Tutorial Word – 15 comenzi utile în Microsoft Word

Tutorial Word - 15 comenzi utile în Microsoft Word

Un tutorial Word este necesar pentru orice student. Noi facem o listă cu 15 comenzi utile în Microsoft Word în completarea campaniei „Gadget de student“.

microsoft office

Trecem la un tutorial Word pentru „Gadget de student“, urmând să publicăm o listă de comenzi utile și pentru Excel și PowerPoint, cele mai folosite trei programe din pachetul Microsoft Office. Campania „Gadget de student“ a avut până acum liste cu laptopuri pe care să le cumperi ca student.

Fie că ți-ai luat un laptop „de buget“ sau unul subțire și ușor, fie că ți-ai luat unul foarte performant, mai ai de cumpărat o versiune Microsoft Office Home and Student. Preț: 600 de lei. Poți alege și Microsoft Office 365 Personal cu licență pe un an, apoi o înnoiești. Preț: 300 de lei.

Tutorial Word – Sincronizarea cu OneDrive

Partea frumoasă la Microsoft Office, odată cu versiunea 2013, e că ai acces la OneDrive. Îti poți salva acolo documentele, poți importa de acolo și așa nu riști să le pierzi. Nu omite să îți faci cont Outlook și să îți sincronizezi suita Office cu One Drive.

msword onedrive

Tutorial Word – Cum să scrii oriunde în foaie, fără spațiu

La vechile versiuni de Microsoft Office Word trebuia să dai space până ajungeai unde doreai să scrii în pagină. Acum nu mai e cazul de așa ceva, pur și simplu navighezi unde vrei să scrii, dai dublu click și gata. Microsoft a vrut astfel să introducă în mediu digital modul natural cu care scrii pe o foaie obișnuită.

msword scrii oriunde

Tutorial Word – Cum să selectezi rapid și simplu o frază din paragraf

Dacă folosești un laptop cu un touchpad mai prost, s-ar putea să găsești greoaie selecția unei singure fraze, poate și întinsă pe două pagini, dintr-un text. Soluția e simplă: ții apăsată tasta CTRL și dai click pe un cuvânt.

msword selectare fraza

Tutorial Word – Cum să selectezi text în mijlocul paragrafului

După cum se vede în poza de mai jos, am reușit să selectez un text și să-l colorez. Poți face asta pur și simplu prin ținerea tastei ALT și selectearea cu mouse-ul sau touchpad-ul. Apoi, formatezi doar textul în cauză după cum dorești.

msword caseta text

Tutorial Word – Cum să calculezi fără calculator

Dacă ai un document în care ai de făcut mai multe calcule, nu trebuie să deschizi mereu calculatorul din Windows sau să folosești unul fizic. Poți accesa unul preinstalat în Word, selectezi formula pe care o ai de calculat și apeși pe cercul din bara Quick Access (vezi foto). Cum introduci comanda rapidă? Din meniul Customize Quick Access Toolbar (click dreapta pe bara de instrumente rapide), apoi Customize și alegi să îți afișeze mai multe comenzi rapide pe care le ai. Găsești Calculate și o treci în Quick Access Toolbar.

msword calculator

Tutorial Word – Cum să aliniezi corect textul

În Microsoft Word ai mai multe moduri în care poți alinia textul: la stânga, la dreapta, la centru, dar cea mai bună alegere pentru lucrări de facultate este justify. Asta presupune că textul este dus de la stânga la dreapta și cuvintele sunt aranjate astfel încât să îți rezulte un bloc compact de text.

msword justify

Tutorial Word – Care este distanța corectă între rânduri

Predefinit, Word nu îți aranjează textul gata de prezentat în mediul academic. Dacă ai o lucrare de licență sau un referat, standardul este acesta: font Times New Roman, corp 12, justify și spațiere între rânduri de 1,5. Astfel, textul este aerisit și ușor de parcurs. Din Page Layout și Paragraph îți aranjezi textul pentru a respecta norma. Tot de aici alegi și indentul, dar și cât spațiu lași între paragrafe.

msword spatiere si aliniere

Tutorial Word – Cum să aranjezi textul pe coloane

Se întâmpla ca uneori să ai nevoie de text formatat pe coloane. În acest sens, selectezi paragraful necesar, sau întregul document dacă e cazul, și din Page Layout alegi Columns. După cum se vede în imaginea de mai jos, ai moduri predefinite sau poți alege tu după cum dorești. Eu am ales pe șase coloane, dar nu este cea mai fericită alegere. Ține cont și de formă când editezi documente.

msword coloane

Tutorial Word – Cum să tai bucăți diferite de text cu Spike cut

Această funcționalitate se poate dovedi vitală atunci când ai de copiat fragmente de text din mai multe zone ale documentului. Tăierea se realizează cu CTRL + F3 și le lipești în document prin CTRL + SHIFT + F3. Atenție însă că astfel nu lipești ultimul cuvânt, ci tot ce ai selectat până atunci.

msword spike cut CTRL F3 si CTRL SHIFT F3

Tutorial Word – Cum să folosești stilurile eficient

Pachetul cu stiluri presupune că tu alegi de acolo ce ai nevoie pentru documentul tău. Spre exemplu, folosești un Heading 1 pentru titluri și un Heading 2 pentru subtitluri. Acestea sunt predefinite, dar poți să îți faci singur stilul sau poți să folosești altceva din listă. Ai acces la acestea direct din Home. Dacă editezi, de regulă, într-un anumit stil, ar fi eficient să ți-l creezi și salvezi.

msword styles

Tutorial Word – Cum să editezi un PDF

Din fericire, în Microsoft Office 2013 ai posibilitatea de a edita un document PDF. Atenție însă că se va schimba puțin layout-ul, dacă are elemente suportate doar de pachetul de programe Adobe. Dacă ai doar un text, atunci nu e nicio problemă, obții rapid și ușor un document Word.

msword editare pdf

Tutorial Word – Cum să formatezi un text

Când treci text de pe web sau din alte documente în cel primar, se poate să iei cu tine și formatarea celuilalt mediu. Astfel, selectezi întregul document, sau doar secțiunea de text pe care o vrei uniformizată, și aplici o eliminare a formatării (Clear All Formatting).

msword format

Tutorial Word – Cum să compari două documente

Se întâmplă ca uneori să ai un text salvat în două documente, dar nu știi pe care l-ai mai editat sau vrei să descoperi diferențele între două texte similare. Ei bine, în Office 2013 le poți compara foarte simplu. Ai în câmpul Review opțiunea Compare. Accesezi ambele documente și apoi ți le afișază. Eu am ales două diferite, dar unul similar ar fi prezentat pe centru cu schimbările. În dreapta, sus și jos, ar fi documentele.

msword compare

Tutorial Word – Cum să adaugi videoclipuri în document

Nu, un videoclip nu poate fi printat și redat pe o foaie de hârtie. Dacă nu se pune problema printării, într-un document Word poți introduce un videoclip de pe YouTube, căutând prin Bing sau direct cu cod de embed. Îl aranjezi în pagină ca pe o poză și ai tocmai ai îmbunătățit experiența multimedia. Este foarte util când faci prezentări pentru facultate, iar un videoclip exprimă mai bine ceea ce în text ar lua prea mult.

msword video

Tutorial Word – Caractere invizibile și funcția Find & Replace

Când te uiți la un text în Word, nu vezi spațiile, nu vezi alineatele sau alte astfel de elemente. Sunt ascunse în mod obișnuit pentru că mai mult te-ar încurca. Le poți vedea însă foarte ușor prin combinația de taste: CTRL + SHIFT + 8.

msword caractere invizibile CTRL SHIFT 8

Când vine vorba de Find & Replace, sunt situații în care se dovedește esențială funcția, cum ar fi când diacriticele nu apar cum trebuie, fiind înlocuite de alte caractere, și trebuie să corectezi asta. Introduci în câmpul de sus un set de caractere, iar jos poți introduce caracterele cu care înlocuiești. Și gata, munca se face automat.

msword find and replace

De asemenea, poți da comanda să caute toate cifrele, toate literele și tot așa. Ai în câmpul Special această funcționalitate.

msword find and replace special

„Gadget de student“ se întinde pe parcursul a aproape două luni și avem multe de spus despre ce gadgeturi și produse terțe ar fi necesare unui student. La fiecare două zile vom publica un articol în campania „Gadget de student“, aducând laolaltă sfaturile și gadgeturile pentru un plus de eficiență în viața de student.