06 iun. 2014 | 06:43

Vodafone recunoaşte interceptarea apelurilor. România e pe harta țărilor în care face asta

ACTUALITATE
Vodafone recunoaşte interceptarea apelurilor. România e pe harta țărilor în care face asta

Operatorul de telefonie a recunoscut că diverse organizaţii guvernamentale pot intercepta fără probleme apelurile clienţilor.

vodafone interceptare romania germany

După scandalul iscat anul trecut cu NSA, este evident că o mare parte din comunicaţiile noastre sunt monitorizate de către organizaţii guvernamentale, indiferent dacă vorbim de email, conversaţii telefonice, mesaje sau trafic de internet. În mod clar, astfel de activităţi nu pot avea loc fără acordul operatorilor de internet şi telefonie. Ca urmare, nu ar trebui să vină ca o supriză anunţul de mai jos.

Printr-un comunicat oficial, publicat de ediţia online a The Guardian, a recunoscut că diverse organizaţii cuvernamentale au realizat instalaţii pe sistemele companiei ce le-au permis să monitorizeze, asculte şi înregistreze apelurile telefonice ale abonaţilor. La ora actuală, Vodafone oferă servicii de telefonie în 29 de ţări, iar activităţile descrise mai sus s-ar fi putut desfăşura în oricare dintre acele 29. Din păcate, nu vom afla exact despre ce ţări este vorba, deoarece, în câteva dintre ele, este ilegal ca Vodafone să facă publice aceste informaţii. Pe respectiva listă, pe lângă Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud şi Turcia, dacă sunteţi curioşi, se află şi România.

Cu alte cuvinte, este foarte probabil ca în ţara noastră, atât Vodafone, cât şi alţi operatori de telefonie să le ofere agenţiilor de informații autohtone infrastructura necesară pentru a  intercepta şi înregistra apelurile voastre şi nici măcar nu veţi afla vreodată. Nu de alta, dar este ilegal ca respectivele informaţii să fie făcute publice. Ideal ar fi ca legislaţia pe astfel de subiecte să ofere un grad sporit de transparenţă cetăţenilor unei ţări. Din păcate, trăiesc cu impresia că, cel puţin în ţara noastră, există multe alte priorităţi înaintea unor legi menite să promoveze transparenţa la nivelul operaţiunilor întreprinse de serviciile guvernamentale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele