Adevărul despre băuturile energizante. Ce se întâmplă când cofeina întâlnește taurina

Adevărul despre băuturile energizante. Ce se întâmplă când cofeina întâlnește taurina
Adevarul despre bauturile energizante. Ce se intampla cand cofeina intalneste taurina

Motivul major din spatele creșterii popularității băuturilor energizante în rândul adulților este capacitatea lor de a spori vigilența mentală, de a îmbunătăți performanța fizică și de a furniza energie.

Adevărul despre băuturile energizante

Deși efectele excesului de cofeină au fost studiate pe scară largă, sunt disponibile puține informații despre interacțiunile potențiale dintre celelalte ingrediente active ale băuturilor energizante și cofeina.

Unul dintre ingredientele active menționate adesea ca fiind candidate pentru interacțiunile cu cofeina este beta-aminoacidul, taurina. Deși taurina este considerată un nutrient esențial condiționat pentru oameni și se crede că joacă un rol cheie în mai multe boli, studiile clinice care evaluează efectele taurinei sunt limitate.

Totuși, taurina ar trebui să neutralizeze mai multe efecte nefavorabile ale excesului de cofeină. În acord cu această concluzie, Comitetul științific al Uniunii Europene pentru produse alimentare a publicat un raport în martie 2003 care rezumă investigația sa asupra interacțiunilor potențiale ale ingredientelor din băuturile energizante.

La nivel cardiovascular, au concluzionat că „dacă există interacțiuni între cofeină și taurină, taurina ar putea reduce efectele cardiovasculare ale cofeinei”. Deși aceste interacțiuni rămân a fi examinate în continuare la om, funcțiile fiziologice ale taurinei par să fie incompatibile cu simptomele cardiovasculare adverse asociate consumului excesiv de băuturi care conțin cafeină-taurină.

Ce este, de fapt, taurina

„Una dintre percepțiile greșite care stau la baza faptului că băuturile energizante sunt controversate este conținutul de cofeină al acestora. Cred că trebuie să fim conștienți că și în cazul băuturilor energizante, ca și în cazul celor mai multe alimente pe care le consumăm, nu cofeina este cea care ne face rău, ci consumul exagerat. Un adult sănătos poate consuma în siguranță 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a cinci băuturi energizante la 250 ml1”, a declarat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

„Taurina este un acid organic prezent în secreția biliară, care împreună cu acid colic formează acidul taurocolic, acesta fiind produs de organismul uman mai ales în mușchi, creier, inimă și sânge. O persoană cu o greutate de 70 kg are în mod normal aproximativ 70 de grame (70.000 mg) de taurină distribuită în întregul corp, adică de 70 de ori mai multă decât se găsește într-o băutură energizantă (1.000 mg de taurină / 250 ml de produs)”, a declarat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.