Specialiștii de la Harvard au descoperit care sunt alimentele care îți îmbunătățesc memoria. Oamenii de știință pun tot mai mult accentul pe relația dintre intestin și creier în această perioadă, astfel că au dezvăluit o serie de alimente care ne pot îmbunătăți cu succes memoria.
Dieta și sănătatea mintală sunt strict legate, iar legătura dintre ele valabilă în ambele sensuri: lipsa unor alegeri dietetice bune duce la o creștere a problemelor de sănătate mintală, iar problemele de sănătate mintală pot duce la rândul lor, la obiceiurile alimentare nesănătoase.
Un doctor cu dublă specializare în psihiatrie și nutriție a spus care sunt alimentele care îmbunătăţesc memoria și stimulează creierul, ajutându-l să funcționeze la o capacitate maximă.
În afara faptului că adaugă aromă, condimentele sunt cunoscute și pentru proprietățile lor antioxidante. Altfel spus, condimentele ajută creierul să lupte împotriva radicalilor liberi dăunători, astfel că previn stresul oxidativ, ce poate deteriora țesuturile.
Unul dintre condimentele recomandate de specialiști este turmericul. Acesta este minunat când vine vorba de reducerea anxietății. De asemenea, șofranul are efecte asemănătoare.
Alimentele fermentate produse prin combinarea laptelui, legumelor sau a altor ingrediente crude cu microorganisme cum ar fi drojdia și bacteriile sunt foarte bune pentru stimularea creierului.
Alimentele includ iaurtul simplu cu culturi active, varza murată, kimchi și kombucha. Toate aceste alimente sunt surse de bacterii vii care îmbunătățesc funcția intestinală sănătoasă și pot reduce anxietatea. De asemenea, alimentele fermentate protejează creierul, îmbunătățind memoria și încetinind declinul lui.
Ciocolata neagră este o sursă excelentă de fier pentru creierul uman, care ne ajută la alcătuirea învelișului care protejează neuronii și ajută la controlul sintezei substanțelor chimice. Astfel, oamenii care consumă în mod regulat ciocolată neagră au un risc redus cu 70% de simptome de depresie.
Nucile conțin grăsimi și uleiuri sănătoase de care creierul nostru are nevoie pentru a funcționa mai bine, alături de vitamine și minerale esențiale, cum este seleniul din nucile braziliene.
Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale acizilor grași omega-3 din nuci îmbunătățesc gândirea și memoria.
Acestea conțin vitamina E, carotenoide și flavonoide, nutrienţi care protejează împotriva demenței și a declinului creierului. Un alt beneficiu al legumelor cu frunze verzi este că sunt o sursă incredibilă de acid folic, o formă naturală de vitamina B9 care este importantă în formarea globulelor roșii. Lipsa acestei vitamine poate sta la baza unor afecțiuni neurologice.