01 apr. 2023 | 09:47

Ai fiert greșit fasolea uscată toată viața. De asta boabele ies tari. Ce trebuie să adaugi când o fierbi

Utile
Ai fiert greșit fasolea uscată toată viața. De asta boabele ies tari. Ce trebuie să adaugi când o fierbi
Fasolea este un aliment elementar

Unul din preparatele, relativ ușor de făcut, este fie ciorba de fasole, iacnia sau mâncarea de fasole uscată. Dar, deși gospodină cu experientță, s-ar putea să faci ceva greșit, adicăa i fiert greșit fasolea uscată toată viața și de asta boabele ies tari. Ne-am gândit ca în cele ce urmează să-ți spunem ce trebuie să adaugi când o fierbi ca să nu mai pățtești așa. Citește mai departe, și află acest mic secret.

Fasolea uscată și micile secrete pentru prepararea ei

În general, gospodinele cu experiență cam ști ce se întâmplă cu fasolea uscată, dar ast anu înseamnă că toată lumea știe. Așadar, ne-am gândit săți spunem, de exemplu, că pe măsură ce fasolea uscată îmbătrânește, porii prin care intră apa tind să se închidă, iar învelișul exterior se poate schimba și el. Dacă apa nu poate pătrunde în fasole, aceasta nu se va înmuia, indiferent cât timp o gătiți.

Unul din procesele cunosute de toate gospodinele este acela de a înmuia fasolea uscată în apă timp de câteva ore, sau mai puțin. Procesul nu face altceva decât să înmoaie fasolea uscată și o pregătește pentru gătit. Acest proces de rehidratare are loc și în natură. Nu trebuie uitat faptul că fasolea este o formă de sămânță și poate încolți atunci când este expusă la apă.

Vezi și: Fasole bătută, rețeta perfectă pentru Postul Paștelui. Ingredientele care o fac delicioasă

Fasolea este un aliment elementar

Fie că vorbim de fasolea uscată, sau cea la conservă, le scurgem și le clătim, apoi le adăugăm la alte lucruri unde se estompează în fundal, puțin mai mult decât o textură plăcută sau un ingredient ieftin pentru a adăuga volum. Dar fasolea face parte integrantă din aproape toate culturile. De la fasolea de soia, mung și adzuki din Asia la fasolea cannellini din Italia și până la fasolea bunicii, fasolea este o sursă abundentă, ieftină și delicioasă de proteine și fibre.

În timp ce fasolea conservată este convenabilă, să știi cum să gătești fasolea uscată este o abilitate esențială în bucătărie. Nu numai că vei putea găsi o varietate mai mare de fasole uscată decât cea la conservă, dar va avea un gust mai bun și o textură mai bună în același timp.

Probabil că ai auzit tot felul de zvonuri despre gătitul fasolei uscate, că durează ore întregi să se gătească, că trebuie să o înmuiați, că nu ar trebui să o sărați înainte de a o găti. Nu lăsați ca acest gen de bârfe să vă împiedice să gătiți fasole uscată.

Vezi și: Ce pui în icrele de fasole pentru un gust desăvârşit. Aşa le fac şi măicuţele la mănăstire în timpul postului

Ai fiert greșit fasolea uscată toată viața!

Deși mai toate gospodinele gătesc, măcar odată pe an, sau de ce nu, odată pe lună fasolea, este posibil ca fără să-ți dai seama să faci ceva greșit. Asta nu înseamnă că un capăt de țară, dar uneori este bine să mai afli câte ceva nou. Nu de alta, dar așa îți poți perfecționa rețeta personală, chiar dacă ai fiert greșit fasolea uscată toată viața.

Nu de puține ori ai observat că boabele de fasole sunt tari, și devin aproape fade. Aici intervenim noi și încercăm să te ajutăm, spundu-ți ce trebuie să adaugi când o fierbi. În același timp, vom încerca să dovedim că anumite mituri, legate de fasolea uscată, pot fi adevărate, iar altele s-ar putea să te surprindă să afli că nu au nicio noimă.

Mitul nr. 1: Fasolea uscată are nevoie de ore pentru a fi gătită

Adevărul este că fiecare lot de fasole este un pic diferit. Unele fasole necesită foarte puțin timp pentru a fi gătite, 30 de minute sau cam așa ceva. Lintei îi poate lua chiar mai puțin timp. Dar chiar și cele mai dure fasole, cum ar fi năutul, nu durează ore să se gătească.

Uneori, s-ar putea să dorești o consistență groasă, ca o supă, caz în care o poți lăsa să se înăbușe la foc mic timp de ore întregi. Cu toate acestea, majoritatea fasolei este fragedă într-o oră, cel mult 2. Există și alte variabile care influențează timpul de gătire, mărimea fasolei, cât de veche este fasolea, cât de tare este apa, și astfel gătitul fasolei este o tehnică după pipăit.

Uneori, atunci când fasolea a fost depozitată prea mult timp într-un loc cald și umed, devine atât de tare încât nu mai este bună de mâncat și este dificil, dacă nu imposibil, de gătit. De aceea, cel mai bine este să cumpărați doar fasolea pe care știți că o veți folosi în termen de șase luni până la un an.

Mitul nr. 2: Trebuie să înmuiați fasolea uscată înainte de a o găti

Dacă aveți timp și vă puteți aminti să faceți acest lucru, înmuierea fasolei este un lucru foarte bun de făcut. Înmuierea va reduce timpul total de gătire, iar fasolea se va găti mai uniform. Dacă înmuiați fasolea în apă cu sare, aceasta poate reduce substanțial timpul de gătire și poate condimenta fasolea în acest proces.

Există faimoasa metodă de înmuiere rapidă, care spune că trebuie să fierbeți fasolea timp de un minut, apoi luați oala de pe foc, acoperiți-o și lăsați-o să stea timp de o oră. Apoi terminați de gătit fasolea. Problema cu această metodă este că, de fapt, nu economisește timp.

În momentul în care ați lăsat fasolea la înmuiat timp de o oră, ați fi putut fi deja pe cale să obțineți o oală de fasole complet gătită dacă ați fi început pur și simplu să o fierbeți la foc mic încă de la început.

Fasolea uscată nu are nevoie să fie cu adevărat înmuiată și aproape întotdeauna majoritatea gospodinelor renunță la acest pas. Fierberea lentă a fasolei uscate sau gătirea ei într-o oală sub presiune pare să dea rezultate aproape la fel de bune ca și înmuierea.

Vezi și: Cum trebuie să căleşti ceapa pentru fasolea bătută. Aşa făceau şi bunicile noastre

Ce trebuie să adaugi când o fierbi. Sărarea fasolei înainte de a o găti împiedică gătirea la fel de rapidă

Acest lucru este oarecum adevărat, spun gospodinele care au încercat metoda. Dacă adăugați sare la o oală cu fasole care fierbe la foc mic, aceasta va împiedica inițial coca exterioară să absoarbă apa și să se înmoaie, deși se crede că diferența de timp de gătire între fasolea sărată și cea nesărată este neglijabilă.

Cu toate acestea, dacă sărați fasolea în timpul fazei de înmuiere, nu numai că se va găti mai repede, dar va fi mai bine condimentată, sarea pătrunzând până la miezul fiecărei boabe.Unele gospodine preferă să nu săreze fasolea înainte de a o găti din simplul motiv că adăugarea de condimtentedupă ce fasolea este gătită este mult mai bună.

Și încă ceva, nu arunca niciodată lichidul de gătire a fasolei, mai spun gospdoniele care preferâ să îl fiară până când este concentrat, ceea ce amplifică prezența sării. Dar, dacă vă place, sărați cât mai mult.

Metoda de bază pentru gătitul fasolei

Și pentru că am stabilit ce este cu miturile și ce trebuie să adaugi când fierbi fasolea uscată, a venit momentul să vorbim și despre metoda de bază pentru gătitul fasolei:

  • Clătiți fasolea. Fasolea este murdară. Sunt adesea acoperite de praf și murdărie și pot avea mici pietricele sau crengi amestecate. Nu fiți tentați să săriți peste acest pas.
  • Adăugați apă cât să acopere fasolea într-un cuptor olandez sau oală. Pe măsură ce se gătesc și apa începe să se evapore, nu lăsați fasolea să se usuce, va deveni tare și coroiată.
  • Adăugați orice arome doriți, o frunză de dafin aruncată, ceapă tăiată în patru și cățeii de usturoi întregi decojiți.
  • Fierbeți fasolea la foc mic până când este gata. Acest lucru este vag, dar există multe variabile care determină cât timp trebuie să gătească fasolea.
  • Se condimentează fasolea. Adăugați sare și piper după gust și un strop sănătos de ulei de măsline. S-ar putea să fiți surprins de cât de delicioasă este fasolea ca atare.

Vezi și: Leguma care înlocuiește carnea cu succes. Ce se întâmplă în corpul tău atunci când o consumi

Pașii pe care îi ai de făcut când prepari fasolea uscată

De obicei, gospodinele încep cu 30 de minute pe cronometru și apoi încep să le gustăm. Dacă fasolea este încă tare sau calcaroasă în interior, setați cronometrul pentru încă 10 până la 30 de minute, în funcție de cât de tare este. Verificați-le la intervale regulate până când fasolea este fragedă, dar încă fermă. Nu ar trebui să se destrame.

O modalitate excelentă de a vă da seama că fasolea este gata sau aproape gata este să suflați într-o lingură din ea. Dacă pielițele exterioare ale fasolei se desprind, fiți foarte atenți la ele, sunt aproape gata dacă nu sunt deja gata. Cuvântul cheie aici este „a fierbe”. Niciodată nu fierbeți fasolea, le poate afecta integritatea și poate face ca exteriorul fasolei să se gătească prea mult înainte ca interiorul să fie complet gătit.

Singura excepție de la această regulă este fasolea roșie. Fasolea roșie crudă conține toxina fitohemaglutinină și trebuie fiartă timp de 10 minute pentru a o distruge. Fitohemaglutinina nu este în niciun caz letală, dar poate provoca disconfort gastro-intestinal și simptome asemănătoare intoxicațiilor alimentare.

Fierbeți întotdeauna fasolea roșie timp de 10 minute, apoi reduceți focul și fierbeți-o la foc mic până la fierbere. Dacă folosiți o oală sub presiune pentru a găti fasolea roșie, nu este nevoie să o fierbeți în prealabil timp de 10 minute, deoarece temperaturile foarte ridicate atinse în interiorul oalei sub presiune sunt adecvate pentru a distruge toxina. Dacă folosiți o oală cu foc lent, trebuie să fierbeți în prealabil fasolea roșie.

Gătitul sub presiune al fasolei uscate

Timpul mediu de gătire sub presiune a fasolei uscate este de 20 de minute. Unele fasole mai mici, cum ar fi mazărea cu ochi negri, necesită mai puțin timp, iar altele, cum ar fi năutul, necesită de obicei mai mult timp.

Nu puteți vedea cât de fragedă este fasolea până când oala nu se depresurizează, iar dacă fasolea nu este încă fragedă, trebuie să presurizați din nou oala și să ghiciți cât de mult ar trebui să mai fiarbă.

Puteți termina de fiert într-o oală pe aragaz, și aproape că nu există evaporare într-o oală sub presiune, așa că nu veți obține un bulion de fasole la fel de concentrat ca la simpla fierbere într-o oală.

Concluzie

Sperăm, cel puțin, că acest lucru vă inspiră să gătiți o oală mare de fasole. Este mâncarea oamenilor ieftină, abundentă, sănătoasă, sățioasă și delicioasă. Iar gătitul lor, odată ce știi elementele de bază, este atât de ușor încât devine aproape instinctiv.