Sunt multe mâncăruri sau ingrediente care pot deveni periculoase în anumite situații dacă nu sunt consumate corect.
OMS- Organizația Mondială a Sănătății a estimat că, anual, circa 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc după ce au consumat alimente contaminate, iar circa 400.000 de persoane ajung la deces.
Astfel, o anumită specie de pești te poate omorî dacă nu este preparat corect, iar un anumit ingredient poate să cauzeze intoxicații severe dacă e consumat în stare crudă ori nu e gătit cât trebuie.
Spre exemplu, peștele fugu se află în topul celor mai periculoase mâncăruri, fiind una dintre cele mai otrăvitoare specii de pe Glob. Acest pește poate fi mortal dacă nu este gătit cum trebuie, motiv pentru care el este pregătit numai de bucătari perfecționați. Prin urmare, bucătarii japonezi urmează chiar anumite cursuri pentru a obține un certificat în acest sens.
Ba mai mult, ei își pot pune în pericol viața dacă nu manevrează peștele cu atenție, având în vedere că doar o singură înțepătură poate să provoace moartea. Ca bucătarul șef să pregătească acest pește în condiții optime, trebuie să îndepărteze cu precizie ochii, creierul, ficatul și intestinele, care sunt letale, întrucât conțin tetrodotoxină, o neurotoxină de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura. Un pește fugu are otravă pentru a ucide și 30 de adulți.
Ackee este un fruct național din Jamaica, fiind interzis în forma necoaptă, în SUA, încă din 1973. Necopt, acest fruct conține o toxină otrăvitoare, numită hipoglicină A, ce perturbă producția de glucoză din sânge și crește riscul de hipoglicemie, ducând la comă ori chiar la deces. De asemenea, nici semințele nu trebuie consumate, ele fiind foarte toxice. Dar ca acest fruct să poată fi consumat, el trebuie să fie complet copt înainte de a fi cules. El ajunge la acest stadiu atunci când coaja roșie exterioară se deschide singură, lăsând la vedere miezul, care, în aceste condiții poate fi consumat.
Pe lista aceasta avem și maniocul, un arbust din America de Sud, cultivat pentru rădăcina sa, care se folosește la producția de tapoica, ingredient de bază în bucătăriile din America Latină și Caraibe. Dacă este nepreparat, maniocul conține cianură otrăvitoare, așadar prepararea corectă este vitală. Există însă două feluri de manioc, cel dulce și cel amar. Primul trebuie gătit pentru a fi sigur pentru consum, în timp ce al doilea trebuie ras, înmuiat și abia apoi gătit, ca să se reducă nivelurile de cianură.
Și rubarba, cu multiplele-i beneficii pentru sănătate, poate fi otrăvitoare dacă nu este consumată corect. De precizat este că de la rubarbă se consumă numai tijele, întrucât frunzele sunt foarte toxice, fie crude, fie gătite, întrucât conțin acid oxalic ce irită membrana intestinelor. Consumul îndelungat de acid oxalic duce la formarea de pietre la rinichi.
Deși pare greu de crezut, și fasolea roșie se încadrează la alimente periculoase, dacă este consumată în stare crudă ori insuficient preparată. Boabele de fasole au în componență o concentrație mare de fitohemaglutinină, ce poate să cauzeze greaţă şi vomă. Prin urmare, fasolea trebuie lăsată la înmuiat în prealabil, minimum 5 ore, înainte de a fi preparată termic, minimum o jumătate de oră.