rezolva comenzi de tipul: „Inițiază o convorbire prin Viber cu […]“. Va porni aplicația, va contacta persoana și tu nu mai trebuie decât să vorbești. De asemenea, poți trimite mesaje de tipul „întârzii“ sau „hai să ne vedem joi“, iar Cortana va ști să rezolve aceste sarcini. Partea bună este că vei avea o Cortana pentru toate dispozitivele.

Windows 10 si Cortana

Și nu în cele din urmă, Microsoft Edge este browser-ul care să înlocuiască Internet Explorer. Project era un nume temporar, dar consemna tranziţia la altceva. După o lungă perioadă de finisare a micilor detalii de fond, Spartan s-a transformat în Microsoft Edge, iar această asociere de termeni va reprezenta browserul companiei americane pentru mulţi ani de acum înainte.

Microsoft Edge continuă să aibă un design minimalist cu doar câteva butoane. În continuare se integrează perfect cu Cortana pentru a facilita interacţiunea prin intermediul comenzilor vocale. Poți afla de aici totul despre Microsoft Edge.

Toate dispozitivele cu Windows 10

 

Răzvan Băltărețu
08:41 30.04.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video