TUTORIAL: Cum îmbunătăţeşti performanţa Windows folosind MsConfig

, 13 Mai, 10:30

MsConfig este cea mai facilă cale de a micşora timpul de pornire al unui sistem cu Windows şi de a spori performanţa acestuia în general.

Microsoft Windows PC MsConfig performanta

V-ați simțit vreodată PC-ul mai lent și sunteți convinși că nu aveți viruși? Ați observat în taskbar din ce în ce mai multe programe pe care le folosiți rareori?

Un calculator bine configurat este acela care include și un management deștept al programelor și proceselor care rulează în permanență. Pentru a asigura o funcționare corectă și completă a PC-ului, este nevoie să știm cum și în ce măsură programele pe care le avem afectează abilităţile de operare ale acestuia. Câte din ele sunt inutile sau foarte puțin importante?

Este esențial să menținem calculatorul într-o stare cât mai ,,curată” în materie de programe și să știm ce rulează în permanență în spatele suprafetei de lucru, întrucât acestea încetinesc timpul de răspuns sau cel de pornire a sistemului.

Prezentăm, astfel, o metodă prin care putem verifica care sunt programele cele mai puțin folosite de pe sistem, cum le putem dezactiva parțial sau în totalitate și cum putem seta priorități pentru cele care consumă cele mai multe resurse. Toate acestea prin intermediul unor unelte puse la dispoziție direct din Windows: Control panel, System Configuration și Task Manager.

System Configuration Utility, prezent în Windows, este o unealtă de configurare a programelor prezente pe calculator cunoscut, de regulă, sub numele de MSConfig. Acest utilitar ne ajută să configurăm procesele care rulează în Windows. Dezactivarea unor programe sau servicii cu ajutorul MSConfig este modul prin care putem manipula care dintre programe să aibă un impact asupra performanței Windows.

MSConfig poate fi găsit pe toate versiunile de Windows, mai puțin Windows 2000 și ’95. Pentru a-l accesa, trebuie să introducem în Start – Run (Windows + R) comanda “msconfig”, comandă care va rula panoul de control al System Configuration Utility și locul unde vom putea modifica dacă un program poate sau nu să ruleze.

Metoda descrisă pe larg în acest prim tutorial despre cum ne putem îmbunătății performanțele calculatorului este una foarte bună pentru a elimină posibile aplicații și procese care consumă resurse inutil și care pot ,,mânca” și conexiunea de internet fără ca noi să ne dăm seamă de asta.

Vizionare plăcută!

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Salut Ionut! Poti specifica si ce servicii din windows pot fi oprite cu msconfig?

Ionut Iftimie

Salut, NICK.
Asa cum spuneam si in video, pot fi oprite toate programele prezente in startup si services, cu mentiunea sa bifam ascunderea tuturor servicilor care apartin Microsoft. Odata ce rulam programele de care avem nevoie ele vor fi adaugate inapoi in lista. In felul aceasta ajungem sa avem o configurare de programe mai light, care cuprinde doar ce folosim la ordinea zilei.

Sper ca acesta era raspunsul pe care il cautai,
Zi minunata!

Daca deti un SSD nu prea simti diferenta,parerea mea.

Am 8 gb ram,i5,video 2gb dedicat…crezi ca ma intereseaza micile chestii care stau pornite si mananca 1 mega?..:)))

Astea sunt pentru „aia” care inca mai au PC-uri vechi cu d-alde 2 gb ram

Auzi ma asta cu rami multi si cpu ( CPU = procesor ca sigur nu sti ce inseamna) „mare”, tu chiar crezi ca nu ai nevoie de acest tutorial ? hai sa iti spun ceva, inchide toate aplicatiile si uitate cat RAM este in USE si ai sa te intrebi: ba, dar cine imi mananca mie tatata ?!!,
chiar crezi ca stoul ala de i5 poate procesa totul ?
pe voi are sa va omoare tehnologia ma, habar nu aveti ce va sta pe PC`uri, habar nu aveti sa respectati o persoana care va invata de bine, acet tutorial nu iti spune numai cum sa il faci mai fiabil PC`ul, ci si ce ai pe PC, ei na tu ai i5 la ce darq sa iti trebuieasca un tutorial ca asta, vai steaua ta. Eu iti apreciez munca depusa Ionut Gj.

Buna Ionut,de un timp ma framanta ceva,am 6 gb de ram,din care 3,7 sunt folositi…
Am incercat toate metodele care mi-au venit in minte,si care le-am gasit pe net…
Dar tot nu am reusit..
Ai vreo idee? ( faza cu msconfig am incercat-o)

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail