Un preparat ce ne duce cu gândul, fără doar și poate, la copilărie, la mesele savurate în familie și pe care îl poți recrea și tu, fără prea mari dificultăți. Ca să obții rezultate ca la bunica acasă, va fi nevoie doar să fii atent la un singur detaliu. Află cum trebuie să călești ceapa pentru fasolea bătută.
Este unul dintre preparatele preferate ale românilor din toate colțurile țării, savurat de generații întregi. Este ieftin, ai nevoie de puține ingrediente pentru a-l prepara. În plus, este și o rețetă destul de simplă, pe care o pot încerca fără emoții și cei care nu au prea multă experiență în bucătărie.
Fasolea este și un aliment vedetă, având un conținut bogat în proteine.
Pentru a prepara fasolea bătută, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Se alege fasolea cu grijă, separând boabele de resturile și elementele ce nu au ce căuta în preparatul nostru, apoi se spală în mai multe ape. Este recomandat să fie apoi lăsate peste noapte la înmuiat.
Boabele de fasole se pun la fiert într-un vas cu apă rece. După ce fierb în jur de 20 de minute, se aruncă apa și umplem din nou vasul, dar cu apă fierbinte, de această dată. Se adaugă morcovul curățat și feliat și foaia de dafin. Fasolea se ia de pe foc în momentul în care boabele sunt atât de moi încât pot fi strivite între degete. Aruncă apa în care a fiert, dar nu uita să păstrezi o cană plină.
Boabele de fasole, morcovul, usturoiul și apa păstrată se pasează cu blenderul până se obține consistența dorită. La final, se adaugă sare și piper, după gust.
Secretul pentru un rezultat ca la bunica acasă este ceapa. Se taie felii subțiri și se pune la călit în ulei de floarea soarelui. Când devine aurie, se adaugă pasta de roșii, se mai lasă pe foc încă un minut sau două, având grijă să amesteci continuu. Compoziția se toarnă apoi peste pasta de fasole și este gata de servit.
Nu uita, ceapa pentru fasolea bătută se călește cu grijă, ea nu trebuie sub nicio formă să se ardă, va strica gustul preparatului.