15 mai 2022 | 17:54

Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai bei cafea, de fapt. Adevărul despre durerile de cap

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai bei cafea, de fapt. Adevărul despre durerile de cap
Dependența de cafea poate da stări de spirit depresive

Cofeina, regăsită în cafea, este cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume, spun specialiștii. Funcționează ca un stimulent al sistemului nervos central. Asta înseamnă că afectează activitatea neuronală din creier. Specialiștii mai spun că  și vigilența crește, reducând în același timp oboseala. Dar, aceiași specialiști, mai atrag atenți asupra unui aspect important. Dacă organismul devine dependent de cofeină, eliminarea acesteia din alimentație poate provoca simptome de sevraj care încep, de obicei, la 12-24 de ore de la oprirea cofeinei.

Cefalee dată de abstinența la cafea

Ca orice dependență, spun cercetătorii, și cafeaua, odată scoasă, poate da sevrajul de cofeină. Acesta este un diagnostic medical recunoscut și poate afecta orice persoană care consumă în mod regulat cofeină.

Deși mulți oameni asociază sevrajul de cofeină cu un nivel ridicat de consum, potrivit John Hopkins Medicine, dependența se poate forma după ce se bea o ceașcă mică de cafea, aproximativ 100 de miligrame de cofeină, pe zi.

De ce se întâmplă și ce puteți face

Specialiștii spun că, odată intrată în sistem, cofeina îngustează vasele de sânge din creier. Fără ea, vasele de sânge se lărgesc. Creșterea rezultată a fluxului sanguin ar putea declanșa o durere de cap sau ar putea duce la alte simptome de sevraj.

În urma cercetătorilor, specialiștii spun că au descoperit, cel puțin, 8 semne și simptome comune ale sevrajului de cofeină.

1. Durere de cap dată de cafea

Durerile de cap se numără printre cele mai frecvent raportate simptome ale sevrajului de cofeină. Cofeina determină constricția vaselor de sânge din creier, ceea ce încetinește fluxul sanguin.

Un studiu a constatat că doar 250 mg poate reduce fluxul sanguin cerebral cu până la 27% . Deoarece consumul de cofeină determină îngustarea vaselor de sânge, reducerea sau oprirea consumului permite vaselor de sânge să se deschidă și crește fluxul sanguin către creier.

Această schimbare bruscă a fluxului sanguin poate provoca dureri de cap dureroase de sevraj. Acestea pot varia ca durată și severitate pe măsură ce creierul se adaptează la creșterea cantității de sânge. Durerile de cap vor dispărea pe măsură ce creierul se adaptează la această creștere a fluxului sanguin.

Chiar dacă sevrajul de cofeină poate provoca dureri de cap, cofeina este utilizată pentru a trata anumite tipuri de dureri de cap, cum ar fi migrenele. Cofeina ajută la sporirea puterii medicamentelor analgezice și reduce durerea de cap atunci când este consumată ca atare.

2. De la cafea avem stări de oboseală

Mulți oameni depind de o ceașcă de cafea zilnică pentru a le da un impuls de energie. Cofeina ajută la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii prin blocarea receptorilor pentru adenozină, un neurotransmițător care vă poate face să vă simțiți somnolenți.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care s-a dovedit că sporește performanța atletică, îmbunătățește energia și reduce oboseala cronică. Cu toate acestea, eliminarea cofeinei din dieta ta poate avea efectul opus, provocând somnolență și oboseală.

De exemplu, un studiu efectuat pe 213 consumatori obișnuiți de cofeină a demonstrat că abținerea de la cofeină timp de 16 ore a provocat creșterea senzației de oboseală.

Mai mult, cei care consumau cafeină zilnic au avut simptome de sevraj mai severe, inclusiv oboseală, decât cei care o consumau doar de câteva ori pe săptămână. În plus, efectele sale energizante durează în organism doar aproximativ patru până la șase ore.

Asta vă poate determina să apelați la mai multe cești de cafea sau băuturi energizante pe parcursul zilei pentru a vă menține vigilența. Acest lucru poate duce la un consum excesiv și la dependența de cofeină și poate înrăutăți mult simptomele de sevraj.

3. O cană de cafea în plus poate da anxietate

Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și hormonii de stres cortizol și epinefrină. În cazul persoanelor sensibile la cofeină, doar o ceașcă de cafea le poate provoca o stare de nervozitate și anxietate.

În timp ce consumul de cofeină poate provoca sentimente de anxietate, renunțarea la ea poate provoca și acest efect secundar. Anxietatea este un simptom frecvent raportat la persoanele care se retrag din consumul regulat de cofeină.

Organismul poate deveni dependent mental și fiziologic de aceasta, provocând sentimente de anxietate. Dacă vă consumați cea mai mare parte a cofeinei sub formă de sucuri sau cafea îndulcită cu zahăr, reducerea bruscă a zahărului poate face ca anxietatea indusă de sevrajul de cofeină să fie și mai gravă.

Studiile pe animale sugerează că eliminarea bruscă a zahărului din alimentație după o perioadă lungă de consum de zahăr poate provoca simptome de anxietate.

4. Dificultate de concentrare

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume cofeină sub formă de cafea, ceai sau băuturi energizante este acela de a stimula concentrarea. Băuturile cofeinizate sunt consumate în mod obișnuit înainte de teste, evenimente sportive sau prezentări pentru a îmbunătăți concentrarea.

Cofeina crește nivelul de adrenalină, un hormon produs de glandele suprarenale ca parte a reacției normale a organismului la stres. De asemenea, stimulează activitatea neurotransmițătorilor excitanți dopamină și noradrenalină.

Această combinație de reacții crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și stimulează creierul, determinând o vigilență sporită și o mai bună concentrare. Renunțarea treptată la cofeină poate avea un impact negativ asupra concentrării, deoarece organismul dumneavoastră se străduiește să se obișnuiască să funcționeze fără ea.

5. Dependența de cafea poate da stări de spirit depresive

Cofeina este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a ridica starea de spirit. Capacitatea sa de a bloca adenozina nu numai că mărește vigilența, dar s-a constatat că îmbunătățește și starea de spirit.

Un studiu efectuat pe persoane care consumau cofeină în mod regulat a constatat că un consum de 0,68 mg pe kilogram de greutate corporală a dus la o stare de spirit mai pozitivă, în comparație cu un placebo.

În plus, multe studii au legat consumul regulat de cofeină de un risc redus de depresie. Un studiu amplu efectuat pe peste 50.000 de femei a constatat că femeile care beau patru sau mai multe cești de cafea pe zi aveau un risc de depresie cu 20% mai mic decât femeile care beau puțină cafea sau nu beau deloc.

Efectele stimulante ale cofeinei pot duce la senzații de bunăstare și la o energie sporită, care dispar atunci când se termină consumul de cofeină. Din acest motiv, starea dumneavoastră de spirit poate fi afectată dacă decideți să renunțați la cofeină.

6. Iritabilitate

Este obișnuit ca băutorii obișnuiți de cafea să fie irascibili înainte de ceașca lor de cafea de dimineață. Cofeina din cafea poate fi vinovată pentru acest sentiment de iritabilitate.

Deoarece cafeaua durează în organism doar patru până la șase ore, după o noapte de odihnă pot apărea simptome de sevraj precum iritabilitatea. Băutorii de cafea sunt obișnuiți cu efectele de îmbunătățire a stării de spirit ale cofeinei, precum și cu injecția de energie pe care o primesc.

Pentru unii, renunțarea la băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, îi face să devină iritabili și morocănoși. De fapt, poate fi dificil pentru marii consumatori de cofeină să reducă din cantitatea cu care sunt obișnuiți fără a avea un impact negativ asupra stării lor de spirit.

Într-un studiu efectuat pe 94 de adulți dependenți de cofeină, 89% dintre participanți au declarat că, deși au dorit să reducă consumul de cofeină, nu au reușit în eforturile lor din cauza simptomelor de sevraj, inclusiv iritabilitate și furie.

7.Oprirea cafelei poate da stări de tremurături

Cei care au o dependență serioasă de cofeină pot avea tremurături în caz de sevraj de cofeină. Știm deja, cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Printre efectele secundare comune ale consumului excesiv de cofeină se numără senzația de nervozitate sau de anxietate și tremurul mâinilor.

Cei care suferă de tulburări de anxietate sunt adesea sfătuiți să nu consume cofeină. Nu de alta, dar pentru a evita agravarea sentimentelor de anxietate. Pentru persoanele care consumă zilnic cantități mari de cofeină, renunțarea la ea poate duce, de asemenea, la tremurături.

Tremurăturile legate de sevrajul de cofeină apar de obicei la nivelul mâinilor. Specialiștii spun că durează doar două până la nouă zile. Dacă vă confruntați cu tremurături ale mâinilor care durează mai mult de nouă zile, consultați-vă medicul pentru a exclude alte cauze.

8. Consumul de cafea duce la energie scăzută

Aproape toți cei care consumă băuturi și alimente cu cofeină caută o modalitate de a îmbunătăți nivelul de energie întârziată. Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi somnul slab, slujbele solicitante și dietele nesănătoase, pot epuiza energia, determinând multe persoane să apeleze la surse externe de energie, cum ar fi cafeaua și băuturile energizante, pentru a se revigora.

Băuturile cofeinizate sunt adesea folosite ca o cârjă pentru a furniza energia necesară pentru a trece ziua sau pentru a compensa lipsa de somn. Sorbind o ceașcă de cafea sau o băutură energizantă stimulează concentrarea, crește ritmul cardiac și crește glicemia, ceea ce duce la senzații de energie fizică și mentală sporită.

Aceste efecte dorite pot duce la dependența de cofeină, determinând nevoia de tot mai multă cofeină pentru a produce același impuls energetic. Acesta este motivul pentru care energia scăzută este o plângere comună a persoanelor care reduc sau elimină cofeina.

Cum să reduceți simptomele de sevraj

Simptomele sevrajului de cofeină ar trebui să dureze doar între două și nouă zile, iar intensitatea maximă a simptomelor apare la 24-51 de ore după ce s-a renunțat la cofeină. Deși aceste simptome sunt de obicei de scurtă durată, ele pot fi inconfortabile și pot face viața dificilă.

Din fericire, există modalități de a reduce șansele de a experimenta aceste efecte secundare neplăcute. Încercați următoarele sfaturi pentru a reduce sau a evita complet simptomele sevrajului de cofeină.

Reduceți încet consumul de cafea

Renunțarea de urgență poate șoca organismul și agrava simptomele de sevraj. Renunțarea treptată la cofeină poate reduce șansele de a experimenta efecte secundare neplăcute.

Reduceți băuturile cu cofeină

Dacă obișnuiți să beți cafea tare, începeți să beți jumătate decofeinizată, jumătate cafea normală pentru a vă reduce încet dependența. Chiar mai bine, schimbați una dintre cafelele dvs. cu un ceai de plante decofeinizat.

Rămâneți hidratat

A bea suficientă apă este crucial atunci când renunțați la cofeină. Deshidratarea poate agrava simptomele de sevraj, cum ar fi durerile de cap și oboseala.

Dormiți suficient

Pentru a combate oboseala, încercați să dormiți cele șapte până la nouă ore recomandate pe noapte.

Stimulează energia în mod natural

Dacă nivelul de energie a luat o lovitură după ce ați renunțat la cofeină, încercați să încorporați în rutina dvs. surse naturale de energie, cum ar fi exercițiile fizice, alimentele dense în nutrienți și tehnicile de reducere a stresului.

Concluzia

Cofeina este un stimulent consumat pe scară largă care poate provoca la unele persoane simptome asemănătoare abstinenței. Sevrajul de cofeină poate apărea la orice persoană care consumă cafeină în mod regulat și apoi întrerupe brusc utilizarea acesteia.

Simptomele comune includ dureri de cap, oboseală, energie scăzută, iritabilitate, anxietate, lipsă de concentrare, dispoziție depresivă și tremurături, care pot dura între două și nouă zile.

Din fericire, există modalități de a reduce aceste simptome, inclusiv reducerea treptată a consumului de cofeină, menținerea hidratării, somnul suficient și găsirea unor modalități de a vă stimula energia în mod natural.

Deși sevrajul de cofeină poate părea insuportabil la început, această reacție temporară este doar o piedică în drumul spre limitarea dependenței.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro