Poluarea a atins limite record duminică seară și luni dimineață în București. Depășirile au fost de peste 900% comparativ cu limita admisă. Care este cauza trecerii pragului de alertă și ce spune ministrul Mediului despre acest episod de poluare?
Bucureștiul își face loc în fiecare an în topul celor mai poluate orașe din Europa, anul precedent ocupând chiar poziția a treia la nivelul Europei de Est, acolo unde era depășit doar de orașe industriale din Rusia(Celeabinsk) și Ucraina (Dnipro). Mii de mașini circula zilnic, multe dintre ele lăsând dâre de noxe în urma lor, fabricile din zonele industriale sunt și ele un factor pentru care orașul este poluat, iar lipsa spațiilor verzi agravează situația. Duminică seară și luni dimineață, însă, poluarea a atins limita record, cu depășiri de PM 2.5 duminică și PM 10 luni.
În cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900 – 1.000% peste limitele maxime admise la poluarea cu PM 2.5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și aproximativ 800% la poluarea cu PM 10(particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la polen sau praf).
Luni dimineață, la ora 8.00, senzorii de la Lacul Morii înregistrau depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM 2.5, ceea ce înseamnă 189 de micrograme pe metrul cub comparativ cu limita de 25 µg/m³ admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că unul dintre motivele pentru care a apărut acest episod de poluare ar fi arderile necontrolare din București și Ilfov.
„Conform IGSU, a fost un incendiu la Gara de Nord. În plus s-au înregistrat arderi de anvelope. Apoi, avem suspiciuni de activităţi industriale care au loc mai ales noaptea in jurul Capitalei”, a declarat oficialul, după ce la sediul instituției a fost convocată o întâlnire de urgență.