08 nov. 2013 | 11:00

Topul Forbes: Apple continuă să fie cel mai valoros brand

ACTUALITATE
Topul Forbes: Apple continuă să fie cel mai valoros brand

Deşi produsele Apple nu sunt considerate cele mai performante din lume, din Cupertino se pare că este de neegalat, fiind cel mai valoros brand din lume.

Forbes clasament brand Apple Microsoft Coca Cola

În ultimii ani, un simplu observator ar putea ajunge la concluzia că Apple se duce în jos. iOS-ul nu mai este cea mai populară platformă pentru mobile, tabletele cu Android sunt mai populare decat , iar sistemele Mac nu au crescut semnificativ în popularitate în ultimii ani. Cu toate acestea, compania condusă de Tim Cook face multe lucruri foarte bine.

Acesta este al treilea an la rând în care titlul de ,,cel mai popular brand din lume”, într-un clasament anual realizat de Forbes, ajunge în braţele Apple. Locurile următoare sunt ocupate, în ordine, de Microsoft, Coca-Cola, IBM şi Google. Desi Intel şi Samsung reuşesc să se streacoare în acelaşi top 10, se pare că nu au fost la fel de performante în a ocupa un loc printre primele 5. Tot printre câştigători se află McDonald’s, General Electric, Louis Vuitton.

În mod normal, tentaţia ar fi să vezi Samsung ca cel mai valoros brand, pe primul loc al clasamentului, în definitiv au avut nişte încasări fabuloase în ultima perioadă. Problema este ca Samsung sa pare că datorează o parte semnficativă din valoarea brandului cu același nume unui buget de marketing extrem de generos. Ca urmare, în timp ce Samsung toacă un fabulos 149 de milioane de dolari pentru un singur milion de dolari în valoare a brandului, compania fondată de Steve Jobs dobândeşte exact acelaşi lucru cu aproximativ 10 milioane de dolari. Ca să vă faceţi o idee legată de modul în care este folosită respectiva formulă, este suficient să vă gândiţi la un algoritm complex ce implică încasările pe ultimii trei ani, valoarea la bursă şi media de profit per încasări.

Dacă este să aruncăm o privire de ansamblu asupra situaţiei, având în vedere faptul că Microsoft, pe locul doi, are aproape jumătate din cele 104,3 miliarde de dolari ce reprezintă valoarea brandului Apple, este evident că acesta clasament nu-şi va schimba liderul prea curând.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele