29 sept. 2014 | 17:29

Gadget de student – Care sunt dispozitivele și sfaturile de care are nevoie un student

FEATURE
Gadget de student - Care sunt dispozitivele și sfaturile de care are nevoie un student

Pe 1 octombrie începe un nou an universitar. „Playtech“ pornește pentru studenți campania „Gadget de student“ și timp de aproape două luni vom numi cele mai bune (sau ieftine) laptopuri, cele mai interesante și utile telefoane sau cele mai bune aplicații pentru telefon. Pe lângă astfel de produse, campania va fi populată și cu sfaturi. Începem cu lucrurile esențiale de care are nevoie un student.

Gadget de student

Tableta încă este în stadiul de gadget facultativ. Dacă ai smartphone, te poți descurca fără, dar laptopul sau desktop-ul sunt necesare. Vorbim însă de studenți, astfel că mobilitatea este importantă și rămânem la laptop. Conceptul Ultrabook de la Intel oferă cel mai bun raport între portabilitate și performanțe necesare unui student.

Sunt apoi laptopurile de gaming sau business cu o dotare foarte bună pentru acei studenți care necesită performanțe mai ridicate de procesare. Spre exemplu, dacă te ocupi de procesare foto-video, ar fi mai potrivit un laptop mai puternic. Există și laptopurile hibride, o tabletă de 10 sau mai mulți inci atașată unei tastaturi cu acumulator suplimentar.

Gadget de student cu telefoane și tablete

Telefoanele sunt împărțite în trei mari categorii, iar acestea sunt determinate de sistemul de operare. Le avem pe cele cu Android, cu prețuri începând de la 270 de lei și până la câteva mii de lei. Gama Android este suficient de extinsă pentru a se potrivi oricărui buget. În aceeași situație se regăsește și gama dispozitivelor cu Windows, cu prețuri începând de la 390 de lei. Avantajul este că vei primi actualizări de la Microsoft și poți rula mare parte din aplicațiile din magazin (atât timp cât nu ai nevoie de mai multă memorie RAM pentru a rula). Totuși, gama software e mai bogată pe Android, pe un smartphone mid-range.

La final sunt iPhone-urile. Prețurile nu sunt deloc prea mici, dar ai avantajul că dacă îți cumperi un iPhone 5c sau un iPhone 5s sunt încă suficient de bun pentru a le folosi cel puțin un an de zile fără să îți faci griji cu privire la compatibilități între aplicații și sistem de operare.

iphone 6

FOTO Răzvan Băltărețu/Playtech

Diferențele de mai sus, în cazul telefoanelor, se păstrează și la tablete cu diferența că ți le alegi în funcție de ceea ce vrei să faci, la ce activitate îți vor fi mai utile. Spre exemplu, alegi cu Windows 8.1 pentru un echipament orientat mai mult pe productivitate cu editare de documente și pentru a putea rula și aplicații obișnuite de PC. Este un plus de flexibilitate a sistemului de operare pe care doar Microsoft o livrează acum foarte bine. Pe de altă parte, ai mult mai multe aplicații pentru iPad, iar autonomia este, de regulă, mai mare. Totuși, ești limitat la iPad de 9,7 inci și iPad mini de 7,9 inci, cu sau fără ecrane Retina.

În final, tabletele cu Android reprezintă cea mai bogată ofertă, de la cele mai mici prețuri până la cele care depășesc și telefoane high-end. Nu toate aplicațiile sunt optimizate pentru tablete, dar ai avantajul că ai de unde alege ca hardware. Totuși, sunt recomandați producători precum Sony, Samsung sau LG și Asus.

Asus Memo Pad FHD 4G LTE ambalaj si accesorii

Asus Memo Pad FHD 4G LTE ambalaj și accesorii

Gadget de student cu dispozitive terțe

Să zicem că ți-ai asigurat lista de mai sus. Ai telefon (și tabletă) și ai laptop. Ei bine, nu se poate să stai cu cablul băgat constant în laptop pentru Internet, iar pachetele de date pentru telefon sunt destul de scumpe. Ai nevoie în acest caz de un router wireless. Ai de la companii precum TP-Link, DLink, Cisco sau Asus. Contează pe ce rază vrei să transmită semnalul, în ce standard să emită și cam ce buget ai.

Apoi, dacă ești student la Jurnalism sau altă facultate la care ai nevoie să înregistrezi audio, îți trebuie un bun reportofon. Sunt cele de la Olympus și Sony care fac o treabă foarte bună, deși uneori pot ajunge la un preț destul de mare. De asemenea, ai nevoie și de căști audio sau playere de muzică. Oferta e destul de bogată și ține mai mult de preferințe personale și buget.

„Gadget de student“ se întinde pe parcursul a aproape două luni și avem multe de spus despre ce gadgeturi și produse terțe ar fi necesare unui student. Mai sunt aparatele foto, gențile de purtat laptopul sau tableta și chiar cititoare electronice de cărți pe care să stochezi cursuri scanate sau deja primite digital. La fiecare două zile vom publica un articol în campania „Gadget de student“, aducând laolaltă sfaturile și gadgeturile pentru un plus de eficiență în viața de student.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele