Bateria origami va rezolva problema de autonomie a ceasurilor inteligente [VIDEO]

Bateria origami va rezolva problema de autonomie a ceasurilor inteligente [VIDEO]
15:47 17.06.2015

Pe măsură ce smartwatch-urile ajung la mai multe încheieturi, din ce în ce mai mulți utilizatori ies în față și declară că dacă bateria nu ar ține atât de puțin, aceste gadgeturi ar fi cu adevărat extraordinare. 

Din fericire, știința ar putea rezolva această problemă foarte curând, iar utilizatorii se vor putea bucura mai mult de ceasurile lor inteligente. Cei de la Arizona State University au dezvoltat un nou tip de baterie, inspirat de arta origami, care va putea fi implementată în gadgeturile purtabile, dar și în hainele inteligente ale viitorului.

Bateriile din imagine au capacitatea de a se extinde la până 150% față de mărimea lor originală, iar creatorii au fost inspirați de tehnicile kirigami care prespun plierea și tăierea hârtiei pentru a creea modele complexe.

Pentru experiment, cercetători au folosit baterii li-ion care au proprietăți mecanice foarte bune pentru astfel de sarcini. Ca să demonstreze că tehnica funcționează, aceștia au îndepărtat bateria un smartwatch Samsung, au învelit bateria kirigami într-un înveliș textil și au pus-o în jurul încheiturii, alimentând ceasul inteligent cu ea.

Bateria nu este prima capabilă să se întindă, dar demonstrează că această tehnologie poate funcționa cu gadgeturile deja existente. Baterii flexibile am mai văzut, dar dacă vrem gadgeturi cu adevărat inedite și haine inteligente, trebuie să avem și acumulatori capabili să se întindă odată cu materialul.

baterie kirigami

”Demonstrarea bateriilor kirigami cu smartwatch-ul Samsung reprezintă numai unul dintre modurile în care ar putea fi folosită această sursă de energie flexibilă. Aceste baterii ar putea fi incluse și în brățări inteligete, în bandane inteligente și alte gadgeturi”, scriu cercetătorii.

Nu se știe când va ajunge această tehnologie pe piață, dar e posibil să vedem, în curând, proiecte de Kikstarter care se folosesc de ea.

loading...