27 nov. 2014 | 14:00

Cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube

TUTORIALE
Cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube

Cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube vă pot ajuta să vizionați videoclipuri mai ușor și mai rapid.

Apple YouTube iOS 6

Cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube pot fi de ajutor oricui vrea să folosească mai eficient YouTube. Personal, de când am descoperit pentru prima oară calculatorul în urmă cu aproximativ 20 de ani, am avut o fascinaţie pentru combinaţiile de taste şi comenzile de MS DOS. Mi se păreau cea mai clară dovadă de măiestrie în domeniul IT.

Deşi comenzile de DOS au rămas neschimbate, chiar dacă nu la mai folosesc la fel de des, numărul scurtăturilor din taste s-a diversificat teribil. Mai ales în domeniul online, este incredibil cât de multe website-uri suportă în continuare interacţiunea din taste într-un secol în care navigăm cel mai mult pe internet prin intermediul unor . Pentru că, după Google şi Facebook, YouTube poate fi considerat cel mai accesat site din lume, m-am gândit că ar fi util un top cu cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube. Deşi acestea vă sunt utile mai ales când vă uitaţi la un film pe întregul ecran şi nu vreţi să folosiţi mouse-ul, merită să le aveţi în vedere în numeroase alte scenarii.

Top scurtături tastatura YouTube 2

Cele mai utile scurtături de tastatură pentru YouTube

Există online foarte multe surse de scurtături de tastatură pentru YouTube. Până şi cei de la au o pagină web dedicată acestui subiect. Mai jos le-am agregat pe toate pe care le-am găsit şi ţine doar de voi să le ordonaţi în lista importanţei. Apropo, nu toate vor funcţiona tot timpul sau în orice browser şi, aproape de fiecare dată, fereastra de redare trebuie să fie în activă. Ocazional, s-ar putea să fie necesar un click pe clipul pe care îl urmăriţi, alteori, ar putea fi suficientă poziţionarea cursorului în zona în care rulează filmul.

Un mod simplu şi rapid de a interacţiona cu o fereastră de redare, mai ales când aveţi un film care rulează în mod Full Screen, este folosirea tastei Tab, urmată de Enter sau Spaţiu pentru confirmare. Când aţi apăsat prima oară pe Tab, un buton din fereastra de redare va fi încadrat cu o ramă galbenă, la fiecare apăsare ulterioară, alt buton va fi încadrat. Pentru a activa funcţia selectată apăsaţi pe Spaţiu. Dacă sunteţi pe bara de derulare sau pe volum, folosiţi săgeţile de pe tastatură pentru a derula sau pentru a ajusta volumul.

Dacă folosiţi deseori Tab pentru a naviga pe butoanele şi link-urile de pe o pagină web, trebuie să aveţi în vedere că, în momentul în care sunteţi pe YouTube şi vă uitaţi la un clip, respectiva tasta se va perinda doar prin butoanele din interfaţa de redare. În cazul în care vă uitaţi la clipuri pe YouTube integrate pe alte pagini web decât YouTube.com, trebuie să faceţi un click în fereastra de redare sau să activaţi rularea acestuia pe întregul ecran pentru a folosi Tab.

Top scurtături tastatura YouTube 3

Lista celor mai utile scurtături de tastatură

Pe lângă utilizarea tastei Tab, există şi câteva taste care funcţionează aproape de fiecare dată atunci când vă aflaţi pe o pagină de YouTube. Dacă acestea nu funcţionează, faceţi un click pe film sau pe bara de cu butoanele de redare.

K – Pune pe pauză un clip. O a doua apăsarea a tastei continuă redarea.

Spaţiu – Pune pe pauză un clip. O a doua apăsarea a tastei continuă redarea. Dacă fereastra de redare nu este activă, s-ar putea să funcţioneze doar în mod Full Screen.

J – Derulează înapoi 10 secunde un clip

L – Derulează în faţă 10 secunde.

Săgeată stânga sau săgeată dreapta – Funcţionale mai ales în mod Full Screen, tastele direcţionale derulează câteva 5 secunde într-un sens sau în altul.

CTRL + Săgeată stânga şi CTRL + Săgeată dreapta – Derulează filmul cu 10 secunde mai în faţă sau mai în spate.

Săgeată sus sau jos – Ajustează volumul, mai tare sau mai încet.

Home – Reîncepe rularea unui clip de la început.

End – Sare la finalul clipului pe care îl rulaţi.

F – Vă afişează un clip pe întregul ecran. O a doua apăsarea iese din întregul ecran.

ESC – Iese din modul ecran complet

Tastele de la 1 la 9, exclus tastele numerice din NumPad/KeyPad – derulează un film din zece în zece procente. Astfel, dacă apăsaţi pe 1 veţi sări la 10% din durata filmului, iar dacă apăsaţi pe 5, săriţi la 50%.

0 – reîncepe rularea clipului de la început.

M – Trece clipul în mod mut. Volumul este egal cu 0.

< – micşorează viteza de redare a unui clip în increment de 25%

> – măreşte viteza de redare a unui clip în increment de 25%. Astfel, puteţi rula un clip la viteză dublă sau la 25% din viteză.

La ce vă ajută?

Pe lângă faptul că nu aveţi tot timpul un mouse la îndemână pentru a interacţiona uşor cu un clip, scurtăturile de tastatură pentru YouTube vă fac mai rapizi şi mai precişi. Este posibil, de exemplu, să aveţi un HTPC – Home Theater PC conectat la TV şi să interacţionaţi cu el din pat folosind o tastatură wireless. Într-un astfel de scenariu este mult mai greu să folosiţi un mouse, plus că s-ar putea să nu vedeţi cursorul pe TV.

În definitiv, ca de fiecare dată când vine vorba de scurtături din taste, acestea nu sunt foarte accesibile pentru toţi. Având însă în vedere cât de dependenţi am ajuns de YouTube, eu zic să faceţi o excepţie şi să le reţineţi pe cele mai utile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele