Nvidia construiește „creierul“ viitoarelor mașini autonome cu cel mai bun procesor al său

Nvidia construiește „creierul“ viitoarelor mașini autonome cu cel mai bun procesor al său

Nvidia lansează computerele auto Nvidia Drive, bazate pe procesorul Tegra X1. Sistemele Drive PX Auto-Pilot și Drive CX Cockpit au fost proiectate pentru noua generație de mașini autonome

JenHsunHuang
Jen-Hsun Huang, director și cofondator Nvidia.

Nvidia lansează două tipuri de computere auto: Nvidia Drive PX, care oferă autoturismului capacitatea de a rula neasistat de șofer, și Nvidia Drive CX pentru dezvoltarea celui mai avansat sistem digital auto. Platforma de navigare automată Nvidia Drive PX reprezintă baza tehnologică pentru viitorul autoturismelor, menționează Nvidia în comunicatul remis „Playtech“, și asta va ajuta și mecanismele de învățare în profunzime a sistemelor dotate cu inteligență artificială.

Supercomputerele mobile sunt esențiale pentru autoturismele viitorului. Mulțumită camerelor și display-urilor ce pot fi instalate, mașinile viitorului vor putea analiza în profunzime mediul înconjurător, procesând fiecare element. Acestea vor fi capabile să-și întâmpine proprietarul, indiferent de locația acestuia, sau chiar să analizeze condițiile riscante din trafic, totul pentru a asigura siguranța pasagerilor“, a afirmat Jen-Hsun Huang, director executiv și cofondator Nvidia.

Sistemul Drive PX se bazează pe procesorul mobil Nvidia Tegra X1, construit pe cea mai recentă arhitectură Maxwell și oferă o putere de procesare de un teraflop, mai mult decât cel mai avansat supercomputer construit la începutul secolului 21. Puterea de procesare a platformei Drive PX este asigurată de două procesoare mobile Tegra X1 care permit conectarea a până la 12 camere video de înaltă rezoluție, imaginile astfel obținute putând fi procesate la o viteză de 1,3 gigapixeli pe secundă.

NVIDIA_DRIVE_CX

Astfel, autoturismele echipate cu Drive PX beneficiază de funcția Auto-Valet: fără nicio intervenție umană, mașina va identifica automat și neasistat un loc liber de parcare și îl va ocupa. Mai mult, proprietarul poate solicita autoturismului să navigheze pe pilot automat până la coordonatele acestuia, transmise sistemului Drive PX prin intermediul smartphone-ului. De asemenea, capacitatea de învățare în pronfunzime a platformei Nvidia Drive PX oferă autoturismului capacitatea de a distinge între diversele tipuri de autovehicule: o ambulanță de o mașină de poliție.

Nvidia Drive CX

Computerul Nvidia Drive CX reprezintă o soluție completă hardware și software ce oferă cea mai avansată performanță grafică și vizualizare computerizată pentru navigație, infotainment, instrumente digitale auto și monitorizarea rulării în trafic. Mai mult, Drive CX aduce în prim plan funcția inovatoare Surround-Vision, capabilă să furnizeze o vizualizare la 360 de grade, în orice direcție și în timp real a autoturismului. Astfel, problemele asociate unghiurilor moarte dispar, iar oglinizile fizice sunt înlocuite cu cele digitale.

Disponibil în două variante, cu procesor Tegra X1 sau Tegra K1, și echipat cu software testat în condiții de rulare pe carosabil, sistemul Drive CX poate afișa până la 16,8 millioane de pixeli pe mai multe display-uri – de 10 ori mai mult față de echipamentele actuale din autoturisme.

Platformele Nvidia Drive PX și Drive CX includ o gamă de module de aplicații software realizate de Nvidia sau de terți. Sistemele vor fi disponibile pe piață începând cu al doilea trimestru al anului 2015.