17 mart. 2020 | 14:05

Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală. Ce au observat specialiștii

Știri generale
Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală. Ce au observat specialiștii
Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală. Ce au observat specialiștii

Suntem în plină ”Stare de Urgență”, decretată de Președintele Iohannis și în plină criză epidemiologică, asta însemnând, cel puțin în acest moment, mai puține mașini în trafic, în București și în celelalte orașe mari din țară.

Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală

Poluarea în Capitală este o problemă majoră. Reamintim că am avut, în 6 martie 2020, un indice de calitate a aerului cu depășiri record ale nivelului de poluare din Capitală, potrivit site-ului aerlive.ro, o platformă pentru măsurarea calității aerului din București. Loredana Pană, coordonator proiecte Ecopolis și reprezentant aerlive.ro, declara, la acel moment, în emisiunea Adrianei Nedelea, ”LA FIX”, acest fapt a devenind un semnal de alarmă, și afirmând că aceste depășiri ale valorilorilor admise se produc constant, la un interval de  3-4 weekenduri.

”Valorile de noaptea trecută sunt cele mai mari de până acum. Am înregistrat depășiri de până la 12 ori la stația de pe Calea Moșilor. Problema este că aceste fenomene nu sunt analizate de autoritățile locale și așteptăm raportul anunțat de ministrul Mediului. Ce s-a întâmplat azi noapte în București este un fenomen extrem de dăunător pentru sănătatea oamenilor. Vinovații trebuie să plătească, nu putem continua această situație. Organele abilitate trebuie să vadă ce se întîmplă, mai ales că aceste depășiri se întâmplă constant, la 3-4 weekenduri, noaptea, în București”, a mai precizat Loredana Pană, coordonator proiecte Ecopolis și reprezentant aerlive.ro.

Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală. Ce au observat specialiștii

Fenomenul fără precedent care se întâmplă în Capitală. Ce au observat specialiștii

Scandalul poluării excesive a Capitalei a fost pe prima pagină a majorității publicațiilor din București și din țară, când  gradul de poluare cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), ca mai apoi, să fie raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – adică de 189 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Toate aceste informații au fost făcute publice de platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, indicii de poluare au atins valori peste maximele admise.

Astăzi, însă, specialiștii au anunțat că în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită, chiar dacă au mai existat intervale orare cu anumite creşteri. ”Se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier”, a transmis Ministerul Mediului. Specialiştii au transmis că luni, la ora 11.00, concentraţia de PM10 era la una dintre staţiile din Capitală era apropiată de valorile înregistrate în vârf de munte.

Ce au observat specialiștii

Specialiștii au observat că, în ultima săptămână, concentrațiile de elemente poluatoare au scăzut față de momentul poluării maxime a Bucureștiului. Specialiştilor spun că aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute.

”În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, a transmis, luni, Ministerul Mediului.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro