05 sept. 2016 | 15:18

Câți bani pierde Samsung din cauza smartphone-urilor Galaxy Note 7 care explodează

ACTUALITATE
Câți bani pierde Samsung din cauza smartphone-urilor Galaxy Note 7 care explodează

Cei de la Samsung au fost nevoiți să oprească vânzările Samsung Galaxy Note 7 și să recheme modelele care au fost deja vândute din cauza unei probleme cu bateria care făcea ca Note 7 să explodeze. 

Problema a fost foarte costisitoare pentru Samsung din punct de vedere al imaginii, dar nici pe partea financiară gigantul sud-coreean nu stă deloc bine. Samsung ar fi pierdut ”o sumă care îți frânge inima”, potrivit unor reprezentanți ai companiei, și e ușor de înțeles de ce.

Samsung se lăudase cu numere imense de precomenzi și vânzări foarte bune în zilele (puține, ce-i drept), în care modelul exploziv de Galaxy Note 7 a stat în magazine și pe bună dreptate.

Compania este nevoită să înlocuiască 2,5 milioane de smartphone-uri Samsung Galaxy Note 7 și să le ofere celor care au achiziționat terminalele modele noi, care nu mai au eroarea de proiectare care duce la explozie

Cu toate că firma nu a dat cifre, analiștii au făcut o estimare a costurilor și suma rezultată chiar pare să fi ”frânt inima” unor oficiali.

Este vorba despre un buget de aproximat un miliard de dolari, pe baza datelor adunate de Bloomberg. Având în vedere că numai 35 de terminale au avut probleme până acum (adică mai puțin de 0,1% din toate cele vândute), suma este enromă.

Totuși, având în vedere că respectivele terminale Galaxy Note 7 au luat foc, măsura este binevenită. Dacă un astfel de incident s-ar fi terminat tragic pentru posesorul unui Note 7, consecințele ar fi putut fi devastatoare pentru companie.

Cei de la Samsung au de unde să acopere gaura produsă. Venitul pe 2016 este estimat la 20,6 miliarde de dolari, așa că suma alocată rezolvării acestei probleme reprezintă numai 5% din banii pe care compania îi va încasa în acest an.

Rămâne de văzut, totuși, ce impact va avea problema cu primele modele de Galaxy Note 7 asupra vânzării de smartphone-uri Samsung în general și dacă va reuși Apple să profite de această situație odată cu lansarea iPhone 7 și iPhone 7 Plus de săptămâna aceasta.