Condițiile meteorologice au influențat poluarea din Capitală. Fenomenul care s-a resimțit în București

Condițiile meteorologice au influențat poluarea din Capitală. Fenomenul care s-a resimțit în București

Gradul ridicat de poluare pe care le-au resimțit bucureștenii luni dimineață are o explicație științifică. Formarea norilor, temperatura în scădere și umezeala aerului au fost condițiile meteorologice care au favorizat-o și care au provocat o inversiune a mișcării aerului.

Frigul și umezeala au sporit gradul de poluare

Meteorologii au precizat, însă, că niciunul idntre factorii meteorologici enumerați mai sus nu a favorizat împrăștierea acestor substațe poluante. Potrivit unui comunicat ANM, starea vremii din București, pe intervalul 1.02.2020 – ora 20.00 – 02.03 ora 10.00, adică în cursul nopții de duminică spre luni, cerul s-a înnorat treptat, astfel că, în a doua parte a nopții a devenit acoperit în mare parte de nori medii și înalți, iar în orele dimineții, baza acestora se situa la aproximativ 600 – 1.000 m deasupra solului. Circulația aerului a fost slabă și s-a realizat în apropierea solului (10 m) din sector predominant nordic – în prima parte a nopții, apoi din sector predominant est-sud-estic.

Vântul a fost slab, cu viteze la rafală de până la aproximativ 7 km/ h și doar trecător, la miezul nopții și spre dimineață, la periferia orașului, de 18 km/ h.

La nivelul solului, temperatura aerului a fost în general în scădere de la ora 21:00, când se înregistrau 7 grade în centrul orașului și 1…5 grade la periferie, spre dimineață, când se înregistrau 3 grade în centrul orașului și 0…2 grade la periferie, iar umezeala relativă a aerului a fost de 80…90.

Poluarea excesivă - explicația meteorologilor
Poluarea excesivă – explicația meteorologilor

Întâlnire de urgență la Ministerul Mediului pe tema poluării excesive

Astfel, s-au creat condiții de producere a unei inversiuni termice, favorizând mișcări descendente ale aerului în primii 100 m deasupra solului și menținerea unei pelicule de aer umed în stratul din imediata apropiere a acestuia – stratul de până la 10…30 m înălțime. Presiunea atmosferică, pe tot parcursul intervalului, a avut valori relativ coborâte și a fost în ușoară scădere, de la aproximativ 1003….1004 mb la 998…999 mb. După ora 10:00, odată cu intensificarea circulației aerului și degajarea cerului de nori, stratul de inversiune termică s-a disipat” (extras din comunicatul emis de ANM)

Astăzi la Ministerul Mediului a avut loc o întâlnire de urgență cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției de Mediu.