22 aug. 2012 | 14:42

Mai înalt, mai subţire, mai deştept. Să fie acesta noul iPhone?

ACTUALITATE
Mai înalt, mai subţire, mai deştept. Să fie acesta noul iPhone?

Marile agenţii de presă au confirmat deja data de 12 septembrie ca fiind momentul anunţării noului iPhone. Dacă se confirmă, păna la sfârşitul lunii viitoare am putea să-l şi achiziţionăm. O sursă apropiată de Verizon, a confirmat data de 21 septembrie ca fiind momentul în care vom vedea gadgetul în magazinele operatorului din SUA. Ce nu ştim însă cu siguranță este cum va arăta noul iPhone. 

Noul iphone 5 alb

Deşi nimic nu este sigur, un număr din ce în ce mai mare de zvonuri au ajuns să definească o imagine destul de clară a unui prototip existent de iPhone. Întrebarea este dacă Apple a decis ca respectivul design să ajungă şi pe liniile de producţie.  Multe dintre elementele care circulă pe internet se dovedesc a fi falsuri create de diverse persoane cu scopul de a crea awareness sau trafic pe site-ul pe care sunt postate. Nu trebuie neglijată nici posibilitatea elaborată recent de Jonathan Ive. Acesta a spus că s-a întâmplat în mai multe cazuri ca un produs extrem de apropiat de versiunea finală, într-o şedintă să fie redus la „tăcere” datorită unor motive mai puţin importante.

Trecând peste aceste idei, au început să apară din ce în ce mai multe rapoarte ce definesc următorul iPhone ca fiind mai înalt, mai subţire şi cu un ecran mai mare. Aparent diagonala ecranului va sări de la 3,5 la un minim 4 inci obţinându-se astfel un  aspect al panoului Retina display de 16:9. Personal mi se pare neobișnuit spatele aparatului construit din aluminiu cu margini  de sticlă neagră, deşi probabil această trăsătură are tot legatură cu amplificarea semnalului antenelor GSM/WiFi. Dacă această carcasă se dovedeşte că face parte din produsul final, cu siguranţă Apple ar pierde nişte puncte la capitolul simplitatea designului. Să sperăm totuşi că vorbim de o etapă a evoluţiei preliminare produsului final.

Legat de aspectul 16:9 al ecranului, schimbarea ar putea să fie una inspirată. Adaugând un număr suplimentar de pixeli pe verticală, egal cu înălţimea unui rând de icoane, ar aduce multe avantaje unui concept vechi deja de 5 ani. Astfel s-ar asigura compatibilitatea cu aplicaţiile actuale, în timp ce rândul de icoane care ar rămâne liber ar putea afişa un conţinut similar cu cel care apare în momentul în care apelăm meniul de multitasking printr-un dublu click pe butonul home. Acelaşi spaţiu care ar ramane liber la rularea unor aplicaţii actuale ar putea fi folosit pentru un sistem mai inteligent de notificări. Marele avantaj ar fi evident la consumul de conţinut multimedia care este deja în formatul 16:9.

iPhone-5-3

Ecranul din următorul iPhone va folosi aproape sigur tehnologia in-cell displaycare integrează senzori sensibili la atingere în panoul LCD, reducând astfel grosimea ecranului. Deşi respectivul strat este de obicei aproape de 0,5 milimetri grosime, s-ar putea obţine un dispozitiv și mai subţire, particularitate importantă  în momentul actual. În plus, calitatea imaginii afişate ar beneficia de un plus semnificativ. Deşi îmi vine greu să cred că ecranul iPhone-ului se poate vedea mai bine decât acum, dacă acest lucru este posibil cu siguranţă Apple va face tot ce-i stă in putinţă pentru ca acest lucru să se intample. Un motiv suplimentar pentru o nouă implementare la capitolul ecran vine din faptul că cei mai mulţi producători de terminale folosesc acum panouri cu tehnologie OLED. Prin faptul că nu necesită un strat de retroiluminare, panourile OLED sunt din start mai subţiri decât ceea ce foloseşte Apple.

Având în vedere că Samsung va juca un rol din ce in ce mai puţin important in producţia componentelor de iPhone, în mare parte datorită procesului dintre cele două companii care pare să nu se mai termine, nu a durat mult şi Apple a găsit soluţia. Takashi Okuda, recentul numit preşedinte Sharp, nu s-a sfiit să zică într-o conferinţă de presă că până la sfârşitul acestei luni compania pe care o reprezintă va incepe să livreze display-uri pentru următorul iPhone. Pe lângă ştirea recentă mai multe surse au asociat producţia noilor panouri si cu centrele de producţie ale LG şi Japan Display Inc(JDI).

Noul-iPhone

Dacă folosirea noului tip de panou le permite celor de la Apple să realizeze un dispozitiv mai subţire, implementarea unui nou tip de dock începe de asemenea să nu sune absurd. Apropiat ca dimensiune şi formă de un microUSB, noul port are mari şanse să inlocuiasca cei 30 de pini cu 19 sau chiar 8. Deşi în teorie ar mai incăpea vechiul port şi într-un iPhone mai subţire, acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre un port ethernet pe un MacBook Air. Luând însă în calcul faptul că Apple ţine extrem de mult la aspect, este mult mai probabil să adopte noul conector.  Legat de noul dock, zvonurile sunt departe de a fi puţine şi din păcate multe din ele sunt şi contradictorii. La sfârşitul lunii trecute Reuters avea informaţii legate de implementarea unui dock cu 19 pini ce-l va înlocui pe cel cu 30 de pini pentru a face loc mufei de căşti în partea de jos a aparatului. Câteva zile mai târziu insa, iLounge pretindea că două surse diferite confirmă 8 pini pentru noul dock de iPhone. Aparent, în cazul noului conector tată vom vedea 8 pini pe fiecare parte, în timp ce conectorul mamă va avea 8 pini pe o singură parte. Cu alte cuvinte iPhone-ul, iPod-ul şi iPad-ul cu noul conector mamă s-ar putea conecta la un dock indiferent de poziţia în care-l pui.

Aceasta schimbare implică faptul că toate accesoriile actuale pentru iDevice-uri devin inutile. Deşi acest aspect ar fi un motiv de bucurie pentru producătorii de dock-uri audio, accesorii de încărcare şi alte sisteme, utilizatorii obişnuiţi ar fi extrem de frustraţi în momentul în care investiţiile făcute pe parcursul mai multor ani ar fi reduse la zero. Pe de altă parte, faptul că iPhone-ul vine cu WiFi, Bluetooth şi AirPlay s-ar putea traduce prin necesitatea unui numar din ce în ce mai mic de accesorii care se bazează pe fire. Personal prefer dock-urile clasice de iPhone/iPod pentru ca pe lângă faptul că îmi umplu camera de sunet de calitate îmi şi incarcă aparatul. În concluzie, acest aspect lasă loc de interpretare.

Ca o soluţie ieftină la problemă, Apple cu siguranţă va crea un adaptor de la noul la vechiul dock pentru a asigura compatibiliatea cu accesoriile pe care le avem deja. iMore a prezis zilele trecute că undeva în luna octombrie se vor putea deja achiziţiona adaptoare de la noul la vechiul dock.

iphone-5-front-laying-assembled-640x426

Dock-ul de 30 de pini este moştenirea primelor generaţii de iPod de acum mulţi ani şi o dovadă clară din partea Apple că s-a străduit să menţină compatibilitatea cu accesoriile vechi pe cât posibil. Prin păstrarea unei legături analogice pe respectiva interfaţă până şi adaptoarele 30-pin-Firewire400 incă mai sunt compatibile teoretic cu noile iDevice-uri. Legat de această compatibilitatea, Kyle Wiens de la iFixit a afirmat că datorită componentei analogice este mai ieftin pentru producătorii de dock-uri audio de exemplu să preia semnalul de interes în comparaţie cu costurile implementării unei interfeţe USB complete.

Revenind la LTE 4G, implementarea noului standard de comunicaţii în iPhone s-ar putea să fie cea mai previzibilă trăsătură dintre toate zvonurile, în parte datorită faptului că vedem chipsetul aferent acestei tehnologii în iPad 3. Problema este că pe lângă faptul că pe noi nu ne va ajuta respectivul chipset, o mare parte din Europa, Australia sau Asia au aceeaşi problemă. Din păcate, ideea de 4G implică o plaja foarte mare de frecvenţe pentru transmiterea datelor, un aspect care face imposibilă asigurarea compatibilităţii unui singur chipset cu toate variatiile tehnologiei LTE de pe glob. Cei mai mulţi dintre noi ne vom bucura de o viteză mai mare oferită de operatorul de telefonie, de care să poată profita şi urmatorul iPhone sau noul iPad, în momentul în care vom vedea o răspândire mai largă a tehnologiei HSPA+. În teorie acest standard asigura viteze maxime teoretice de pana la 42Mb/s.

iPhone-5-Connector

În final, unul din valurile recente de speculaţii vizează implementarea de către Apple a noului nanoSIM în iPhone-ul de luna viitoare. În plus, este aproape imposibil să nu vedem cu această ocazie şi o noua versiunea a SoC-ul Ax dezvoltat in-house de către Apple.

Dacă ar mai fi să ne aruncăm la nişte picanterii, numele noului iPhone cu siguranţa este cireaşa de pe tort. iPhone 5 este un nume absurd pentru că este cel de al şaselea iPhone în timp ce iPhone 6 sună dubios dupa 4S. Nu cumva vom vedea în câteva săptamâni lansarea noului iPhone şi atât, cum s-a întâmplat în cazul celei de a treia generaţii de iPad? În oricare din situaţii, nu mai avem mult de aşteptat, 12 septembrie se apropie cu paşi repezi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele