Vom avea sau nu un iPhone Mini in 2013?

Vom avea sau nu un iPhone Mini in 2013?

iPhone Mini este cel mai nou si mai fierbinte zvon din piata in ultimele zile. Sa fie 2013 anul in care vom asista la o schimbare in politica Apple?

iPhone Mini

De cateva zile, presa internationala da curs unui lung sir de zvonuri cu privire la un potential iPhone Mini ce ar urma sa fie lansat pe parcursul acestui an. O parte dintre publicatii vorbesc si despre o varianta ceva mai ieftina a celebrului smartphone Apple special construita pentru piata din China. Dar oare chiar sa asistam la o reinventare a celor de la Apple?

Faptul ca au venit cu o varianta mai mica de iPad creaza oarecum un precedent si probabil ca multi dintre noi am fi tentati sa imbratisam zvonul unui „Mini-iPhone”. Terminalul nu ar trebui sa fie neaparat mai mic, dar construit din materiale mai ieftine si bazat pe o platforma hardware nu tocmai de ultima generatie, ar urma sa acopere exact nisa celor care isi doresc un smartphone si nu sunt inca fani iOS sau Android. Mare parte dintre cei care nu au inca o idee despre ce inseamna si cu ce se mananca un telefon inteligent, de cele mai multe ori aleg sa se orienteze catre terminalele Android pentru ca majoritatea sunt mult mai accesibile decat „revelatiile marului american”.

Apple iPhone Mini

Veti spune: „Foarte bine, sa il faca domne mai ieftin ca sa si-l permita toata lumea”. Dar oare asta nu contravine politicii exclusiviste practicate pana acum de Apple? Chiar daca au lansat iPad Mini, americanii au ales sa mizeze pe o tableta mica si usor mediocra cu un pret peste media pietei si asa cum ne-am asteptat cu totii au realizat vanzari la care alti producatori nici macar nu viseaza. Un telefon cu numele de iPhone, fie el mai mic sau doar mai ieftin ar trebui sa aduca ceva nou pe piata, sa impresioneze printr-o serie de functii sau macar prin satisfacerea unor nevoi pe care cea mai mare parte dintre utilizatori le au. Cu alte cuvinte nu cred ca Apple si-ar putea permite sa lanseze un nou telefon doar de dragul celor care nu au suficient de multi bani ca sa isi permita un iPhone 5.

Fan Apple iPhone

Totusi Steve Jobs a murit si odata cu el se pare ca a disparut si o parte din sclipirea gigantului american. Asta pentru ca inovatiile Apple din 2012 parca nu mai au acelasi impact si chiar daca se vand in continuare bine, parca nu mai inspira utilizatorii asa cum o faceau inainte. In aceasta ordine de idei, imaginea ceva mai pragmatica a lui Tim Cook ne face sa credem ca vom vedea pe piata un iPhone mai mic sau mai accesibil cel tarziu in a doua jumatate a lui 2013. Probabil ca o astfel de mutare va ajuta marul american sa castige si mai mult teren pe piata smartphone-urilor, sa se razboiasca si mai rau cu dusmanii Android si nu in ultimul rand sa isi sporeasca profiturile deja ametitoare.

Apple iPhone Mini Concept

Cum ar trebui sa fie, ce ar trebui sa faca si cat ar trebui sa coste noul telefon Apple? In cazul in care vom asista la o asemenea lansare, Mini-iPhone-ul ar avea drept principal si unic scop obtinerea unui profit cat mai mare prin migrarea catre iOS a utilizatorilor inca necuceriti de terminalele cu Android, Windows Phone sau BlackBerry. Asadar un telefon mainstream care sa ofere functiile de baza, un design specific seriei si o calitate ireprosabila a constructiei. Trebuie sa fie frumos, sa aiba sigla Apple si sa coste usor mai putin decat un iPhone 4 sau 4S. Un lucru este totusi cat se poate de clar, nu vom vedea un iPhone extrem de ieftin, exact cum nu am vazut nici un iPad Mini prea ieftin, ba chiar poate unul foarte scump in configuratiile de top (daca acestea vor exista – 64GB cu LTE de exemplu).

Apple iPhone Mini - Meniu

Daca ma intrebati pe mine, eu as spune ca nu vom asista la o MARE lansare a unui iPhone MIC. De ce? Pentru simplul fapt ca majoritatea producatorilor se concentreaza pe produse premium, care sa le aduca nu doar profituri uriase, dar si simpatia din partea utilizatorilo. Ce era Samsung inainte de lansarea familiei Galaxy? Un producator mediocru de telefoane cu design atragator pentru doamne si domnisoare. Unde a ajuns astazi? Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume si la peste 15 milioane de Galaxy S 3 si peste 8 milioane de Galaxy Note 2 vandute doar in ultimele luni din 2012.

Samsung Galaxy Note 2 si Galaxy S 3

Poate ca Apple ar mai musca din avantul Samsung cu ajutorul unui terminal usor mai accesibil, dar asta doar pe termen scurt. Un iPad Mini, un iPhone Mini sau un iPod Maxi nu reprezinta un avans tehnologic clar si sub nici o forma un progres in dezvoltarea si cresterea brandului. Ma indoiesc ca tot ce mai are Apple de demonstrat consta in micsorarea, marirea sau ieftinirea produselor deja dezvoltate.

Nici un utilizator avansat de smartphone nu va fi cucerit de un telefon mediu si usor mai ieftin doar pentru ca este produs de gigantul Apple. Pe de alta parte daca si-ar canaliza fortele catre lansarea unui iPhone 5S sau iPhone 6 care sa ajunga pe piata imediat dupa Galaxy S IV si care sa fie superior din punct de vedere hardware, atunci am asista la un adevarat razboi intre cei doi producatori.

iPhone 5 Negru

Indiferent de alegerea pe care urmeaza sa o faca Apple in 2013, compania americana ramane in continuare o revelatie in lumea smartphone-urilor. Nu putem sa nu apreciem faptul ca invataceii lui Steve Jobs reusesc in continuare sa impresioneze anual prin vanzari record ale unui singur model de smartphone, foarte scump si nu neaparat cel mai performant din piata.

 

Citește și: