17 iun. 2015 | 17:50

De ce se încarcă paginile web din ce în ce mai greu

ACTUALITATE
De ce se încarcă paginile web din ce în ce mai greu

Dacă ai impresia că durează prea mult să ți se încarce o pagină, probabil nu este vina computerului sau telefonului tău.

Un site obișnuit are 2.1 MB mărime, ceea ce înseamnă dublu față de site-urile de acum trei ani, potrivit datelor colectate de HTTP Archive. Acest lucru e firesc, ținând cont de videourile menite să atragă atenția, imaginile și plug-inurile interactive, precum și de alte coduri și funcționalități care consumă multe date.

De asemenea, site-urile au noi funcții de criptare pentru securitate, precum și de urmărire și analiză, pentru a reține mai multe informații despre vizitatori. Acestea nu numai că măresc greutatea site-urilor, dar le și determină să se încarce mult mai lent. Totuși, ținând cont de faptul că telefoanele, tabletele, ceasurile inteligente și gadgeturile moderne sunt făcute pentru a naviga pe Internet, dezvoltatorii trebuie să creeze și mai multe versiuni de pagini web, pentru cât mai multe formate.

pagini web

„Trecerea de la desktop la mobil a avut cel mai mare impact asupra performanțelor web”, a spus Craig Adams, vicepreședinte al Akamai, o rețea livratoare de conținut care asigură între 15 și 30% din traficul zilnic pentru CNN.

Componenta care a crescut cel mai mult, în mod surprinzător, este fontul. Dezvoltatorii creează fonturi unice, pentru a-și diferenția produsul de altele similare. Acum trei ani, dimensiunile fontului nu reprezenta mai mult de 1% din greutatea paginii web, iar acum, proporția se ridică undeva la 5%.

tipuri de continut

Există o serie de factori care generează o experiență web lentă, dar acest lucru este vital pentru utilizatori. Cu cât se încarcă mai greu o pagină web, cu atât sunt mai mari șansele ca utilizatorii să o părăsească pentru una concurentă.