21 mai 2015 | 08:00

Ce poţi face cu Google Drive

TUTORIALE
Ce poţi face cu Google Drive

Merită să ştii ce poţi face cu Google Drive, având în vedere că este serviciul de stocare ale uneia dintre cele mai vechi companii din industrie.

La ora actuală există multe servicii de stocare în cloud pe piaţă. Unele dintre ele sunt gratuite, altele sunt mai ieftine şi altele mai scumpe. Pentru că varietatea de opţiuni e atât de mare, ar fi bine să aveţi în vedere câteva criterii înainte să vă decideţi că locul ideal pentru fotografiile şi filmele din vacanţă nu mai este pe hard disk-ul intern al laptopului sau pe un hard disk extern. Cel mai simplu sfat, pe care vi-l pot da pe marginea acestui subiect, este să vă orientaţi către o companie cunoscută, un gigant din domeniul tehnologic care activează de foarte mult timp în online.

În definitiv oricine a auzit de Microsoft, Google sau Amazon, ca urmare, este aproape imposibil să fiţi dezamăgiţi de oferta lor la capitolul stocare virtuală. Dropbox este o altă companie importantă, dar aceasta este o excepţie pentru că, deşi a devenit sinonimă cu ideea de cloud în ultimii ani, e posibil să nu fie pe lista voastră de opţiuni, fără un motiv anume.

În plus, deşi toate serviciile de stocare în cloud sunt cross-platform, fiecare posesor de smartphone are o predispoziţie în funcţie de platforma folosită. Ai un Android, eşti tentat de Google Drive. Foloseşti Windows Phone, ar fi păcat să nu îmbrăţişezi OneDrive. Acelaşi principiu este valabil şi în cazul posesorilor de iDevice-uri şi platforma iCloud Drive. Pentru că în urmă cu câteva săptămâni am detaliat funcţionalitatea serviciului Microsoft OneDrive, acum a venit momentul să afli ce poţi face cu Google Drive.

Google Drive pret

Ce poţi face cu Google Drive: stocare online

Google Drive nu este neapărat special dacă ar fi să-l privim pragmatic. Dacă aveţi însă un cont pe Gmail îl folosiţi deja, iar dacă aţi fost vreodată încântaţi de partajarea fişierelor prin Google Docs, acel serviciu este ancorat tot în Google Drive. Cu alte cuvinte, revenim asupra ideii de mai sus. Cel mai bun serviciu de stocare în cloud este fie cel pe care îl foloseşti deja, cu sau fără ştiinţă, fie cel care este adiacent multor altor aplicaţii sau dispozitive care te încântă.

Din acest punct de vedere, Google Drive face minuni atât pentru posesorii de Android, cât şi pentru posesorii de iDevice-uri care au un cont de Gmail, sunt încântaţi de Google+ sau au o fascinaţie pentru aplicaţiile Office gratuite ale gigantului din Mountain View. Nu de alta, dar te gândeşti că dai banii o dată şi foloseşti acei 100GB sau 1TB în cinci sau zece direcţii. Într-o astfel de situaţie, nu mai vorbim doar de o soluţie de backup pentru poze, de aceea, trebuie să înţelegi foarte bine ce poţi face cu Google Drive.

[related]

În principiu, din momentul în care ţi-ai făcut abonament la Google Drive, dacă nu cumva îţi ajung acei 15GB de spaţiu gratuit pe care ţi-i oferă Google, foloseşti respectiva cantitate de memorie pentru emailuri şi ataşamente primite şi trimise prin Gmail, documente din Google Docs, sincronizare fişiere cu PC-ul, backup la poze de pe un telefon sau o tabletă şi salvat conţinut de pe internet prin intermediul unei extensii de Chrome. Dacă vă încântă unul sau mai multe dintre aceste aspecte, trebuie să aveţi un pic în vedere preţurile.

În mare parte, acestea sunt aliniate la trendurile din piaţă. Cu doi dolari pe lună primiţi 100 GB de spaţiu, cu 10 dolari pe lună această valoare creşte până la 1 TB, iar cu 100 dolari pe lună spaţiul câştigat e proporţional – 10 TB. Un bonus din partea celor de la Google este că fişierele create prin intermediul aplicaţiilor proprietare, Docs, Sheets sau Slides (fost suită Google Docs), nu vă ocupă din spaţiul Google Drive. Acelaşi principiu este valabil pentru imaginile mai mici de 2048 x 2048 de pixeli. Ca urmare, puteţi încărca un număr nelimitat de imagini Full HD pe Drive, fără repercusiuni asupra spaţiului de stocare.

Un minus mai mult sau mai puţin important, în funcţie de voi, este că nu puteţi stoca în schimb fişiere individuale mai mari de 5TB. Această valoare a crescut recent de la 5GB, iar în unele pagini de support Google figurează în continuare ca fiind limita.

ce poti face cu Google Drive desktop

Ce poţi face cu Google Drive pe PC

Pentru accesare fişierelor de pe Google Drive şi pentru a vă sincroniza în permanenţă conţinut nou în cloud, Google vă pune la dispoziţie aplicaţii dedicate pentru Windows, Android şi iOS. Fără prea mari eforturi am găsit şi o aplicaţie gratuită neoficială de Google Drive pentru Windows Phone ce poartă numele “Google Drive on WP” şi poate fi instalată din Windows Phone Store. Fără a instala nici una dintre aceste aplicaţii, toate documente voastre din Drive sunt accesibile prin intermediul browserului preferat accesând drive.google.com.

Tot la această adresă, pe lângă faptul că puteţi urca fişiere cu uşurinţă, le puteţi descărca offline sau sorta online. Interfaţa ilustrată mai sus este atât de intuitivă, încât nu veţi întâmpina nici o problemă să creaţi un director nou în cloud sau să urcaţi un întreg director plin de fişiere de pe PC. În contextul în care nu există o aplicaţie oficială de Google Drive pentru Mac OS sau Linux, merită să aveţi în vedere că nu veţi întâmpina nici un fel de dificultăţi în a vă actualiza fişierele folosind această platformă online.

Nu mi-e ruşine însă nici cu aplicaţia dedicată de sincronizare pentru Windows. Aceasta poate fi descărcată gratuit de aici şi nu ar trebui să întâmpinaţi nici un fel de dificultăţi la instalare. Singurul pas asupra căruia aş insista este definirea directorului de pe computer pe care îl folosiţi pentru sincronizarea informaţiilor din Google Drive. Din păcate, acesta din urmă se modifică mai greu după acest pas. Partea bună este că după încheierea procedurii de configurare, îl veţi găsi la favorite în My Computer şi orice fişiere veţi transfera în acel director va figura în câteva secunde pe fiecare dintre dispozitivele voastre care folosesc acelaşi cont Google.

ce poti face cu Google Drive for iOS

Pentru a nu avea însă probleme cu spaţiul de pe PC, puteţi în schimb să alegeţi ce directoare de pe Google Drive doriţi oglindite pe Windows pentru acces offline. Această etapă poate fi realizată printr-un click dreapta pe sigla Google Drive din SysTray şi un al doilea click pe cele trei puncte din colţul din dreapta sus al respectivei ferestre. Dacă vreţi să vă vedeţi rapid fişierele din cloud, cu click dreapta pe icoana Google Drive de lângă ceas puteţi ajunge rapid la cloudul vostru personal online (“Visit Google Drive on the web”)sau offline (Open Google Drive folder.). Atunci când vreţi transfera mai multe fişiere, printr-un click stânga pe aceeaşi icoană din SysTray veţi putea vedea cu uşurinţă ce fişiere s-au sincronizat şi la care se mai lucrează încă pentru aceeaşi sarcină.

Apropo, nu puteţi automatiza şi forţa sistemul criptat de  sincronizare al fişierelor dintre sistem şi cloud. Sincronizarea fişierelor se va petrece fără intervenţia utilizatorului când este detectat un fişiere nou în Google Drive pe computer sau Google Drive online. Apropo, puteţi instala aplicaţia Google Drive pe mai multe PC-uri din diferite colţuri ale mapamondului, cu acelaşi nume de utilizator şi parolă, pentru a sincroniza conţinutul dintr-un director din Windows într-un mod cat mai rapid.

Ce poţi face cu Google Drive pe mobil

Google Drive pentru mobil nu se diferenţiază într-un mod semnificativ faţă de aplicaţiile concurenţei. Practic, după ce aţi instalat aplicaţia omonimă şi aţi rulat-o pentru prima oară pe smartphone sau tabletă, puteţi fără probleme, printr-un singur tap, să deschideţi fişierele din faţa ochilor. Din aceeaşi aplicaţie puteţi realiza rapid o fotografie pentru ca respectiva imagine să fie din start în cloud, să fie teleportată aproape instant în Cloud.

Printr-un click pe încărcaţi fotografii sau videouri, puteţi defini un backup automat al fişierelor foto video de pe dispozitivele voastre mobile preferate direct în Drive. Nu trebuie decât să faceţi un swype cu degetul pe ecranul principal al telefonului de la stânga la dreapta, când aveţi aplicaţia omonimă deschisă şi, din meniul afişat să optaţi pentru motoraşul din dreapta sus. De acum, la secţiunea Google Foto, puteţi activa efectuarea automată a backup-urilor fişierelor foto/video pentru că este mai sigur.

În funcţie de viteza conexiunii voastre permanente la internet, puteţi urca şi manual câteva fotografii sau secvenţe video pe Google Drive doar când aveţi WiFi sau şi atunci când e utilizabil un abonament de date celulare fără limită de trafic realizat.

ce poti face cu Google Drive for WP

Ce poţi face cu Google Drive şi o extensie de Chrome

Deşi Google Drive conlucrează cu multe dintre serviciile Google şi la prima vedere nu aveţi control foarte clar asupra lor, există câteva unelte pentru o interacţiune mai elaborată cu acei câteva GB de spaţiu. Intitulată Salvaţi în Google Drive, această extensie gratuită de Chrome ilustrată în imaginea de mai jos se numără printre ele. Nu trebuie decât să începeţi prin a o adăuga în Chrome din WebStore.

Save to google drive chrome extensions

După instalare, extensia se va rezuma la simbolul Google Drive în bara de meniu a Chrome. Prima oară când veţi face click pe ea, veţi fi invitaţi să vă autentificaţi cu contul vostru Google. Astfel, veţi permite aplicaţiei să scrie informaţii în cloudul vostru personal. După acest pas incipient, este suficient să fiţi oriunde pe internet şi să faceţi click pe acelaşi buton Google Drive pentru ca întregul conţinut al unei pagini web, clipuri, poze sau text să fie transformat în capturi de ecran şi urcat în Drive fără nici un fel de intervenţie suplimentară din partea voastră. E atât de simplu.

Din secunda următoare veţi putea practic deschide pe telefon imagini cu paginile web accesate în urmă cu câteva minute pe desktop. Dacă vreţi să ajustaţi câţiva parametrii de funcţionare ai extensiei de Chrome, faceţi click dreapta pe numele extensiei din colţul din dreapta sus al ecranului şi optaţi pentru Options.

Gmail, ultima frontieră a interacţiunii cu Google Drive

Două particularităţi aş vrea să mai menţionez în acest materiale despre ce poţi face cu Google Drive. Ambele vizează serviciu de poştă electronică gratuit al companiei americane. Deşi mail-urile primite în Gmail ocupă spaţiu din Drive, pentru a vă asigura că un ataşament mai mic sau mai mare este salvat pentru acces rapid, când veţi sta cu mouse-ul pe el, puteţi opta salvare în Drive, în locul variantei de a-l descărca în PC. Instant veţi fi întrebat care este directorul particular din Google Drive în care vreţi să ajungă, iar procesul ar trebui să se finalizeze instant.

Al doilea aspect pe care merită să-l aveţi în vedere ţine de fişierele pe care le ataşaţi voi unui mail. În fereastra de editare a unui mesaj nou din Gmail, în partea de jos a ecranului, aveţi un buton intitulat Insert files using Drive. Cu un click pe el puteţi ataşa unui mesaj electronic mai multe fişiere de câţiva GB pe care le aveţi salvate anterior în Drive. Pentru că respectivele documente nu sunt ataşate fizic la email, ci sunt doar referinţe către locaţia lor din Google Drive, de unde pot fi descărcate de destinatar, nu se supun limitei de 25Mb per mesaj.

În teorie, mai sunt multe lucruri la care este bun un profil de Google Drive. Detaliate mai sus sunt cele mai importante. Dacă mai aveţi în minte şi alte detalii sau sunteţi curioşi de o funcţie, nu ezitaţi să întrebaţi în comentarii.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele