15 mart. 2015 | 13:00

De la strămoșul tabletei la noul MacBook: Drumul spre computer ultraportabil

FEATURE
De la strămoșul tabletei la noul MacBook: Drumul spre computer ultraportabil

Apple este considerată de mulți compania care a creat prima tabletă, în anul 2010, însă tentativele de a crea un astfel de dispozitiv datează de decenii bune. Recent, Apple a răspuns computerelor portabile de tipul hibridelor sau convertibilelor prin MacBook, un laptop cu un singur port USB și cu ecran Retina.

Până la iPad, MacBook sau Surface, prima tabletă a fost modelul Dynabook din anul 1968. Conceptul îi aparține lui Alan Kay, care vedea potențialul unui dispozitiv de acest tip în învățământ. Deși dispozitivul nu a fost niciodată în producție de masă, merită poziția de strămoș al tabletei moderne.

1983 este anul în care Apple face prima declarație publică ce aduce aminte de o tabletă. Proiectul, denumit Bashful nu a văzut niciodată lumina zilei, însă imaginile legate de prototip lasă să se înțeleagă că producătorul se gândea să includă o tastatură detașabilă, un floppy disk, și telefon. Gadgetul era complet mobil și a stimulat imaginația designerilor Apple.

Tablete pentru armată și inspirate de Star Trek

Prima încercare reușită a fost Linus Write Top, lansată în 1987, care permitea scrierea pe un ecran verde cu ajutorul unui stylus. Următorul pas a fost marcat de lansarea Gridpad, doi ani mai târziu, bazată pe un concept gândit de Jeff Hawkins, fondatorul Palm Computing. Dispozitivul a reprezentat un interes vag pentru militari, dar nu și pentru consumatorul de rând.

linus write top

O schimbare veritabilă a fost făcută de AT&T EO Personal Communicator, dispozitiv a cărui denumire pompoasă rivalizează cu produsele din seria Star Trek. Din fericire pentru el, acesta chiar avea un element de domeniul SF în el pentru acele vremuri. AT&T EO includea telefon mobil, modem, fax, microfon, calendar, program de baze de date și un procesor de texte.

De asemenea, tableta avea la bază un sistem de operare conceput special pentru ea, realizat de GO Corp, și un microprocesor Hobbit. Din nefericire, tableta nu a avut nici un fel de succes pe piață, iar tehnologiile incluse au fost date uitării.

Încercarea Microsoft din anii 2000

Microsoft a introdus în 2000 un prototip de tabletă. La momentul respectiv, Bill Gates, pe atunci director executiv al companiei, estima că în cinci ani aceste dispozitive vor fi foarte populare. Se pare că prezumția sa a fost corectă doar pe jumătate, succesul venind abia cu primul iPad. Totuși, doi ani mai târziu, tot Microsoft lansa, în parteneriat cu Fujitsu şi Compaq, tablete cu sistem de operare Windows XP. Alţi mari producători hardware nu s-au grăbit însă să îmbrăţişeze ideea.

tableta microsoft cu windows xp

Până la debutul iPad pe piaţă, au fost lansate şi alte tablete. printre acestea se numără LS800 from Motion Computing, care rula tot Windows XP. În 2010, apare iPad şi pentru prima dată se vorbeşte de o nouă industrie, cea a tabletelor. Primul iPad avea un ecran de calitate, care răspundea rapid la comenzi şi dispunea de un sistem complet de conţinut şi aplicaţii construit în jurul său. Ecosistemul bogat se datorează și lansării iPhone cu trei ani în urmă și dezvoltării App Store în acest timp.

Replica Android pentru iPad

După lansarea iPad la începutul anului 2010, au urmat tabletele cu Android, precum Samsung Galaxy Tab, prima care s-a bucurat de succes comercial. Aceasta avea ecran de 7 inci și a fost introdusă pe piață în septembrie 2010.

prima tableta ipad

În 2013, pentru prima dată, livrările de tablete cu sistem de operare Android vor fi mai mari decât cele de iPad-uri, potrivit firmei de cercetare ABI Research. Apoi, Amazon a lansat, în 2011, Kindle Fire, o tabletă de calitate cu un preţ redus: 199 de dolari. Produsul a pus presiune pe piață, astfel încât prețurile au început să scadă rapid.

Noul MacBook e rival direct al Surface Pro 3, dar cu un singur port

În 2012, Microsoft lansa Surface, o tabletă cu sistem de operare Windows 8 și lansa Surface RT, o tabletă mai ieftină și care concura în mod direct cu iOS și Android (n-a avut însă și succes din cauza lipsei de aplicații). Între 2012 şi 2013, au apărut multe modele hibrid de telefoane – tabletă sau tablete – laptopuri. Printre producătorii care au lansat astfel de produse se numără Asus (modelele Padfone şi Transformer).

Viitorul se pare că e reprezentat de hibridul laptop – tabletă, caracterizat prin greutatea scăzută a unei tablete, compus dintr-o tabletă și un dockstation care o trasformă în laptop, care poate fi și doar o tastatură, cum are Microsoft pentru Surface. Cele mai apreciate dispozitive de tipul acesta sunt Microsoft Surface Pro 3, care poate fi înlocuitorul ideal al noului MacBook, rulând Windows 8.1, Lenovo Yoga 3 Pro, Acer Switch 10 și Lenovo ThinkPad Yoga.

Lenovo Yoga 3 Pro

Așa cum MacBook Air a fost o replică la netbook-urile diverșilor producători, noul MacBook este o replică la dispozitivele hibride și cei care vor mai multă productivitate decât oferă o tabletă, dar fără rabat de la portabilitate. Astfel, noul MacBook este dotat cu un ecran de 12 inci la rezoluție Retina, memorie RAM de 8GB, capacitate de stocare de 256GB, trackpad cu feedback fizic, procesor Intel Core M de 1,3Ghz.

Potrivit lui Phil Schiller, vicepreședintele Apple, MacBook va avea autonomie de aproape o zi, o autonomie care rivalizează direct cu MacBook Air și Chromebook Pixel. Totuși, adevărata „revoluție“ este reducerea tuturor porturilor la unul singur. Până acum doar tabletele au avut așa ceva.

Autor: Andrada Bonea