Poluarea din București: câte sancțiuni a primit Primăria Capitalei de la Gara de Mediu. Cifra e șocantă

Poluarea din București: câte sancțiuni a primit Primăria Capitalei de la Gara de Mediu. Cifra e șocantă

Situația poluării din București a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare, iar Gabriela Firea vine la înaintare cu o serie de scuze pentru a-ți atrage atenția că ”nu este doar vina ei”. Mai interesant decât acest detaliu este numărul sancțiunilor primite de Primăria Capitalei de la Garda de Mediu.

S-ar putea să nu fi auzit prea des de această instituție, dar Garda de Mediu există în România și, în teorie, ar trebui să apere interesele cetățenilor când vine vorba de poluare și protecția mediului. Dacă și-ar face treaba, calitatea aerului din Capitală are crește într-un ritm destul de alert, pentru că sancțiunile ar fi prea mari. Conform ministrului Mediului, situația este însă mult mai complicată decât pare la prima vedere. Costel Alex a atras atenția asupra relației ciudate dintre Primăria Capitalei și Garda de Mediu într-o intervenție la Digi 24.

BUCURESTI - SEDIUL PSD BUCURESTI
Gabriela Firea reactioneaza la intrebarile jurnalistilor EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Dacă ai început să-ți faci griji pe marginea poluării din București, vei fi uimit să afli Primăria Capitalei, în ultimii șase ani, nu a primit nicio sancțiune din partea Gărzii de Mediu. Aparent, există o foarte bună relaționare între demnitari și oficialii instituției care ar trebui să apere drepturile cetățenilor în materie de poluare.

„Ani de zile nu a fost dată nicio sancțiune, nici măcar o sancțiune Primăriei Generale a Capitalei, privind calitatea aerului din București. Din 2014 încoace, Garda de Mediu nu a avut nicio sancțiune pentru Primăria Generală a Capitalei. (…) Nu cred că într-un oraș cu atât de multe sesizări ale cetățenilor, nu s-a dat nicio sancțiune”, a spus Alexe, la Digi 24.

În ceea ce privește posibilul motiv pentru această situație ciudată, Alex nu s-a ferit să vină cu argumente. „Cred că buna relaționare dintre Primăria Generală a Capitalei și comisarii Gărzii de Mediu a fost o relație care, din păcate, nu a făcut să își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu”, a explicat ministrul. În consecință, oficialul a anunțat numirea unui nou comisar-șef la Garda de Mediu. Ca idee, Gabriela Dorojan și-a depus mandatul la finele săptămânii trecute, iar odată cu ea, a plecat și Angelica Cobzaru, șefa de cabinet de la această instituție și, absolut întâmplător, sora primarului general Gabriela Firea.

„Nu l-am numit încă pentru că ne dorim să avem o persoană care să aibă un profil care să răspundă așteptărilor cetățenilor României. Trebuie făcută și prevenție acolo unde este cazul, trebuiesc aplicate și sancțiuni unde derapajele au fost constante și nu s-a observat o îmbunătățire a situației. Nu iau în calcul să ajungă să fie numit un om politic, pentru că este funcționar public și ei nu au apartenență politică”, a adăugat ministrul.