18 iul. 2014 | 13:13

Dropbox încalcă intimitatea utilizatorilor, avertizează Snowden. El propune o alternativă

ACTUALITATE
Dropbox încalcă intimitatea utilizatorilor, avertizează Snowden. El propune o alternativă

Edward Snowden oferă noi informații despre activitățile NSA și avertizează cu privire la Dropbox. Caracterizează acest serviciu drept unul ostil intimității online. 

Dropbox foto razvan baltaretu/playtech

Edward Snowden a vorbit, în timpul unui interviu acordat The Guardian și citat de „Adevărul“, despre pericolul asupra intimităţii prezentat de Dropbox. El a caracterizat această companie drept una ostilă securităţii vieţii private. „Dropbox este unul dintre partenerii PRISM. Şi au pus-o pe Condoleezza Rice în consiliul de conducere, ea fiind una dintre persoanele împotriva intimităţii online“, a spus Snowden. Soluţia lui pentru astfel de servicii de cloud storage ar fi zero knowledge, care presupune că astfel de companii administrează conţinutul în numele clientului, dar nu ştiu despre ce conţinut e vorba. Altfel spus e vorba de principiul „ce nu ştii nu are cum să îţi facă rău“.

„Singura modalitate prin care utilizatorii ar fi împăcaţi cu folosirea unor astfel de servicii ar fi dacă acestea s-ar priva de puterea de a vedea ce informaţii stochezi, de abilitatea de a analiza şi manevra informaţia fără acordul tău“, a apreciat Snowden. El a oferit şi un exemplu de serviciu care se conformează principiilor. „Spideroak şi-a structurat sistemul de aşa natură, încât îţi stochează informaţiile, oferind aceleaşi funcţionalităţi precum Dropbox, dar nu au propriu-zis acces la conţinut“.

Utilizatorii Dropbox au început să protesteze împotriva serviciului

Dacă autorităţile americane vor acces la fişierele Spideroak, trebuie să ceară asta cu mandat de la un judecător, nu pot „aranja“ accesul prin serviciu. Spideroak există din 2006 şi este creat de un grup de companii din domeniul tehnologiei. Iar fişierele pe care oamenii le stochează acolo sunt criptate pe dispozitiv, înainte de a ajunge în cloud. Astfel, datele nu sunt în pericol nici să fie interceptate de hackeri, nici de guverne. Alte garanţii, în afară de declaraţiile lui Snowden, nu sunt pentru a certifica siguranţa Spideroak, dar popularitatea acestui serviciu sigur va creşte odată cu această ştire.

Snowden a mai vorbit și despre cum angajații NSA fac „trafic“ de fotografii nud ale utilizatorilor de Internet. Mai multe informații despre acest caz sunt disponibile pe „Adevărul“.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele