06 mai 2014 | 15:30

SanDisk ne impresionează cu SSD-uri de 4TB în format de 2,5 inci

ACTUALITATE
SanDisk ne impresionează cu SSD-uri de 4TB în format de 2,5 inci

Cei de la şi-au propus să ne demonstreze că tehnologia ne permite deja crearea de SSD-uri cu o capacitate de 4TB.

sandisk-ssd-4tb 2.5 inci

Pentru foarte mult timp, SSD-urile ca medii de stocare se lăudau cu capacităţi infime, de , menite să găzduiască aproape exclusiv un sistem de operare. Datorită avansurilor tehnologice din producţia de memorii NAND, acele capacităţi sunt acum de mult uitate. În condiţiile în care vorbim de un hard disk de 2,5 inci care, în loc de platane în mişcare, oferă memorie flash de o capacitate remarcabilă, este evident că foarte mulţi vor cocheta cu un upgrade, mai ales în mediile corporate.

Dispozitivul din imaginea de mai sus poartă numele SanDisk Optimus MAX SAS SSD. Este o soluţie gândită să înlocuiască hard disk-urile de 2,5 inci de mare viteză, cu 10.000 şi 15.000 de rotaţii. Deşi în cazul acelor HDD-uri secretul stă în performanţă, mai mult decât în capacitate, de această dată vobim de 4 terrabytes de spaţiu. Singura problemă asociată momentan acestui tip de SSD-uri este că nu avem un preţ, doar o descriere comercială – ,,performanţă înaltă la preţuri de consumator”.

În viitorul foarte apropiat, SanDisk speră să poată comercializa şi SSD-uri de 8TB sau 16TB în aceleaşi dimensiuni standard de 2,5 inci. Ca şi performanţă, deşi nu există încă un review la Optimus MAX SAS SSD, SanDisk promite 400MB/s la citire şi 400MB/s la scriere, cu maxim 75.000 IOPS la citire şi 15.000 IOPS la scriere.

La această oră, SanDisk a dat tonul unei noi generaţii de medii de stocare, care va avea probabil un preţ exorbitant. Rămâne să vedem cu ce vine concurenţa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele