Seringa inventată de Armata SUA pentru a opri sângerările va fi folosită și de civili

Seringa inventată de Armata SUA pentru a opri sângerările va fi folosită și de civili

Cum mai toate tehnologiile pe care le folosim în ziua de azi au fost inventate în primul rând pentru armata americană (Internetule și la tine mă refer), o nouă invenție miracol venită din lumea milităriei acum va fi disponibilă și pentru civili. Noua seringă poate opri sângerările acute în 20 de secunde prin injectarea unor bureți speciali în rană.

Legătura dintre armată și rostul aceste seringi este evidentă. Rănile de orice fel, și mai ales cele provocate de gloanțe sau șrapnel sunt un lucru normal în armată. Pentru a putea opri hemoragiile fatale, Armata SUA a inventat o seringă specială numită XStat 30 ce poate opri sângerările severe în aproximativ 20 de secunde prin injectarea unor mici bureți din celuloză și acoperiți în chitosan. Aceasta este o substanță antibiotică extrem de puternică întâlnită la crustacei, care omoară extrem de rapid bacteriile și poate conserva fructele cu o maximă eficiență.

Pe lângă superputerile antibacteriene, chitosanul poate coagula rănile extrem de rapid. În combinație cu bureții din celuloză, chitosanul poate acoperi în întregime suprafața rănii iar celuloza fiind sensibilă la razele X, bureții vor putea fi extrași mai apoi prin operație, după ce rana se va fi închis.

Fiecare seringă conține 92 de minibureți și nu poate fi folosită în orice parte a corpului. De exemplu, zona abdomenului, a pieptului și a gâtului sunt interzise pentru folosirea seringii din cauza proximității cu organele vitale. Un XStat 30 poate absoarbe 473 ml de sânge și un maxim de trei seringi pot fi folosite pentru un pacient.

Seringa va putea fi extrem de utilă de acum înainte pentru a opri hemoragiile acute la locul accidentului. Cum mulți răniți mor din cauza pierderii de sânge până să ajungă la spital, noua seringă ar putea să reducă din acest număr în mod considerabil.

Citește și: