Bucureștiul a ajuns la pragul critic de poluare, după ce în cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise.
Este vorba de gradul de poluare cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), ca mai apoi, luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii să fie raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – adică de 189 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Toate aceste informații au fost făcute publice de platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, indicii de poluare au atins valori peste maximele adminse.
În urma acestei situații, la Ministerul Mediului a avut loc o întâlnire de urgență cu reprezentanții Gărzii de Mediu și cu cei ai Agenției de Mediu. După întâlnirea de la minister, conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a fost demisă, iar Ministerul mediului a anunţat că până la finalul săptămânii vor fi controlate toate cele 115 firme care produc arderi în Capitală şi în localităţile din jur, pentru a vedea dacă acestea respectă legea.
După o analiză amănunțită, surse din Ministerul Mediului spun că această situație s-a escaldat din cauza incendiilor din zonă din ultimele zile, la care ar fi contribuit şi faptul că vântul nu a bătut puternic, iar vârful de poluare a avut depăşiri de până la 8 ori pentru particulele fine şi creşteri uriaşe ale noxelor. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat după o şedinţă cu mai mulţi responsabili în domeniu, că în acest moment, calitatea aerului se îmbunătăţeşte, deşi cantitatea de praf foarte fin din aer încă este peste limitele admise.