Hackerii ar putea face ce vor cu mașina ta fără șofer

Hackerii ar putea face ce vor cu mașina ta fără șofer

Elon Musk a afirmat, acum nu foarte mult timp, că mașinile conduse de oameni vor fi interzise, iar experimentele Google în ceea ce privește mașinile care circulă fără șofer datează de ceva timp. Această perspectivă futuristă, oricât ar fi de atractivă, ridică și câteva probleme.

Una dintre cele mai grave ar fi faptul că hackerii reprezintă un real pericol pentru mașinile autonome, potrivit experților din SUA. Până în 2020, ar trebui să avem mașini autonome pe străzi, iar acestea ar include senzori electronici, radare, detectarea luminii, toate de ultimă oră. Ar fi comandate printr-un software care „simte” lățimea străzii, identifică semne și chiar și eventuale blocaje.

Oricât de luminos ar suna viitorul, elementele care fac posibilă existența mașinilor autonome, în afară de avantajele evidente, ar putea face vehiculele vulnerabile în fața hackerilor. Recent, un hacker a intrat in sistemul electronic al unui jet american și a putut schimba traiectoria. A spus că tot ce a trebuit să facă pentru asta a fost să acceseze sistemul WiFi. Acest test, precum multe altele, au fost efectuate de experții de la Mission Secure Inc și Perrone Robotics Inc, notează Yahoo! Tech.

Încă unul îngrijorător a arătat cum ar răspunde mașina în eventualitatea întâlnirii unui obstacol. Un scenariu a implicat ca mașina să accelereze în loc să frâneze, iar acest lucru s-a și întâmplat. Raportul avertizează că dacă un astfel de atac s-ar fi întâmplat în realitate, ar fi avut loc un accident. Experții sfătuiesc producătorii de mașini să dezvolte protecție adițională pentru mașinile autonome, altfel s-ar putea întâmpla multe astfel de evenimente nefericite.

De asemenea, deși majoritatea companiilor nu au răspuns avertismentelor, se pare că multe dintre ele au fost conștiente de riscurile de securitate încă din momentul producției. De exemplu, se crede că gigantul Google are o echipă de programatori de top însărcinați cu intrarea în software-ul prototipului de mașină autonomă, care va intra în teste în următoarele luni.

 

Autoritățile sunt îngrijorate în legătură cu acest aspect. „Vehiculele autonome elimină o bună parte dintre riscurile cu care se confruntă șoferii astăzi, dar aduc altele în vizor. Ne concentrăm asupra imaginii de ansamblu și asupra modului în care ne putem adapta la aceste schimbări și continua să oferim servicii premium clienților noștri”, a declarat un reprezentant al companiei State Farm.

Google a anunțat că prototipul său va intra în teste în curând. Rămâne de văzut cum se va descurca și dacă îngrijorările sunt chiar atât de întemeiate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: