Cât de periculoase sunt filmele de groază pentru sănătate

Cât de periculoase sunt filmele de groază pentru sănătate

Nu știu câți dintre voi tratează filmele de groază drept metodă de terapie și relaxare, dar oamenii de știință spun că e o idee proastă. Atât pentru sănătatea ta fizică, cât și pentru cea fizică.

Termenul pe care îl folosesc aceștia e „bloodcurdling”, care nu are un corespondent precis în limba română. Totuși, se referă la frica aceea extremă și la sentimentul de accelerare a tuturor semnelor vitale. ”Am constatat, în cadrul studiului, că vizionarea filmelor de groază stimulează activitatea proteinei cunoscută sub numele de Factor VIII, responsabilă de coagularea sângelui”, a declarat Banne Nemeth, reprezentant al Centrului Medical Universitar Leiden din Olanda.

Cercetătorii olandezi, care au stabilit că stările de frică şi groază pot coagula sângele, au mai explicat că acest fenomen reprezintă un beneficiu evolutiv. Această capacitatea a organismului de a coagula sângele ne poate pregăti pentru o eventuală pierdere de sânge în stări extreme sau în cazul situaţiilor care pun viaţa în pericol.

Pentru studiu au fost recrutaţi 24 de voluntari, perfect sănătoşi, cu vârsta de până la 30 de ani, toți fiind studenţi, absolvenţi şi angajaţi ai Centrului Medical Universitar Leiden. Dintre aceștia, 14 au vizionat iniţial un film horror, apoi un film educaţional fără ameninţări sau pic de groază. Restul de 10 voluntari au vizionat aceleaşi filme, doar că exact invers. Studiul a fost publicat integral în revista BMJ.

Vizionarea filmului de groază „Insidious” din 2010 a ridicat nivelul Factorului VIII cu o medie de peste 11 IU / dl (Unitate Internaţională / decilitru) fapt care creşte riscul de tromboză venoasă sau de formare a cheagurilor de sânge. Nivelul de agent de coagulare a crescut la 12 participanţi (57%) în timpul vizionării filmului de groază şi numai la trei participanţi (14%) în timpul filmului educaţional „A Year In Champagne”. Nivelul Factorului VIII a început să scadă la 18 participanţi (86 %) în timpul filmului educaţional şi la numai nouă participanţi (43%) în timpul filmului de groază.

„Creşterea nivelului Factorului VIII până la 11.1 UI / dl a fost asociată cu anxietatea acută. Această descoperirie ar putea fi foarte relevantă pentru cerectările clinice, fiindcă fiecare creştere cu 10 UI / dl a Factorului VIII este asociată cu 17% creştere a riscului de tromboză venoasă”, a explicat Nemeth. Filmele au fost vizionate mai mult de o săptămână, în același moment al zilei și într-un spațiu relaxant. Sesiunea de vizionare a filmelor a durat aproximativ 90 de minute. Înainte şi după fiecare film au fost colectate probe de sânge pentru analizale indicatorilor care generează coagularea sângelui.

După aceasta, fiecare participant a evaluat propriul sentiment de frică experimentată, folosind o scară de la 0 la 10, aceasta fiind cea mai înaltă treaptă a fricii. Participanţii, de asemenea, au raportat dacă au mai văzut acest film şi au completat un chestionar despre stilul de viaţă şi genul de filme favorite. Filmul de groază, evident, a fost perceput ca fiind mai înfricoşător decât filmul educaţional, cu o diferenţă medie de 5,4 în scorurile de rating al anxietăţii.

Citește și: