24 dec. 2020 | 13:34

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carbohidrați. Ce organ e afectat grav, medicii trag un semnal de alarmă

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carbohidrați. Ce organ e afectat grav, medicii trag un semnal de alarmă
Efectele renunțatului la carbohidrați

Dacă nu știați, găsim carbohidrați simpli în prăjituri, bomboane și chipsuri. Știm că ne fac rău, și totuși nu putem renunța ușor la ele. Mai rău  este că există  carbohidrați într-o prăjitură cu ciocolată, așa cum sunt într-un castron cu fulgi de ovăz.

Efectele din corpul nostru date de carbohidrați

Carbohidrații au fost în centrul atenției și nu dintr-un motiv neîntemeiat. Datorită popularității diferitelor diete, mulți și-au redus aportul de carbohidrați pentru a pierde în greutate sau pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate.

Există câteva avantaje ale eliminării carbohidraților din dieta ta. Dar, ca și în cazul oricărei schimbări drastice, este important să știi ce se întâmplă cu corpul tău prin limitarea severă a unui grup alimentar.

Cea mai mare întrebare pentru pasionații de sănătate în ultima vreme a fost să consumați carbohidrați sau să nu. Dar nu este un răspuns direct. Cum se face? Nu toți carbohidrații sunt egali și nu toate sunt vești proaste pentru corpul nostru.

De aceea este vital să înțelegem diferența dintre carbohidrații simpli și complecși atunci când discutăm despre dietele noastre.

Din categoria carbohidrați complecși fac parte următoarele:

  • Fructe: mere, portocale, fructe de pădure și pepeni,
  • Legume: cartofii dulci, dovleceii, mazărea verde, fasole, pinto, rinichi, garbanzo și soia,
  • Cereale întregi: orezul brun, grâul integral, ovăzul, orz și farro și cerealele vechi.

 

La celălalt capăt al spectrului sunt carbohidrați simpli care provin din surse originale de carbohidrați, dar care au fost puternic prelucrați și rafinați. Asta înseamnă că substanțele nutritive au fost scoase și, astfel, rămâneți doar cu calorii goale.

Din categoria carbohidrați simpli fac parte următoarele produse:

  • pâinea albă,
  • cerealele zaharate,
  • orezul alb,
  • prăjiturile,
  • bomboanele,
  • băuturile răcoritoare.

 

Deci, scopul este de a reduce semnificativ carbohidrații simpli în timp ce consumați o cantitate sănătoasă de carbohidrați complecși pentru o dietă echilibrată. Când faceți acest lucru, iată cum răspunde corpul dumneavoastră.

1. S-ar putea să experimentați amețeală și oboseală la început

Te simți zdruncinat, obosit și parcă ai putea mânca ceva într-un ritm fulgerător. „Foamea cruntă” este ceea ce se întâmplă la intersecția foamei și furiei și este ceva ce toți avem din când în când.

Când aveți simptomele de iritabilitate, foamete și așa mai departe, se datorează faptului că nivelul glicemiei a scăzut prea mult. Acest lucru face ca glandele suprarenale să declanșeze eliberarea a doi hormoni ai stresului, epinefrină și cortizol, care ne sporesc starea naturală de „luptă sau fugă”.

2. Pofta și gustul se schimbă

Avem mii de papilele gustative și acestea sunt înlocuite la fiecare două săptămâni. Deci, dacă oferiți o șansă unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați simpli timp de două săptămâni, vă puteți schimba pofta și, prin urmare, nu doriți acele produse dulci pe care le-ați dorit în trecut.

Pe lângă papilele gustative, dieta noastră influențează puternic bacteriile, numite și microbiote, care trăiesc în intestinul nostru.

3. Veți consuma mai puține calorii

În funcție de cât de strict vrei să fii cu aportul de carbohidrați, ai putea profita de beneficiile dietei ceto. După cum explică nutriționiștii, dieta cetogenică bogată în grăsimi îți trimite corpul într-o stare metabolică numită „cetoză nutrițională”, în care corpul tău arde grăsimi pentru energie, mai degrabă decât carbohidrați.

În timp, sistemul digestiv se va regla și, în mod natural, vei fi mai puțin înfometat.

Efectele asupra creierului când reducem carbohidrații

Poate uu știați, dar glucoza face parte tot din clasa carbohidraților, compuși, iar dacă odată plecat pe drumul unei reduceri drastice, când vine vorba de carbohidrați, trebuie să știți că nu este recomandat să nu avem glucoză în dietă. Creierul uman se folosește de acest carbohidrat pentru a avea o bună funcționare. Lipsa glucozei poate duce la anumite complicații ale creierului, pe care evident că nu ni le dorim.

Concluzia:

Este, într-adevăr, recomandat să nu faceție exces de carbohidrați, în diferetele forme, dar nici să facem lucruri drastice, pentru că riscăm anumite dezechilibre metabolice. Recomandarea este să aveți în dietă cea mai mică cantitate sigură de carbohidrați. Aceasta este de aproximativ 50 de grame pe zi.

Evitați scăderea sub această cantitate dacă doriți să evitați efectele majore asupra energiei corpului. O ceașcă de fulgi de ovăz și jumătate de banană este tot ce trebuie pentru a ajunge la acest total.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vreme ieșită din tipare în toată România. Alte vești proaste de la ANM
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro