Un fost dictator îi dă în judecată pe creatorii „Call of Duty“ pentru că i-au folosit imaginea

Un fost dictator îi dă în judecată pe creatorii „Call of Duty“ pentru că i-au folosit imaginea

Deşi s-ar putea să îl fi trecut cu vederea în Call of Duty: Black Ops II, fostul dictator Manuel Noriega dă în judecată creatorii jocului pentru acel personaj.

call-of-duty-black-ops-II

Jocurile devin din ce în ce mai realiste, iar pentru un plus de autenticitate, mai ales când vine vorba de shoootere într-un anumit cadru istoric, s-au folosit deseori caractere importante din istoria unei ţări. Indiferent că este vorba de Hitler, Fidel Castro sau un alt dictator mai recent, sunt mari şanse să-l fi împuşcat la un momentdat în Call of Duty sau Medal of Honor. Din păcate, nu toţi cei care se regăsesc în aceste jocuri se şi bucură.

Într-un proces intentat ieri la un tribunal din California, fostul dictator Manuel Noriega, în vârstă de 80 de ani, acuză Activision Blizzard Inc. că a creat un caracter foarte similar cu persoana sa în Call of Duty Black Ops II. Pe lângă faptul că Noriega se arată ofensat de portretizarea sa ca un răpitor, criminal şi inamic al statului. Mai mult, el cere despăgubiri financiare semnificative din simplul motiv că folosirea personalităţii sale .

Dacă e să fim realişti, respectivul personaj chiar există în şi poartă numele de Manuel Noriega. În prima parte a jocului, acesta ajută o echipă CIA să îndeplinească o misiune, doar ca la final să-i trădeze pe americani şi să se întoarcă împotriva lor. Partea amuzantă din întreaga poveste este că, în realitate, fostul preşedinte al statului Panama a fost un aliat al Statelor Unite. Asta până când americani au refuzat să mai fie asociaţi cu un dictator care foloseşte forţa extremă, atât împotriva cetăţenilor ţării pe care o conduce, cât şi împotriva altor inamici. Povestea reală care a inspirat jocul s-a încheiat în 1989, când SUA au invadat statul Panama, moment în care Noriega a fost exilat şi, mai târziu, arestat.

Cu alte cuvinte, fostul dicator are parţială dreptate în procesul pe care l-a intentat, deşi este foarte greu de demonstrat dacă imaginea sa a ajutat la comercializarea mai multor unităţi din Black Ops 2. Interesant este însă că legea pe care se bazează respectivul caz, adică abilitatea legală a unui individ american de a fi reprezentat doar cu permisiunea sa vizează exclusiv cetăţenii Statelor Unite ale Americii, iar Noriega nu este nici pe departe cetăţean american. De cealaltă parte a baricadei, oficialii Activision au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Citește și: