20 aug. 2015 | 02:04

Cum eliberezi spaţiu în Windows 10 şi scapi de aplicaţii inutile

TUTORIALE
Cum eliberezi spaţiu în Windows 10 şi scapi de aplicaţii inutile

La câteva săptămâni după lansarea Windows 10, ar fi momentul să profitaţi de promisiunea celor de la Microsoft legată de mai mult spaţiu liber pe hard disk cu noul SO.

Deşi ar putea părea incredibil la prima vedere, în mod autentic, Windows 10 ocupă mai puţin spaţiu pe hard disk faţă de Windows 8, poate şi decât Windows 7, mai ales dacă îl instalaţi ,,pe curat”, nu sub formă de upgrade ca cei mai mulţi dintre noi. Ignorând însă această particularitate de fond, Microsoft nu a făcut o treabă bună doar la nivel estetic cu noul SO, ci şi ,,sub capotă”.

Printre cele mai interesante îmbunătăţiri se numără cele care ţin de spaţiu liber pe hard disk sau, mai bine zis, de posibilităţile pe care vi le oferă noul Windows pentru a câştiga o cantitate semnificativă de spaţiu de stocare fără riscuri. Toate funcţiile care ţin de acest capitol sunt centralizate într-un singur meniu, în mare parte sunt uşor de înţeles şi nu ar trebui să vă ridice întebări.

Windows 10 storage management pe partitii

Windows 10 – management stocare

Deşi puteţi ajunge în multe feluri la lucrurile care vă interesează în Windows 10, recomandarea mea ar fi să vă obişnuiţi cu motorul de căutare din bara de start. În acest caz particular, de exemplu, este suficient să scrieţi cuvântul Storage după ce aţi apăsat pe Start şi să faceţi click pe prima opţiune din secţiunea Settings. După câteva secunde veţi vedea nişte grafice legate de spaţiu ocupat – spaţiu total defalcate pe partiţiile din sistemul vostru. Când aţi dat click pe oricare dintre partiţii, veţi obţine statistici detaliate pentru fiecare dintre ele.

Tot din acelaşi ecran, dacă aveţi o problemă gravă cu spaţiul liber pe C:\, puteţi muta din câteva click toate documentele, muzica şi pozele pe altă partiţie, exemplu D:\. Apropo, puteţi ajunge la pagina de Storage de mai sus şi printr-un click pe Settings din bara de start şi un al doilea click pe System.

Pentru a vedea informaţii detaliate vizavi de modul în care vă este ocupat spaţiul pe hard disk, daţi click pe fiecare dintre partiţiile voastre în parte, dacă aveţi mai multe. E posibil să aşteptaţi câteva secunde sau, în cazul meu, câteva minute pentru ca operaţiune de scanare să fie finalizată.

Windows 10 spatiu ocupat pe c

După cum se poate vedea mai sus, cea mai mare parte din spaţiu este ocupată de componente de sistem şi diverse aplicaţii sau jocuri. Dacă aţi şters manual un volum semnificativ de fişiere, pentru ca această listă să vă afişeze informaţii actualizate, trebuie să daţi click pe butonul de refresh din dreapta mesajului ,,Last refreshed on…”. La baza acestei liste sunt şanse foarte mari să mai aveţi câţiva GB de fişiere inutile în categoria Temporary Files.

Cu un click pe acel titlu, veţi ajunge la un nou meniu din care puteţi şterge rapid fişierele temporare, cele din Recycle Bin sau download-urile inutile. Pentru a vă întoarce la ecranul anterior, daţi click pe săgeata micuţă din colţul din stânga sus.

Dacă veţi da click pe pe System and Reserved, veţi vedea cât spaţiu vă ocupă fiecare funcţie de sistem. Puteţi vedea câţi GB vă ocupă fişierul de hibernare al PC-ului pe care nu l-aţi folosit probabil niciodată şi veţi vedea şti exact cât de mari sunt imaginile de backup automat realizate de Windows 10 în spatele denumirii System Restore.

Dacă nu folosiţi funcţia de hibernare din Windows, puteţi câştiga o cantitate semnificativă de spaţiu dezactivându-l. Pentru asta, faceţi click pe butonul de Start, tastaţi CMD şi faceţi click dreapta pe icoana de Command Prompt care apare ca rezultat alegând Run as administrator. În secunda următoare veţi avea o fereastră de MS DOS în care puteţi scrie diverse comenzi. În cazul acesta particular, este suficient să scrieţi fără ghilimele ,,Powercfg -h OFF”şi să confirmaţi alegerea prin apăsarea tastei Enter. După repornirea sistemului, fişierul de hibernare ar trebui să dispară de pe HDD.

Pentru dezactivarea System Restore sau ştergerea copiilor de siguranţă mai vechi, faceţi click pe Start şi introduceţi la căutare ,,Advanced System Settings”. Daţi click pe singurul rezultat care apare sau apăsaţi pe Enter. În noua fereastră, faceţi un click pe System Protection, alegeţi partiţia pe care mai aveţi activată această funcţie şi daţi un alt click pe Configure. Bifaţi Disable System Protection şi confirmaţi alegerea cu Ok.

Windows 10 storage management aplicatii instalate

Windows 10 – management de aplicaţii instalate

Pe lângă secţiunea System and Reserved, când daţi click pe o partiţie din meniul Storage, aveţi şi Apps and games. În majoritatea cazurilor, aceasta din urmă ar putea să ocupe chiar mai mult decât sistemul de operare efectiv. După cum se poate vedea în captura de mai sus, acesta a fost cazul meu.

În această fereastră puteţi fi foarte eficienţi foarte rapid, deoarece aplicaţiile voastre de pe computer sunt sortate implicit în ordinea spaţiului ocupat. Mai mult decât atât, dacă vreţi să căutaţi una anume îi puteţi introduce denumirea în câmpul ,,Type an app name…”. Puteţi alege şi alte tipuri de sortare dacă vă avantajează mai mult în anumite circumstanţe. După un click pe oricare dintre aplicaţiile din listă apare butonul Uninstall pe care îl puteţi activa pentru a mai elibera nişte spaţiu ocupat de un program pe care nu l-aţi mai folosit de mult timp.

În partea de sus a acestei pagini, cu un font nu foarte evident, mai este o secţiune interesantă intitulată Manage Optional Features. Aici puteţi vedea pachete de limbi străine pentru interfaţa Windows sau module de text-to-speech. Dacă nu vă sunt utile, faceţi click pe oricare dintre ele şi alegeţi Uninstall.

În partea dreaptă a meniului System din Setting există o secţiune intitulată Offline Maps. Dacă le-aţi folosit vreodată şi aveţi nevoie de spaţiu, le accesaţi de aici şi faceţi click în partea dreaptă pe butonul ,,Delete all maps.”

Windows 10 start menu

Cum scăpaţi de aplicaţiile preinstalate din Windows 10?

Să mergem de la premisa că folosiţi Windows 10 de câteva zile sau câteva săptămâni şi aţi ajuns la concluzia evidentă că nu aveţi nevoie de amalgamul de aplicaţii pe care Microsoft vi le-a preinstalat. Nu mai menţionăm faptul că multe dintre ele sunt încărcate cu reclame (ex. Solitaire) sau, de fapt, sunt doar scurtături pentru a achiziţiona versiuni complete ale unor aplicaţii (ex. Get Office).

Din fericire, cele mai multe astfel de programe pot fi dezinstalate cu uşurinţă. Este suficient să faceţi click dreapta pe numele lor în meniul de Start şi, când veţi fi întâmpinat de un meniu contextual similar cu cele de mai sus, să alegeţi varianta Uninstall. Din experienţă, această soluţie funcţionează exact cum v-aţi aştepta în cazul Get Office, Get Skype, Get Started, Microsoft Solitaire Collection, Money, News, Phone Companion şi Sports.Windows 10 powershell

Pentru că numărul excepţiilor de la soluţia de mai sus este semnificativ, pentru a căştiga spaţiu suplimentar dezinstalând restul aplicaţiilor de care nu aveţi nevoie, trebuie să apelaţi la câteva comenzi introduse în PowerShell. În primul rând, facem click pe start, tastăm cuvântul PowerShell, facem click dreapta pe Windows PowerShell şi alegem Run as administrator.

Dacă vi se va cere o confirmare suplimentară pentru a porni respectivul program, apăsaţi pe Ok. Din acest moment, nu trebuie decât să introduceţi comanda care se pretează programului de care vreţi voi să scăpaţi din lista de mai jos fără ghilimele. După ce aţi tastat-o sau aţi copiat-o, apăsaţi pe Enter pentru confirmare.

Uninstall 3D Builder:

,,Get-AppxPackage *3dbuilder* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Alarms and Clock:

,,Get-AppxPackage *windowsalarms* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Calculator:

,,Get-AppxPackage *windowscalculator* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Calendar and Mail:

,,Get-AppxPackage *windowscommunicationsapps* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Camera:

,,Get-AppxPackage *windowscamera* | Remove-AppxPackage”

 

Uninstall Get Office:

,,Get-AppxPackage *officehub* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Get Skype:

,,Get-AppxPackage *skypeapp* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Get Started:

,,Get-AppxPackage *getstarted* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Groove Music:

,,Get-AppxPackage *zunemusic* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Maps:

,,Get-AppxPackage *windowsmaps* | Remove-AppxPackage”

 

Uninstall Microsoft Solitaire Collection:

,,Get-AppxPackage *solitairecollection* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Money:

,,Get-AppxPackage *bingfinance* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Movies & TV:

,,Get-AppxPackage *zunevideo* | Remove-AppxPackage”

Uninstall News:

,,Get-AppxPackage *bingnews* | Remove-AppxPackage”

Uninstall OneNote:

,,Get-AppxPackage *onenote* | Remove-AppxPackage”

Uninstall People:

,,Get-AppxPackage *people* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Phone Companion:

,,Get-AppxPackage *windowsphone* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Photos:

,,Get-AppxPackage *photos* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Store:

,,Get-AppxPackage *windowsstore* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Sports:

,,Get-AppxPackage *bingsports* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Voice Recorder:

,,Get-AppxPackage *soundrecorder* | Remove-AppxPackage”

Uninstall Weather:

,,Get-AppxPackage *bingweather* | Remove-AppxPackage”

 

Uninstall Xbox:

,,Get-AppxPackage *xboxapp* | Remove-AppxPackage”

Aţi dezinstalat oricare dintre programele de mai sus din greşeală? Nu este nici un fel de problemă. Printr-o singură comandă, introdusă în acelaşi PowerShell rulat cu drepturi de admnistrator, le aduceţi pe toate înapoi. Nu trebuie decât să introduceţi fără ghilimele comanda de mai jos şi să aşteptaţi câteva minute.  Dacă vă veţi lovi de vreun mesaj de eroare, ignoraţi-l, daţi restart la computer şi totul ar trebui să fie în regulă, iar aplicaţiile să apară din nou.

,,Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}”

E aproape imposibil să nu rezolvaţi problema

Deşi mai am micile mele supărări legate de Windows 10, inclusiv faptul că am întâmpinat primul Blue Screen în urmă cu câteva zile, în mare parte, experienţa generală a fost pozitivă. Faptul că cei de la Microsoft au inclus în noul SO şi toate uneltele necesare eliberării de spaţiu pe hard disk într-un mod inteligent poate fi considerat cireaşa de pe tort. Windows 10 nu este perfect şi nici Windows 7 nu a fost, dar plusurile sunt semnificative şi aveţi toate motivele să faceţi upgrade, mai ales că inginerii Microsoft sunt din ce în ce mai eficienţi la lansat actualizări de sistem.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele