27 oct. 2015 | 14:24

Apple, dată în judecată pentru că îți ”mânca datele” cu funcția ”Asistență Wi-Fi”

ACTUALITATE
Apple, dată în judecată pentru că îți ”mânca datele” cu funcția ”Asistență Wi-Fi”

Compania Apple a fost dată în judecată pentru că nu a explicat potențialele costuri suplimentare cauzate de opțiunea „Asistență Wi-Fi”.

Introdusă odată cu sistemul de operare iOS 9, funcția îi permite telefonului să oscileze între rețeaua wireless și datele celulare, dacă semnalul nu este suficient de puternic, ajutând astfel utilizatorii să aibă parte de o experiență neîntreruptă pe web. Deși pare un lucru bun, noua funcție de la Apple a scurs datele celulare din iPhone-urile multor posesori.

În urma acestui fapt, mai mulți americani au intentat procese prin care îi acuză pe cei de la Apple că nu și-au avertizat utilizatorii în legătură cu noua opțiune, care este activată automat imediat după ce ai efectuat actualizarea sistemului de operare. Unele telefoane cu Android beneficiază de o opțiune similară, precum Smart Network Switch de la Samsung, care este activată doar de către utilizator.

În urma plângerilor, cei de la Apple au creat o pagină de suport pentru a descrie exact cum funcționează opțiunea de Asistență Wi-Fi. Aceștia au insistat pe faptul că datele celulare nu sunt folosite decât atunci când conexiunea wireless este foarte slabă, iar impulsul nu ar trebui să consume prea mult internet.

Conform Apple, Asistența Wi-Fi nu trece automat la date celulare dacă folosești roaming de date, care au un regim special și un preț pe măsură. De asemenea, funcția de la iOS 9 funcționează doar atunci când ai aplicații care rulează în prim plan și nu se activează la descărcările din fundal. În plus, Asistența Wi-Fi nu se activează în cazul unor aplicații non-Apple care redau conținut audio sau video, sau care descarcă atașamente, precum o aplicație de email, care utilizează cantități mari de date.

Totuși, potrivit Apple Insider, costul datelor suplimentare consumate se ridică la cinci milioane de dolari, fiind afectați utilizatori din întreaga lume. Așadar, mulți consideră că Apple ar fi trebuit să trimită o notificare prin care să avertizeze instalarea noii funcții și prin care să explice exact cum funcționează aceasta.

Chiar dacă nu implică sume exagerate, faptul că iPhone-urile îți consumă datele fără să-ți dorești acest lucru este destul de deranjant, iar oamenii revoltați doresc să ia măsuri în privința aceasta. Dacă ai un iPhone și ai făcut update la iOS 9, dar nu îți dorești funcția de Asistență Wi-Fi, află aici cum s-o dezactivezi.