IDC: Vanzarile de PC-uri ating un nou record negativ

IDC: Vanzarile de PC-uri ating un nou record negativ

Pentru ca abia a inceput trimestrul al doilea al acestui an, IDC profita de ocazie pentru a ne aduce la curent pentru primul trimestru.

idc studiu trimestrul I 2013 vanzari PC

Cu sisteme portabile din ce in ce mai creative si hibride venite in procent de 90% din ideea unei schimbari radicale, momentan Windows 8 este cuiul din talpa care, in loc sa asiste cresterea vanzarilor de PC-uri, a dus-o in groapa. Primul trimestru din 2013 a reprezentat inregistrata vreodata pentru aceasta aripa a industriei IT.

Din 1994, cand IDC a inceput sa urmareasca vanzarile de PC-uri, 2013 se anunta devastator. Cu o scadere totala de 13,9%, pana la 76,3 milioane de unitati livrate, incepe sa devina aberant sa fii optimist ca aceasta industrie se va indrepta in directia care trebuie. Analistii au dat vina pe un cumul de factori, incepand cu interfata radical diferita din Windows 8 si mergand pana la scaderea brutala a vanzarilor netbook-urilor si si smartphone-uri. Nu au ajutat nici preturile un pic mai mari ale ultrabook-urilor de anul trecut reinventate anul acesta in varianta cu ecran sensibil la atingere, pentru Windows 8.

Pentru ca aceste cifre arata altfel atunci cand sunt analizate in perspectiva, un lucru este sigur: HP a revenit in fruntea clasamentului, cu 15,7% dintr-o piata aflata in scadere. Locurile doi si trei au fost ocupate de Lenovo si Dell, in timp ce pe patru si cinci vedem Acer si Asus.

Exista o singura exceptie la dezastrul din piata. Momentan, singura companie care a reuit sa insele sistemul, inregistrand o relativa crestere fata de acum trei luni, a fost Lenovo. In rest, atat producatorii, cat mai ales Microsoft, trebuie sa lucreze rapid la reinventarea rotii, altfel, in cativa ani, desktop-ul clasic va fi obiect de muzeu.

Voi ce credeti? Se va ajunge la disparitia desktopului?

Citește și: