18 mai 2015 | 06:42

În curând, internetul va atinge capacitatea maximă. Care sunt soluţiile?

ACTUALITATE
În curând, internetul va atinge capacitatea maximă. Care sunt soluţiile?

Deşi ar putea părea imposibil la prima vedere, creşterea exponenţială a vitezei de internet s-ar putea opri în curând din cauza

Numărul internauţilor creşte în fiecare zi la nivel global. În timp ce foarte mulţi dintre noi reuşesc să se conecteze la internet de oriunde, nevoia pentru o viteză sporită la internet a crescut foarte mult în ultimii ani. Servicii de streaming cu o calitate foarte bună şi trecerea la conţinut video 4K, toate reprezintă presiuni pe infrastructura online existentă. În acest ritm, un studiu recent, comunicat de un oficial Alcatel Lucent, ne confirmă că nu ar trebui să treacă mai mult de cinci ani până vom atinge limita superioară a fibrei optice. Aceasta din urmă se află la baza întregii infrastructuri actuale şi are de 100 terabits pe secundă.

Pentru că problema este una cât se poate de reală, un grup de cercetători s-au întâlnit săptămâna trecută la Londra în speranţa de a găsi o soluţie. Ca noi să nu atingem limita internetului, cel mai uşor ar fi să adăugăm câteva cabluri de fibră optică în plus. Din păcate, aceasta nu este tot timpul o soluţie practică. Alternativele trebuie să fie mai puţin convenţionale şi exact în această direcţie s-au orientat membrii adunării din Regatul Unit. Unii au propus amplificarea semnalului trecut prin cablu sau compresia acestuia şi reconstrucţia sau decompresia la capătul celălalt. Alţi au făcut referiri la cabluri identice estetic cu cele existente, dar cu mai multe nuclee interne, astfel ar putea fi strecurată o lăţime de bandă mult mai mare în acelaşi spaţiu fizic.

Provocarea rămâne punerea în aplicarea a acelor teorii înainte să fie prea târziu. Nu de alta, dar dacă IPv6 a reprezentat soluţia pentru terminarea IP-urilor clasice în format v4, limitarea conexiunii la internet s-ar putea să nu aibă o soluţie la fel de simplă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele