08 mai 2014 | 09:55

5 moduri prin care puteţi rula Microsoft Office gratuit și legal

ACTUALITATE
5 moduri prin care puteţi rula Microsoft Office gratuit și legal

Pentru că ne-am obişnuit cu toții să folosim aplicaţiile de birou ale celor de la Microsoft, am căutat 5 moduri prin care să rulăm Microsoft Office gratuit.

Intro Microsoft Office gratuit

Există foarte multe alternative la Microsoft Office, multe dintre ele gratuite. Cei mai mulţi dintre noi folosim însă Word, Excel şi PowerPoint de prea mulţi ani încât să ne dezobişnuim. Mai mult decât atât, multe documente create în aceste programe rareori pot fi vizualizate sau editate la fel de bine în alte aplicaţii.

În teorie, aceste suite de programe nu sunt deloc ieftine, iar mai recentul Office 365 implică plata unui abonament destul de generos. Din fericire, există câteva moduri prin care puteţi rula Microsoft Office gratuit. În acest material am agregat cinci astfel de opţiuni, începând cu o versiune de probă pe care o puteţi rula printr-un truc până la 180 de zile şi continuând cu aplicaţii web şi mobile.

Dacă urmaţi aceste sfaturi, nu înşelaţi pe nimeni, nu faceţi piraterie şi vă puteţi desfăşura liniştiţi activitatea folosind aplicaţiile care vă fac viaţa mai uşoară.

Microsoft Office 365 Home Premium Gratuit

Office 365 Trial – 30 de zile

Microsoft vă oferă spre testare, timp de o lună de zile, pachetul Office 365 Home Premium pe care îl puteţi instala fără probleme pe mai multe PC-uri şi Mac-uri.

Partea neplăcută în această ecuaţie este că sunteţi obligaţi să vă daţi datele de card la momentul iniţierii download-ului. În plus, trebuie să aveţi mare grijă ca după 30 de zile să vă anulaţi abonamentul, pentru a nu fi taxaţi 10 dolari pe următoarea lună.

Office Professional Plus Trial – de la 60 până la 180 zile

Cea mai fiabilă soluţie din punctul meu de vedere este o versiune de probă de Office Professional Plus 2013, descărcabilă gratuit de pe site-ul Microsoft, fără nici un fel de detalii de card. Iniţial, acest pachet este utilizabil pentru o perioadă de 60 de zile. Există totuşi un truc pe care îl puteţi folosi pentru a extinde respectiva perioadă până la 180 de zile. Secretul este să aveţi grijă să nu fi expirat deja, adică trebuie să faceţi procedura de reactivare cu o zi sau două înaintea termenului de 60 de zile.

În momentul în care iniţiaţi procedura de descărcare de pe site-ul Microsoft, vă va fi oferită şi o cheie de instalare, pe lângă un fişier IMG. Acesta din urmă este menit a fi inscripţionat pe un disc, dar cu un program gen 7-Zip îl puteţi decompresa ca pe o arhivă obişnuită. La final, veţi rămâne cu mai multe fişiere, printre care un setup .exe pe care îl veţi folosi la instalare. La prima rulare a oricărui program din pachetul Office Proffesional, vi se va cere să-l activaţi online, alegeţi opţiunea ,,Enter a product key” şi introduceţi codul pe care l-aţi primit la descărcare.

Microsoft Office 2013 trial rearm

Procedura de reactivare a versiunii trial mai poartă numele „rearm” şi poate fi folosită de 6 ori la distanţă de câte 30 de zile. Pe internet există multe unelte pe care le puteţi descărca pentru a automatiza acest proces, dar îl puteţi face şi singuri. Totul este să nu fi expirat deja.

Deschideţi o fereastră My Computer. Dacă aveţi o versiune de Windows pe 32 de biţi trebuie să accesaţi ,,C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\” . În cazul unui Windows pe 64 de biţi, trebuie să ajungeţi în ,,C:\Program Files (x86)\Common Files\Microsoft Shared\”.  Cu tasta Shift apăsată, faceţi click dreapta pe folderul OfficeSoftwareProtectionPlatform şi alegeţi opţiunea ,,Open command windows here”. În acel moment, vi se va deschide o fereastră de Command Prompt în care trebuie să scrieţi o singură comandă şi să o confirmaţi cu enter. Este vorba de ,,OSPREARM.EXE” fără ghilimele. Atât. O alternativă ar fi să intraţi în respectivul director, OfficeSoftwareProtectionPlatform, şi să introduceţi OSPREARM.EXE în bara de adresă din Windows Explorer. Ar trebui să funcţioneze şi în acest mod.

Microsoft Word Office Online

Microsoft Office gratuit online

Dacă aveţi o pasiune pentru serviciile Microsoft, sunteţi în permanenţă online şi aveţi deja un cont OneDrive (fostul SkyDrive) puteţi apela la Office Online. Acesta este complet gratuit şi sunt destul de sigur că va continua să fie gratuit pentru foarte mult timp. Din păcate, lucrează foarte bine cu documente stocate în OneDrive, mai mult decât cu cele stocate pe PC. Cu alte cuvinte, întâi trebuie să vă urcaţi librăria de documente în Cloud-ul Microsoft, înainte de a începe munca efectivă.

La o privire mai atentă, aceste versiuni de Word, Excel şi PowerPoint sunt mai limitate în funcţionalitate, dar nu semnificativ, în 9 din 10 cazuri oferindu-vă toate opţiunile de care aveţi nevoie. În plus, oferă o compatibilitate excelentă cu documentele Office existente.

Marea problemă este că toate programele din Office Online nu pot fi folosite fără o conexiune activă la internet. Pe de altă parte, aceasta este o soluţie cross-platform foarte fiabilă. Funcţionează de minune pe orice PC, Mac, Chromebook sau sistem cu Linux.

Ca un mic detaliu, dacă lucraţi la un proiect în colaborare cu nişte prieteni, Office Online are nişte componente foarte utile pentru munca în echipă.

Microsoft Office iPhone

Office Mobile gratuit pentru Android, iPhone şi Windows Phone

În prima etapă, Office Mobile a fost gratuit doar pentru posesorii de dispozitive cu Windows Phone, în timp ce posesorii de iPhone sau terminale cu Android erau obligaţi să aibă un abonament Office 365. În urmă cu aproape o lună, orice restricţie a fost eliminată. Din acel moment, puteţi vizualiza, edita şi crea documente fără nici un fel de probleme atât pe iPhone, cât şi pe Android, nu doar WP8.

Vizavi de Office Mobile, singura problemă care mai există vizează posesorii de iPad. Deşi pot deschide fără probleme orice fel de fişiere, aceştia sunt în continuare obligaţi să aibă un cont de Office 365, dacă vor să creeze sau să editeze acele fişiere.

One Note

După cum am anunţat în urmă cu ceva timp într-un material dedicat, programul de notiţe avansate al gigantului din Redmond este disponibil în mod gratuit tuturor utilizatorilor, indiferent de platformă. Indiferent dacă vreţi să vedeţi notiţele online, dacă aveţi un desktop cu Windows, un Mac, iPhone, iPad, Android sau Windows Phone, www.onenote.com este portalul către toate aceste variante. Nu reprezintă nici pe departe o soluţie de a crea tabele sau documente Word, dar întruchipează o alternativă mai mult decât decentă la Evernote şi s-ar putea să vă încânte.

Microsoft OneNote Mac OS X Windows

Dispozitive cu Microsoft Office gratuit preinstalat

Există multe sisteme, tablete şi hibride care vin cu variante de Office care expiră. Există însă şi câteva preinstalate cu o suită Microsoft Office pe care o puteţi folosi pentru totdeauna. În general, este mult mai probabil să beneficiaţi de acest avantaj în cazul dispozitivelor ieftine, nu foarte performante, pe care de cele mai multe ori nici nu aţi fi tentaţi să rulaţi astfel de aplicaţii. Pe sistemele portabile scumpe, în 95% din cazuri, primiţi o versiune de probă care va expira în 30 sau 60 de zile.

Dacă ar fi să delimităm categoriile de produse pe care găsiţi un pachet Office complet, care nu expiră, acestea sunt foarte uşor de identificat.

În primul rând, există tabletele cu Windows RT, pe care nici nu le cumpără şi nici nu le recomandă aproape nimeni, printre care se numără şi Surface RT sau Surface 2 şi pe care găsiţi un Word, Excel şi PowerPoint.

Un alt segment de piaţă care începe să devină din ce în ce mai popular este cel al tabletelor de aproximativ 8 inci, preinstalate la această oră cu cea mai nouă versiune de Windows 8.1. În practică, nu este foarte facil să lucrezi la un document Office pe un astfel de ecran. Din fericire, la aceste mici creaţii portabile, puteţi conecta un display extern, un mouse şi o tastatură şi subit v-aţi trezit că lucraţi la un proiect pe un desktop.

Transformer Book T100, deşi are 10 inci şi costă aproximativ 1600 lei, este un alt exemplu de tabletă care vine din start cu Microsoft Office Home & Student 2013. În altă ordine de idei, un Surface Pro cu o configuraţie hardware mai mult decât decentă şi un preţ pe măsură vă obligă la o achiziţie suplimentară a suitei Office.

office-surface-pro-2

Alternative atractive şi gratuite la Microsoft Office

Deşi pentru mulţi dintre noi nu va exista niciodată nimic altceva la fel de bun precum un MS Word, Excel sau PowerPoint, există companii importante care încearcă să atragă utilizatorii de business cu multe alte soluţii gratuite care merită experimentate.

Google Docs este creaţia gigantulu din Mountain View şi se integrează de minune cu Google Drive. În plus, merge perfect atât pe Android, cât şi pe iPhone sau iPad. Spre deosebire de Office Online, Google Docs poate funcţiona şi fără o conexiune la internet, iar acesta este un plus important.

Suite Apple iWork, care include Pages, Keynote şi Numbers este oferită gratuit cu orice Mac, iPhone sau iPad nou. De aproximativ un an, printr-un cont Apple, puteţi experimenta o mare parte din funcţiile incluse în aceste aplicaţii, în variantă online, accesând iCloud.com. Apelând la această metodă şi utilizatorii de PC-uri cu Windows pot vedea cu ce se laudă gigantul din Cupertino când vine vorba de aplicaţii de birou.

Libre Office este o suită office complet gratuită, desprinsă din OpenOffice. Este open source, are o comunitate serioasă de dezvoltatori în spate şi funcţionează pe toate platformele importante, Windows, Mac OS X şi Linux x86/x64. Design-ul este similar în mare parte cu cel al Office 2003, dar acest aspect nu este neapărat negativ, fiind câteodată mai uşor de explorat.

Abiword există pentru cei care vor doar să editeze documente fără prea multe brizbrizuri şi cu un consum infim de resurse. Foarte mulţi dintre cei care îşi instalează un întreg pachet Microsoft Office doar ca să scrie în Word ar trebui să cocheteze serios cu această soluţie.

libreoffice-4-in-ubuntu-12-04

Merită să ne chinuim să folosim Microsoft Office?

Personal, mă număr printre cei care au o sensibilitate pentru Microsoft Office. Am experimentat majoritatea alternativelor, inclusiv suita celor de la Apple şi, deşi am rămas de multe ori impresionat, inevitabil m-am întors la Word, Excel şi PowerPoint. Milioanele de download-uri ale suitei Office pentru iPad, în doar câteva săptămâni, confirmă aceeaşi afinitate a multora dintre voi. Pornind de la această premisă, am căutat în permanenţă metode prin care să folosesc într-un mod gratuit şi legal soluţiile gigantului din Redmond, iar mai sus le-am detaliat pe cele mai utile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele