21 apr. 2022 | 14:55

„Prafurile albe” care sunt otrăvitoare pentru corpul tău. Medicul Constantin Dulcan dă alarma

Sănătate
„Prafurile albe” care sunt otrăvitoare pentru corpul tău. Medicul Constantin Dulcan dă alarma
„Otrava albă” care este dăunătaore pentru corpul tău

Mai multe studii de sănătate, realizate de-a lungul anilor, au ajuns la concluzia că există „cele 3 otrăvuri albe”. Toate trei se regăsesc, într-o anume măsură, în dieta noastră, aproape zilnic. Despre „cele 3 otrăvuri albe” a vorbit și celebrul medic Constantin Dulcan.

Constantin Dulcan despre cele 3 otrăvuri albe: Făina, zahărul și sarea

Sună fatal, nu-i așa? Ei bine, probabilitatea este că majoritatea dintre noi nici măcar nu ne dăm seama că, de fapt, consumăm zilnic aceste trei otrăvuri albe. Unii dintre noi, adesea, le folosim în cantități mai mari decât ar trebui. Dar ce sunt mai exact cele trei otrăvuri albe? Sunt: zahărul alb rafinat, făina albă rafinată și sarea.

Experții în sănătate au denumit aceste trei ingrediente necesare drept Cele trei otrăvuri albe. Consumată în cantități mari, această tripletă va provoca tot felul de probleme, cum ar fi lenea și obezitatea pe termen scurt, și chiar boli cronice și, în cele din urmă, fatale pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul de tip 1 și 2. Printre cei care vorbesc despre aceste trei otrăvuri se numără și celebrul medic român Constantin Dulcan:

„Sunt trei prafuri albe otrăvitoare: sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea?

Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate.”, spune medicul Constantin Dulcan.

Prima „otravă albă”: Zahărul alb rafinat

Zahărul este probabil cel mai rău din această listă. Și cui nu-i place un pic de zahăr din când în când? Zahărul se găsește în mod natural în anumite alimente, ceea ce reprezintă de obicei o cantitate foarte sănătoasă. Răul constă în excesul pe care mulți dintre noi tindem să îl consumăm zilnic.

De multe ori, fără ca măcar să ne dăm seama. În afară de diabet și de consecințele evidente asupra dinților și greutății, zaharurile adăugate pot avea chiar efecte extrem de nocive asupra stabilității dispoziției noastre și a nivelului de energie.

De exemplu, atunci când mănânci un baton de ciocolată, te vei simți cu siguranță optimist și plin de energie pentru o perioadă foarte scurtă de timp, dar după un timp te prăbușești complet și ajungi să te simți letargic și să ai nevoie de mai multă ciocolată.

Zahărul eliberează dopamină în creier

Astfel, s-ar putea să căutați câțiva biscuiți sau un pachet de dulciuri pentru a vă menține în viață. Același proces se va repeta până când vă decideți să renunțați complet la zahăr, de preferință pentru o perioadă de 3-4 săptămâni, pentru a da timp organismului dumneavoastră să se detoxifice.

Studiile au arătat de fapt că zahărul eliberează dopamină în creier – da, zahărul are același efect asupra sistemului tău cerebral ca și drogurile! Ceea ce ne va conduce la următorul punct… ce putem face pentru a evita toate acestea?

Ei bine, de fapt, este foarte simplu. Tot ceea ce trebuie să faceți este să eliminați complet zahărul din dieta dumneavoastră. Veți avea simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap și stări de spirit, deoarece zahărul este ca un drog, vă amintiți?

Dar șmecheria este să continui și, în a doua săptămână, pofta de zahăr va începe să dispară și nu vei mai tresări la vederea dulciurilor. În plus, te vei simți mai calm, mult mai relaxat și mai stabil și vei observa că nivelul de concentrare și de productivitate va crește semnificativ.

A doua „otravă albă”: Sarea

Aceasta este probabil cea mai greu de controlat. Unora dintre noi le este extrem de greu să mănânce alimente sărate atunci când nu au sare. Dar nu vă temeți, pentru că a avea o anumită cantitate de sare în alimentație este de fapt importantă.

Așa că, dacă nu ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, eliminarea sării pentru perioade lungi de timp este inutilă și vă va face mai mult rău decât bine. Încercați doar să reduceți sau, și mai bine, să scăpați de alimentele care conțin cantități suplimentare de sodiu, cum ar fi chipsurile, nucile sărate și anumite tipuri de carne sau salamuri.

Nu ne uităm aici doar la daunele pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile renale, bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale. Prea multă sare în alimentație are și ea daunele sale pe termen scurt, inclusiv deshidratarea severă, letargia și chiar retenția de apă.

A treia „otravă albă”: Făina albă rafinată

Dacă ești o persoană care preferă pâinea integrală și cerealele integrale, atunci ești pe drumul cel bun. Nu numai că acestea conțin, de fapt, valoare nutritivă, dar te satură mai mult timp și îți oferă o eliberare de energie sănătoasă și stabilă pe tot parcursul zilei.

Dacă puteți, este mai bine să evitați complet produsele alimentare făcute cu făină albă rafinată, ceea ce ar include, evident, pâinea albă și prăjiturile. Noxele făinii procesate nu sunt cu mult diferite de cele ale zahărului.

Acestea includ o creștere a zahărului din sânge, ceea ce înseamnă că este rapid transformat în glucoză odată ce este consumat, un alt risc de exces de greutate și diabet. Făina albă vă poate afecta, de asemenea, sănătatea digestivă pe termen scurt, deoarece nu conține fibre și nutrienți esențiali care vă ajută la digestie.

Ca să nu mai vorbim de riscul crescut de inflamații și infecții, precum și de faptul că este de fapt albită chimic pentru a-i da acea culoare albă ca hârtia pentru care este cunoscută. Într-adevăr, lista viciilor pe care le poartă făina procesată este nesfârșită. Încearcă să începi prin a o interzice din dieta ta pentru o perioadă de 3 sau 4 săptămâni și începe să observi îmbunătățiri instantaneu. Nu vei mai vrea să te apropii de ea.

Concluzie

Acestea sunt doar câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când simțiți nevoia să luați un pachet de dulciuri, noua cutie de Pringles de pe raftul supermarketului sau acele prăjituri care arată delicios și care vă așteaptă pe tejghea. Gândește-te de două ori la ceea ce introduci în corpul tău și acesta îți va mulțumi în schimb.

PlaySport
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE RESPIRAȚIA
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Digi24
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și nu mai vor să plece
Cancan.ro
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Capital.ro
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
EVZ.ro
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
Adevarul
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
BZI.ro
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Capital.ro
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. În scurt timp îşi arată roadele
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
OALA de 100 de ZILE care face ravagii în Europa. Îți poate rupe COASTELE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro