Playtech te-nvață: Secrete din regiștri și control panel pentru sporirea performanței PC-ului

Există anumite lucruri despre care nu putem spune niciodată că sunt îndeajuns. Performanța calculatorului face parte din această categorie, motiv pentru care, avem un nou video-tutorial plin de trucuri care vă vor ajuta să sporiți viteza PC-ului.

Tutorial Secrete din registri si control panel pentru sporirea performantei PC-ului

Atunci când calculatorul nostru suferă de lipsă de memorie RAM putem apela la memoria virtuală. Această memorie eliberează din funcțiile memoriei cu acces aleator (RAM) pentru a ajuta executarea unui program sau operațiuni. În imaginile tutorialului de astăzi veți vedea exact care este valoarea recomandată de memorie virtuală pentru fiecare calculator în parte și cum am putea modifica această valoare pentru cea mai bună performanță a calculatorului.

Citește și: Creşte performanţa PC-ului transformând stick-ul USB in RAM

Pe lângă aceasta, parcurgem câteva opțiuni pe care le putem găsi în Control Panel și care ne pot oferi o viteză de lucru sporită. User Account Control Settings, sau UAC, ne permite să modificăm frecvența apariției panoului de extra siguranță care apare atunci când încercăm să rulăm orice tip de executabil de pe calculator.

Acesta ne încetinește timpul în care am putea realiza anumite operațiuni, deși de cele mai multe ori știm despre ce tip de executabil este vorba și în 99% din cazuri vom apăsa pe butonul “YES”.

Tot în Control Panel modificăm modul în care sistemul de operare indexează toate fișierele de pe hard disk pentru a ne oferi un modul de căutare integrat în “My Computer” cât mai rapid. Se găsește sub numele de “Indexing Options” și ne permite să alegem care din foldere să fie indexate de fiecare dată când suferă o modificare. Această indexare ne poate consuma resursele procesorului atunci când nu este cazul sau nevoie de o viteaza de căutare sporită.

În plus, un mic truc pentru a elibera calculatorul de multitudinea de font-uri pe care Windows se chinuie să le încarce de fiecare dată când intră în suprafața de lucru.

În continuare, parcurgem niște modificări făcute în regiștrii, serviciu pus la dispoziție de windows sub numele de “registry”. Aici, sub îndrumarea corectă și cu lecțiile făcute, putem manipula foarte multe aspecte din interiorul Windows și nu numai.

Citește și: Îmbunătățește performanța PC-ului curățând regiștrii

Prima modificare pe care o facem vizează timpul pe care Windows îl alocă programelor înainte să se închidă. Mai exact, timpul până când acesta “omoara” efectiv procesele și închide în totalitate toate funcțiile calculatorului. Această modicare se găsește în Registry Editor (regedit) > HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > WaitToKillServiceTimeout. În registrul “WaitToKillServiceTimeout” setăm o valoare mai mică decât cea existentă, în milisecunde.

Similar, tot în regiștrii, modificăm timpul în care să apară căsuțele de preview  (thumbnails) ale programelor deschise pe bara de start. Acesta modificare se găsește în în Registry Editor (regedit) > HKEY_CURRENT_USER > Control Panel > Desktop > MenuShowDelay. Aici punem o valoare cât mai aproape de 0 pentru un timp cât mai scurt de afișare al acestor preview-uri în bara de lucru.

Citește și: Cum îmbunătăţeşti performanţa Windows folosind MsConfig

Citește și: Cum îmbunătățești performanța HDD-ului direct din Windows

Pentru final, aruncăm o privire rapidă peste toate serviciile prezente în windows sub numele de “services.msn” și detaliem posibilitatea de a dezactiva o parte din acestea. Mai mult, în video-tutorial veți vedea cum cei de la Windows, într-un mod deloc vizibil dar sub un nume cât se poate de sugestiv,  înglobează într-un singur folder cu numele de “GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” cele mai multe opțiuni sub același “acoperis”

Acestea și altele, în video-tutorialul de mai jos. Vizionare plăcută!

Ionut Iftimie
11:47 03.07.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video