Roaming mai ieftin de la 1 iulie – ofertele operatorilor din România

Roaming mai ieftin de la 1 iulie - ofertele operatorilor din România

De mâine, 1 iulie, operatorii din România vor fi nevoiți să se supună noilor reglementări privind tarifele de roaming din Uniunea Europeană și vor ieftini costurile pentru utilizatori.

orig

De la 1 iulie, utilizatorii din Uniunea Europeană vor plăti mai puțin pentru roaming, un pas important spre eliminarea totală a costurilor extra pentru cei care circulă în spațiul comunitar și vor să folosească serviciile de voce, SMS și date.

De la 1 iulie 2014, un MB de date va costa maximum 20 de cenţi în roaming. Acest tarif poate fi aplicat de operatori, dar aceştia pot oferi şi oferte speciale. Anul trecut, tariful minimal era de 45 de eurocenți.

Tariful pentru apelurile făcute va fi de maximum 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite maximum 5 cenţi pe minut. SMS-ul va costa 6 cenţi.

Graficul de mai jos arată exact plafoanele stabilite de Uniunea Europeană. 

Ce face Orange?

Cei mai mari operatori din România, Orange și Vodafone au anunțat deja ofertele lor pentru roaming, începând de pe 1 iulie.

La Orange, opţiunea Go Europe se transformă în Go Europe 10 şi oferă aceleaşi tarife pentru voce şi SMS ca în ţară, dar şi 10 MB trafic de internet, totul pentru 1 euro/zi. La depăşirea traficului alocat de 10 MB, se reactivează automat un nou pachet de 10 MB, în valoare de 1 euro.

Pentru cei care doresc să folosească mai mult internet în roaming pot alege una dintre cele două opţiuni noi Travel Data: Travel Data 100, care oferă 100 MB, la 5 euro, şi Travel Data 500, care include 500 MB, pentru 20 euro.

Ce face Vodafone?

Vodafone reduce tarifele standard, în conformitate cu prevederile UE. Clienții Vodafone pot accesa opțiunea Roaming pe zi, care reduce tarifele cu 50%. Roaming pe zi le permite abonaților Vodafone să folosească minutele, SMS-urile și traficul de date incluse în abonament, atunci când călătoresc în străinătate.

În iulie și august, abonații Vodafone pot vorbi în roaming cu o taxă zilnică de 1,99 de euro pe zi, față de 3,99 de euro ep zi. Clienții pachetelor RED pot vorbi cu 1,5 euro pe zi în roaming și au și traficul de date inclus.

Ofertele de la Cosmote

La Cosmote, la abonamentele companiei pot fi cumpărate opțiuni de internet și voce în roaming. Roaming Traveler se numește opțiunea de la Cosmote și e cel puțin complicată. De exemplu, pentru un apel în roaming de 4 minute se vor consuma 4 minute naționale și tariful va fi de 1,12 euro taxă de conectare apel. Orice apel de peste 35 de minute va fi taxat pentru conectarea o dată la 30 de minute.

Alte oferte de la Cosmote puteți studia pe site-ul oficial.

Ofertele de la DigiMobil

La DigiMobil apelurile primite în roaming sunt de de aproximativ 0,01 euro. Apelurile locale sunt 0,1 euro în Uniunea Europeană, la fel și apelurile către România.

SMS-ul costă 0,03 euro, iar SMS-ul primit nu costă nimic. Traficul de internet costă 0,16 euro pe 1 MB în Uniunea Europeană, 0,21 de euro în China, 0,40 euro în Turcia și 0,57 euro în Republica Moldova.

Mai multe detalii aflați pe site-ul oficial.

Editare ulterioară: articolul a fost modificat pentru a include și ofertele Cosmote și DigiMobil

 

Citește și: