A mai trecut o etapă pentru eliminarea taxelor de roaming de date în UE

Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
04.04.2014

În aproximativ un an nu va mai fi un moft să vă plimbaţi în orice ţară din EU fără să vă faceţi griji de costurile traficului de date în roaming.

ue tarife roaming 2015

Printre beneficiile includerii României în se numără aderarea forţată a operatorilor de telefonie autohtoni la practici precum cele descrise mai jos.

Neelie Kroes este un parlamentar european a cărui agendă politică gravitează foarte mult în jurul neutralităţii internetului şi eliminării costurilor de roaming pentru date şi voce. Întâmplarea face că care se află de mult timp în stadiu de proiect şi despre care s-a scris foarte mult în ultimii ani, coordonată de doamna Kroes, tocmai a fost aprobată prin vot de Parlamentul European. Din acest moment, mai este doar o singură formalitate prin care trebuie să treacă respectiva lege pentru a fi pusă în aplicare în fiecare stat european. Este vorba de aprobarea din partea miniştrilor comunicaţiilor din statele membre UE până la finalul acestui an.

Legea în cauză prevede eliminarea costurilor de roaming de date până la zilele Crăciunului din 2015. Tot de atunci, neutralitatea internetului va fi protejată prin lege. Această noţiune se traduce prin obligativitatea operatorilor de internet europeni să nu blocheze sau să degradeze anumite tipuri de trafic web în funcţie de emiţătorul sau receptorul propriu. În plus, furnizorii de internet nu vor mai avea voie să clasifice anumite servicii web ca fiind ,,servicii specializate” şi să le taxeze suplimentar. În această categorie intră, de exemplu, o taxă practicată de anumiţi operatori locali cu numele de ,,voce peste date”, prin care, la această oră, în funcţie de abonamentul pe care îl aveţi, trebuie să plătiţi trei euro pentru a folosi Viber sau Skype pe 3G.

Deşi diverşi operatori de telefonie au micşorat deja substanţial costurile de roaming de date în ultimul an, ar fi interesant să le vedem eliminate complet, nu-i așa?

Comentarii